Hasan Yalçın Yayla'dan Rehber Öğretmenlik Açıklaması

Hasan Yalçın Yayla'dan Rehber Öğretmenlik Açıklaması

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, rehber öğretmenlik konusunda açıklamalar yaptı.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik branşı öğretmenleri Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezini ziyaret ederek, 2016 yılı Şubat atama döneminde yapılacak 30 bin öğretmen atamasında kendilerine ayrılacak kontenjanın artırılmasında destek verilmesini talep ettiler.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla ile görüşen rehber öğretmenler, rehberlik branşı atama alanında ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı yanlış uygulamaları ve kontenjan sınırlamasındaki haksızlıkları’ içeren bir raporu da teslim ettiler.

Hasan Yalçın Yayla, ziyaretin, 2015 yılı Ekim ayı Kurum İdari Kurulu’nda (KİK) gündeme gelen, sosyal medya ve internet sitemizden paylaşılan taleplerle ilgili oluşturulan yanlış bilgi ve algıdan dolayı yaşanması muhtemel problemlerle ilgili aktardıkları değerlendirmelerin düzeltilerek doğru bilgilendirme yapılmasına da vesile olduğunu söyledi.

Yayla, söz konusu KİK çalışma raporunun 5. maddesinde ‘Öğretmenlere 2015-2016 eğitim-öğretim yılı içinde alan değişikliği hakkı verilmesini, alan değişikliği işleminin takvime bağlanarak bir an önce gerçekleştirilmesini talep ettiklerini hatırlatarak, “Aynı raporun 9. maddesinde ‘Öğretmenlik Meslek Bilgisi dersleri alanında görev yapan öğretmenlerden istekli olanların, hizmet içi eğitim kurslarına alınarak rehberlik alanına geçişlerine imkan tanınmalıdır” şeklinde talepte bulunduk. Bu maddelerin rehber öğretmenlerimiz tarafından alana kaynaklık etmeyen mezuniyet alanlarından da rehberlik alanına geçişe imkan sağlayacakmış gibi değerlendirilmesi ve bunun üzerinde oluşturulan yanlış bilgilendirmeler doğru değildir” dedi.

Sendika olarak kuruldukları günden bu yana öğretmenlik mesleğinin bir uzmanlık mesleği olduğunu, alan ve branşların ancak o bölümün mezunları ya da o bölüme kaynaklık teşkil edecek mezunlar tarafından verilmesi görüşünü savunduklarını kaydeden Yayla, şunları söyledi:

“Taleplerimiz arasında olan 5. madde, atama alanına kaynaklık teşkil eden bölümler arasında bir alan değişikliği talebidir. Mesela Edebiyat öğretmeninin Türkçe alanına, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin İmam Hatip Lisesi Meslek dersleri alanına geçiş imkanı sağlanması gibi. Yine Öğretmenlik Meslek Bilgisi dersleri alanında görev yapan öğretmenlerin rehberlik alanına geçişlerine imkan sağlanması ile ilgili 9. maddedeki talebimiz, öğretmen liselerinin kapatılmasından sonra yıllardır aynı branşta görev yapan öğretmenlerin üç farklı uygulamaya tabi tutularak bir kısmının direkt rehberlik alanına, bir kısmının hizmet içi eğitim verildikten sonra rehberlik alanına ve bir kısmının da felsefe grubu branşına atanmasındaki uygulama yanlışlığına ve sistemin mağdur ettiği öğretmenler arasındaki eşitsizliği gidermek adına yapılan bir taleptir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi mezuniyet alanına kaynaklık teşkil etmeyen branşlara geçişe karşıyız. Ancak Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersi öğretmeni iken mezuniyet alanı ‘Eğitim Yönetimi ve Deneticiliği’, ‘Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme’, ‘Eğitim Yönetimi ve Teftişi Planlaması’ ile ‘Halk Eğitimi Programı’ mezunları hizmet içi eğitimle Rehberlik branşına geçirilirken, mezuniyeti Felsefe grubu olanlar felsefe alanına geçirilmiştir. Toplam sayıları 350 civarında olan bu öğretmenlerimizin, alanları kapatıldığı için yaşadıkları mağduriyetten sonra yıllardır birlikte aynı branşta görev yapmalarına rağmen farklı uygulamaya tabi tutulmaları yanlıştır. Ya hiç biri Rehberlik alanına geçirilmemeli ya da dışarıda kalan 350 kişi için de bu uygulama yapılmalıdır. Yoksa bizim talebimiz asla farklı mezuniyet alanlarından Rehberlik branşına geçişi sağlayacak uygulamaya kapı aralamak değildir.”

Yayla, daha önce 10 bin olarak açıklanan ancak Eğitim-Bir-Sen’in de gayretleriyle 30 bine çıkarılan Şubat atama döneminde her branşa yeterli kontenjanın verilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ve rehber öğretmenlerin taleplerini Bakanlığa ileteceklerini sözlerine ekledi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum