Hükümet MEB'e el atıyor.

Hükümet MEB'e el atıyor.

Hükümetin en önemli sorunu olarak öne çıkan ve Cumhurbaşkanlığı dahil bir çok makamın eleştirisine hedef olan Eğitimdeki sorunlar ele alınıyor...

Hükümetin en önemli sorunu olarak öne çıkan ve Cumhurbaşkanlığı dahil bir çok makamın eleştirisine hedef olan Eğitimdeki sorunlar ele alınıyor...

07 Haziran Genel Seçimler öncesi meclis tatile girmeden önce hükümet kanun hükmünde kararname yapma yetkisi alacak ve hayal olan bir çok konu gerçekleşecek. 2015-2016 Eğitim Öğretim yılına girerken her şey çok farklı olacak. Hayata geçecek konular şapka çıkarılacak nitelikte. Eğitimde devrimin ustalığı yaşanacak. Neler planlanmakta onlara bakalım:

Öncelikle kadrolar belirlendi bakanlık merkez teşkilatı ülkenin en iyi eğitimcilerinden oluşan kişilerden oluşturuldu. Adama göre kadro dönemi bitecek kadroya göre adam atanacak.

Talim ve Terbiye Kuruluna öğretmen, yönetici ve eğitimin en iyi akademisyenleri atanacaklar ve müfredat, okul türleri, haftalık ders çizelgeleri, atama süreçleri dahil her konuyu planlanıp birkaç ay içerisinde hayata geçirilecek.

Sendika ve siyasetin eğitimde atamalarda etkisi azaltılacak...

İl müdürleri eğitimcilerden oluşacak. Ülke genelinde yapılan taramalar neticesinde işi layıkıyla yapabilecek insanlar tespit edildi, kendilerinin dahi haberi yok ve kısa sürede asaleten atamaları yapılacak.

İlçe müdürleri geri dönüyor...

Aynı şekilde ilçe müdürleri de işin gerçek ehilleri arasından seçilecek. Şu anda görev yapan başarılı yöneticiler kalacak. Görevden alınan yöneticilerden başarılı olanlar görevlerine geri dönecek. tespitler yapılırken kayırmacılık, sendika yada siyaset değil kariyer ve liyakat esas alındı. Adeta her il ya da ilçeye seçimler için aday seçimindeki titizlikle yaklaşıldı ve eğitimin geleceği adına çok ince hesaplar yapılarak tespit edilen yöneticiler göreve getirilecekler.

Şube müdürü atama sorunu çözülüyor...

Boş şube müdürlüğünün tartışılan mülakat sınavları mahkeme kararı doğrultusunda iptal edilecek ve bu konuda da yine sınav kazananlar arasından yeni yapılanmaya göre daha sağlıklı bir atama yapılacak.

Okul yöneticiliği sorun olmaktan çıkarılıyor...

Okul yöneticilerinin tespitinde yapılan hatadan dönülecek. Son bir yıl içerisinde göreve getirilen ve görevlerine son verilen eğitim kurumu yöneticileri yeniden değerlendirmeye tabi tutulacak ve eğitime büyük darbe olarak algılanan tek yönlü kariyersiz atamalar iptal edilecek. Objektif ölçekli bir seçme sistemi getirilecek.

Bundan sonra yöneticilik sistemi (okul yöneticisi, şube müdürü, ilçe müdürü, il müdürü, genel müdür....) kadrolarına atamalar basamak basamak ve başarıya dayalı yapılacak. Yani hiç okul müdürlüğü yapmamış bir kişi ilçe şube müdürü ya da ilçe/il müdürü olamayacak... Bu tespitte de objektif kriter ve değerlendirmelere bağlı başarı esas alınacak.

Yöneticilere dış baskı, müdahale ve tehditlerin önüne geçilecek, sorunlu ve sorumsuz davranan yöneticiler sorumluluklarının bedelini ödeyecekler...

Rotasyona yeni formül...

Öğretmene rotasyon yeniden ele alınacak ve zor bölgelerde çalışacak öğretmenlere teşvik getiriliyor. Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışmak isteyen öğretmenlere kıdem ve uzmanlık durumlarına göre aylık bir maaşa kadar ek ödeme yapılacak, güvenlik ve lojman sorunları çözülecek. Böylece zorunlu hizmet bölgesine zorunlu değil teşvike dayalı yer değiştirme yapılacak. Böylece eş durumu sorunları da çözümlenmiş olacak.

Öğretmene kariyer...

Mevcut kariyer sistemi (Uzman öğretmenlik-Başöğretmenlik) kaldırılacak. Gerçek başarıya dayalı bir sistem getirilerek kariyer basamakları düzenlenecek, yükselmelerde 1.000TL ye kadar ek ödeme yapılacak.

- Boş bulunan tüm kadrolara kadrolu öğretmen atanacak.

- Uzman ve başöğretmenlik sınavı açılmayacak bu kelimeler literatürden çıkarılacak fakat 7 yılını dolduran tüm öğretmenler uzman, 15 yılını dolduranlar ise başöğretmenlik tazminatını alacaklar.- Uzman öğretmenlik hakkı olup uzman olamayanlara geçmişteki kayıpları da ödenecek.

Nöbete ücret, maaş karşılığı ders saatine adalet...

Öğretmenlerin nöbet görevleri için günlük 6 saat ek ders ücreti ödenecek.

Sınıf/okul öncesi/meslek öğretmenleri de maaş karşılığı olarak 15 saat derse girecekler. Okul öncesinde yardımcı öğretmenlik getirilerek saatlerce hiç dinlenmeden çalışan Okul Öncesi öğretmenlerinin dinlenmelerine ve okul öncesinde eğitimin kalitesinin arttırılması sağlanacak.

- Ek dersler yüksek lisanslı öğretmenlere %25 Doktoralı öğretmenlere ise %40 fazla ödenecek.

- Ek dersler her ayın 1. İş günü ödenecek.

Emeklilik teşviği

-Emekli olan öğretmen çalıştığı döneme yakın maaş alacak. Böylece emeklilik teşvik edilecek.

Öğretmene konut...

TOKİ ile yapılan anlaşmaya göre her ilde öğretmenlere yönelik konutlar üretilecek ve uygun taksitlerle öğretmenlerin alması sağlanacak.

Norm Kadro Sorunu kalmayacak...

Norm kadro sorunu çözülecek, 4+4+4 yeniden ele alınacak, 1 Okul öncesi+ 5+3+4 tartışılacak, bu kez de branş öğretmenleri fazlalık olmasın diye tedbirler alınacak.

Öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmeleri için süreç başlayacak ve yeni çıkarılacak yönetmeliğe göre mağduriyetler giderilecek,

Keyfi yönetici, öğretmen atamaları son bulacak ve her şey mevzuata göre adil bir şekilde yapılacak.

Ücretli öğretmenlik son bulacak fakat çok zorunlu durumlarda( askerlik, doğum, aylıksız izin gibi durumlar nedeniyle boşalmalar) ücretli öğretmenlik devam edecek fakat kölelikten uzaklaştırılıp asil öğretmen ücretlendirmesi yapılacak.

Liselere çözüm...

Anadolu liseleri amacına uygun hale getirilecek. Bir standart oluşturulacak. Liselere geçiş sınavla olmaktan çıkarılacak. Yapılacak yatırımlarla sayılar artacağı, standart kurulacağı ve talebe cevap verebileceğinden sınav gereği kalmayacak.

TEOG sistemi yeniden ele alınacak. Tüm okulların puanlı olması uygulaması sona erecek mahalle okulları geri getirilerek en yakın okul evine en yakın okuldur felsefesi uygulanacak. Böylece vatandaşın üzerinde yük olan servis yükü de kaldırılmış olacak.

Temelsiz temel lise değil dört dörtlük özel lise...

Okula dönüştürülecek dershanelerde maksimum standart aranacak. Okula uygun (bahçesi, spor alanı, laboratuvarı, resim odası, kütüphanesi... ) olmayan dershaneler dönüştürülmeyecek kapatılıp bu standartta okullar yapılması sağlanacak. Bu okullar da 25 yıl sonra devlete devredilecek.

Normal eğitime geçiş, spor, sanat ve ders çizelgeleri sorunları çözülecek...

- Bir yıl içinde tüm okullar 30 öğrencili sınıflara dönüşecek ve tekli eğitime geçilecek. Okul öncesinde sınıf mevcutları 20'yi geçmeyecek.

- Okullarda spor salonu, resim, müzik ve etkinlik odaları zorunlu olacak.

- Resim, Müzik, Beden eğitimi gibi yeteneğe ve sosyalleşmeye yönelik derslerin saati arttırılacak. Öğrenciler yetenek ve isteklerine göre bu derslerin tamamını ya da bir kısmını seçebilecekler. Bu tür derslere not verilmeyecek.

- Derslerden sonra öğrencilere zorunlu burada görev yapan öğretmenlere haftada 30 saate kadar ilave ek ders ödenecek. Bu saatler de norm kadro hesabında değerlendirilecek.spor ve oyun saatleri ayrılacak

- Salon yapılması imkanı bulunmayan okullarda çatıların ses, su ve ısı izolasyonu yapılarak oyun (spor) alanlarına dönüştürülecek.

- Okul öncesi zorunlu olacak ve tüm masraflar devlet tarafından karşılanacak.

- Lise öğrencileri yetenek ve başarılarına göre 2,5 yılda mezun olabilecekler. Dershanelerin kapanması ile oluşan kaotik ortamın giderilmesi için önlemler alınacak.

- Üniversite kapısındaki yığılmalara ilköğretim ve ortaöğretimdeki bilimsel yönlendirme ve öğrencilerin taleplerine göre son verilecek.

- Teknik lisede okuyan öğrenciler üniversitelerin mühendislik alanlarına girerlerken ilave puan alacaklar. Yani Meslek liselerine gerçek önem verilecek ve meslek lisesi konusu yeniden ele alınacak.

- Bakanlık kadrolarında önemli görevlerde yer alanlar EĞİTİM kökenli kişilerden oluşacak.

- Tüm okullara yeterli ödenek gönderilerek hizmetli, temizlik, tebeşir, fotokopi, bilgisayar.. gibi tüm harcamaları bu ödenekten bakanlıkça karşılanacak ve öğretmen ile idarecilerin velilerle karşı karşıya kalmaları, pedagojik olmayan veliden ya da öğrenciden para istenmesine son verilecek.

- Okul onarım ve yapımları yaz tatilinde tamamlanacak.

Değerli memurlar.net takipçileri;

Beş yıldır yaptığımız Nisan Bir şakasını biraz daha değiştirerek tekrarlamış olmam nedeniyle üzdüğüm okurlar var ise onlardan özür dilerken, sizin de eğitim adına beklentilerinizi yorumlarda paylaşmanız ve hayallerimizin gerçek olması ümidiyle saygılar sunarım.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Memurlar.net'in notu: Bu yazı, şehit olan Savcı'mızın cenaze töreni nedeniyle, ancak 2 Nisan itibariyle yayımlanmıştır.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum