Hedef 150 bin yabancı öğrenci

Hedef 150 bin yabancı öğrenci

Türk üniversiteleri, 2020'de dünyada 7 milyona ulaşması beklenen öğrenci pazarından, 150 bin öğrenciyi ülkeye getirme amacında

Türkiye, 2020'de 280 milyar dolarlık bütçe yaratacak olan 7 milyonluk uluslararası öğrenci pazarından her yıl 150 bin öğrenci çekmeyi hedefliyor. Yurtdışından Türkiye'ye öğrenci çekmek için geliştirilen projeleri konuşmak üzere Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Çalıştayı düzenlendi. Yurtdışından öğrencilerin Türkiye'ye nasıl getirileceği ve buradaki üniversitelerin tanıtımının nasıl yapılacağı uzmanlar tarafından tartışıldı. Toplantıda konuşan DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Türkiye'nin küresel eğitim merkezi haline gelmesi gerektiğini belirterek, "UNESCO verilerine göre uluslararası öğrenci sayısı yüzde 85'lik bir artış gösterdi ve 4 milyona yaklaşan uluslararası öğrenci pazarı oluştu. Bu sayının 2020 yılında 7 milyona ulaşması bekleniyor. Öğrencilerin seçtiği ülkelere baktığımızda ise gelişmekte olanları tercih ettiklerini görüyoruz. Uluslararası öğrenci pazarı şu an 160 milyar dolara ulaşıyor. Farklı ülkeleri tercih eden öğrencilerin sayısı 7 milyona çıkınca, bu rakam 280 milyar doları bulacak." Türkiye'de 27 bin yabancı öğrencinin eğitim aldığını belirten Aydın, bunların 5 bininin akraba topluluklarından geldiğini söyledi. Aydın, "Hedefimiz 2015 yılında 100 bin, 2020 yılında ise 150 bin öğrenciyi ülkemize çekmek" diye konuştu.

KÜRESEL MERKEZ İTO
Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş da, Türkiye'nin küresel bir eğitim merkezi haline gelmesi gerektiğini söyledi YÖK üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek de çalıştayın, Türk yüksek öğretimi için büyük katkısı olacağını belirtti. Şimşek, İngiltere'nin yüksek öğretimden aldığı payın 8 milyar 245 milyon sterlin olduğunu, bu rakamın 2025 yılında 16 milyar sterlin olacağını söyledi. Küreselleşmenin önemini de vurgulayan Şimşek, "Küreselleşme vazgeçilmez bir olgudur. Karşı olsanız da olmasanız da bunu yaşayacağız" diye konuştu.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.