Hava durumu en soğuk kış başlıyor! İşte tarih

Hava durumu en soğuk kış başlıyor! İşte tarih

Hava durumu için kritik uyarıyı meteoroloji verdi. 23 Ocak'tan itibaren 20 yılın en soğuk kışını yaşayacağız. Yeni haftada sıcaklıklar 10 derece birden düşecek.

Hava durumu İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kütahya, Konya, Bursa, Afyon, Çanakkale, Balıkesir, Eskişehir ve Çanakkale'de geçtiğimiz hafta kritik seviyeye ulaşmıştı. Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, sıcaklıkları birçok bölgede -10 dereceye kadar düşürmüştü. İstanbul'da kar hayatı esir alırken, İzmir'de yarım asır sonra sıcaklıklar -4 dereceyi görmüştü.

Meteorolojiden yeni bir uyarı daha geldi. 20 Ocak'tan sonra Türkiye yeni bir soğuk ve karlı havanın etkisine girecek.  Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse aylar öncesi 20 Ocak'ı göstererek asıl kış mevsiminin o zaman geleceğini belirtmişti. Köse, geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul için asıl kışın 20 Ocak sonrasında geleceğini öngören Köse hala bu iddiasını sürdürüyor. Köse’ye göre son 20 yılın en çetin kışı bu yıl yaşanacak. 23 Ocak'tan sonra Türkiye'ye yeni soğuk hava ve kar yağışı geleceğini de söyleyen Köse, ay sonu itibariyle esas kar yağışlarının görülmeye başlanacağını söyledi.

kar1.20150115152827.jpg

YURT GENELİNDE HAVA NASIL OLACAK?

Yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara'nın doğusu, Güney ve İç Ege, Batı Akdeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Eskişehir, Konya, Sivas ve Tokat çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle karla karışık yağmur ve kar, Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyıları, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa ve Mardin çevrelerinde yağmur şeklinde olması bekleniyor.

Bu gece ve yarın (Cuma) sabah saatlerinde iç ve doğu bölgelerde yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve sis bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI

Güneydoğu Anadolu'da 1 ila 3 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Kuzey ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ BUZLANMA VE DON OLAYI UYARISI

Ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğu kesimlerinde yüksek kar örtüsünün bulunduğu eğimli dik yamaçlarda yaşanabilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.  İç Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Marmara'nın güneyinde bu gece ve yarın (Cuma) sabah saatlerinde yer yer yoğun olmak üzere sis hadisesi bekleniyor. Sis hadisesinden dolayı meydana gelecek görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunmalıdır.

kar2.20150115152854.jpg

İSTANBUL'DA HAVA NASIL OLACAK?

Geçen hafta Sibirya'dan gelen 'dondurucu' havanın etkisine giren İstanbul'da sıcaklıklar son bir haftadır mevsim normallerinde seyrediyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse 20 Ocak'tan sonra İstanbul için kritik uyarıyı verdi. Sıcaklıklar -10 dereyi görebilir.

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra Yalova, Kocaeli, Sakarya ile İstanbul'un doğu kesimlerinin hafif yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Gece saatlerine kadar güneyli yönlerden, gece saatlerinden sonra kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

screen-shot-2015-01-15-at-3.22.57-pm.png

ANKARA'DA KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

Bölge genelinin parçalı bulutlu geçeceği, bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis hadisesinin görüleceği tahmin edilmektedir. Bölge genelinde sıcaklıkların 2-4 derece artacağı beklenmektedir. Rüzgarın güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği beklenmektedir.

UYARILAR

Bölgenin iç kesimlerinde pus ve yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar, vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yüksek kar örtüsünün bulunduğu eğimli dik yamaçlarda yaşanabilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

screen-shot-2015-01-15-at-3.24.47-pm.png

İZMİR'DE HAVA NASIL OLACAK?

İzmir'de hava durumu, parçalı ve çok bulutlu, Aydın'ın güney ve doğusu, Balıkesir'in kuzeyi ve doğusu, Manisa ve İzmir'in Doğusu, aralıklı ve hafif sağanak yağışlı geçecek. Gece saatlerinde bölgemizin yüksek kesimlerinde yağışlar hafif kar ve karla karışık yağmur yağışları şeklinde görülecek. Bölgenin Kuzey kesimlerinde pus yer yer sis görülecek. 1-2 derece artacak. Kuzey yönlerden orta kuvvette esecek.

UYARILAR

Bölgemizin kuzey kesimlerinde pus ve sis beklendiğinden ilgililerin ve sürücülerimizin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
 

DON VE ÇIĞ UYARISI

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in bazı kesimleri için yarın başlaması beklenen kar yağışı nedeniyle çığ uyarısı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün açıklamasında, Doğu kesimlerde yarın başlayacak kar yağışından dolayı oluşacak taze kar tabakasının, alttaki mevcut eski kar tabakasıyla kaynaşmaması nedeniyle Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusuyla Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksek ve eğimli kesimlerinde çığ tehlikesi bulunduğundan ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, bu durumun ulaşımda aksamalara neden olabileceği belirtildi.

internethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.