Her üniversite farklı yönetilecek

Her üniversite farklı yönetilecek

Çetinsaya: Yeni YÖK Yasası ile üniversiteler farklı modellerle yönetilecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni YÖK Yasası tasarısının ana dayanağının çeşitlilik ilkesi olduğunu söyledi. Çetinsaya, “Özellikle üniversitelerin tek tip ve merkezi politikalar ekseninde yapılandırılması yerine farklı özelliklerdeki üniversitelerin farklı yönetim modelleri eşliğinde faaliyette bulunabilmelerini öngörüyoruz.” dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Anadolu Üniversitesinin yeni öğretim dönemi açılışına katılmak için Eskişehir’e geldi. Yunus Emre Kampüsü’nde bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Prof. Dr. Çetinsaya, üzerinde çalıştıkları yeni yükseköğretim yasasının içeriği hakkında detayları aktardı. Türkiye’nin Yükseköğretim alanında gerek küresel eğilimlere ve 21.yy’ın ihtiyaçlarına gerekse 2023 hedeflerine uygun olarak büyüdüğüne dikkat çeken Çetinsaya, mevcut yüksek öğretim sisteminin bu büyüme sürecinin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi ve kaliteli bir biçimde inşa edilmesi noktasında yeniden yapılandırılma ihtiyacı ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Çetinsaya, “Bu süreçte üniversitelerimizin çeşitliliğine, evrensel kalite standartlar içerisinde hareket edebilmesine, kurumsal özerklik ve hesap verebilirliğine, rekabet imkanlarının geliştirilmesine ve finansal esneklik içerisinde faaliyet gösterebilmelerine imkan tanıyacak bir sistem hedeflenmektedir.” diye konuştu.

FARKLI ÜNİVERSİTELER FARKLI MODELLERLE YÖNETİLECEK

Yüksek öğretim kurumlarının kurumsal olarak daha özerk, rekabete daha açık, daha esnek ve daha güçlü bir biçimde örgütlenebilmesinin önünü açacaklarını ifade eten Başkan Çetinsaya, üniversitelerin dünyadaki saygınlıklarının artması ve bölgesindeki zenginliklerden beslenen, dünyayla daha çok bütünleşen bir yapıya kavuşmasını istediklerini belirtti.

Yüksek öğretim sisteminde yeniden yapılandırılması sürecinin başlıca adımı yeni bir yüksek öğretim yasasını yapmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çetinsaya konuşmasına şöyle devam etti: “Yaklaşık bir buçuk yıldır YÖK bünyesinde sürdürülen çalışmalarda bugün belli bir noktaya gelmiş durumdadır. YÖK kurulu bünyesinde şekillendirilmeye çalışan yasa çalışmalarının ana dayanağı çeşitlilik ilkesine dayanmaktadır. Tartışmaya açılan yasa çalışması üniversiteleri farklılaştırmaya eğilimli bir yapıda olacaktır. Özellikle üniversitelerin tek tip ve merkezi politikalar ekseninde yapılandırılması yerine farklı özelliklerdeki üniversitelerin farklı yönetim modellileri eşliğinde faaliyette bulunabilmeleri öngörülmektedir. Bunun yanında yüksek öğretim kurumlarımızın özellikle bölgesel dinamikleri ve ihtiyaçları gözeterek farklı olanakları kullanabilmelerini, gerekli yetkilere sahip üniversite ve yüksek öğretim birimlerimizin araştırma işlevlerini öne çıkarabilmelerini mümkün kılan bir yapı tasarlanmaktadır.”

Üniversitelerde bu çerçevede çeşitlendirilmiş eğitim tekniklerine imkan tanıyan bir yapı kurulduğunu da vurgulayan Çetinsaya, yüz yüze eğitim sistemini önemsemekle birlikte çeşitlendirilmiş uzaktan eğitim modellerine örgütlenmelerine de imkan tanıyan bir model tasarlandığını kaydetti.

YÖK BAŞKANI'NI 2 ÖĞRENCİ PROTESTO ETTİ

Öte yandan, YÖK Başkanı Çetinsaya’nın salona girişi sırasında 2 üniversite öğrencisinin protestosuyla karşılaştı. YÖK yasasını ve harçları protesto etmeleri sırasında güvenlik güçleri olaya müdahale ederek öğrencileri gözaltına aldı.

Memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.