Hükümetin Demokratikleşme Paketi

Hükümetin Demokratikleşme Paketi

Hükümetin, çözüm sürecinin ikinci aşaması için demokratikleşme paketleriyle ilgili düzenlemelere hazırlandığı belirtildi. İşte yapılan çalışmalar...

Terörle mücadelede yürütülen çözüm sürecinin ikinci aşaması için hazırlıklarını tamamlayan hükümetin demokratikleşme paketi çalışmaları açıklandı. 3 alanda hazırlanan düzenlemelerin hangi sıraya göre gerçekleştirileceğini 4 farklı kriterin belirleyeceği öğrenildi.
 
Siyasi yasaklamaların bitirilmesinden, seçim barajının düşürülmesine, Terörle Mücadele Kanunda yapılacak değişikliklerden Cemevleri ve başörtüsüne planlanan düzenlemelerin hayata geçmesi için PKK'nın sınır dışına çıkmasının tamamlanması beklenecek. Şimdiye kadar giden PKK'lıların oranının, hasta ve kadınlardan oluşan yüzde 15 olduğu belirtilmişti.
 
İşte Sabah'ın o haberi:
 
Demokratikleşme paketini neredeyse tamamlayan hükümetin, pakete son şeklini verirken 4 kriteri AB müzakereleri, AİHM kararları, Akil İnsanlar raporu ve kamuoyu yoklamaları olacak.
 
Sabah'ın haberine göre, Hükümet, çözüm sürecinin ikinci aşaması için tüm hazırlıkları tamamladı, demokratikleşme paketleriyle ilgili yasal düzenlemeler hazırlandı. Son şekli Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan çözüm süreci toplantılarında verilen düzenlemelerin hayata geçmesi için PKK'nın sınır dışına çekilmesinin tamamlanması bekleniyor. Çekilme tamamlandıktan sonra atılacak adımlar kamuoyuna duyurulacak. Yaz ayları boyunca paket üzerinde son rötuşların yapılacağı ve Meclis'in açılması ile birlikte meclise getirileceği belirtiliyor. Hükümetin yaptığı çalışmalar şöyle:
 
3 ALANDA HAZIRLIK
 
SÖZ VERİLEN 63 MADDELİK VİZYON: İlk düzenleme AK Parti'nin 5. Olağan Kongresi'nde ilan edilen 63 maddelik vizyonla ilgili. Bu alandaki çalışma Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülüyor. Özel okullarda Kürtçe eğitimin önünü açacak, kamuda anadilde hizmeti kolaylaştıracak, seçim mevzuatını değiştirecek, siyasi yasaklamaları bitirecek bir dizi düzenleme hazırlandı.
 
YENİ YARGI PAKETLERİ : İkinci düzenleme alanı Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yargı paketleri. Seçim barajının düşürülmesi, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, Terörle Mücadele Kanunda yapılacak değişiklikler bu paketin ana gündem maddeleri oldu.
 
TOPLUMSAL AÇILIMLAR : Üçüncü alan bir kısmı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve bir kısmı da parti yönetiminin sorumluluğunda olan bir dizi reform oluşturuyor. "Alevi Açılımı" kapsamında Cem evlerine ve Alevi dedelerine yasal statü ile kamu yardımı sağlayacak olan düzenleme öne çıkıyor. Bunun için Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nda yapılacak değişiklikle ilgili teklif hazırlandı. "Kamu'da başörtüsünün önünün açılması" ile ilgili düzenleme kapsamında atılacak adım da yine bu düzenleme alanının içinde yer alacak.
 
ÖNCELİK İÇİN 4 KRİTER
 
Hükümet demokratikleşme adımları kapsamında hayata geçirilecek düzenlemeleri hangi sıraya göre gerçekleştireceğini 4 farklı kritere göre belirleyecek. Buna göre, Akil İnsanlar Heyeti Raporları'ndaki öneriler, AİHM'nin kararları, AB müzakereleri çerçevesinde öncelikli görünen konular ve yaz boyunca yaptırılacak kamuoyu yoklamalarında çıkan sonuçlara göre hangi adımların önce atılacağı netleşecek.
 
'SIZMAYA ÖNLEM'
 
Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre PKK yönetimindeki değişiklikler "Öcalan süreci korumaya aldı" şeklinde yorumlandı. İstihbarat kaynaklarına göre çözüm sürecinin planlanan şekilde ilerlemesinden rahatsız olan, örgüt üzerinde etkili iki ülkenin gizli servisi HPG'ye sızma girişiminde bulundu. Bu risk Öcalan'ı, HPG'nin başına en güvendiği isim Karayılan'ı getirdi. Böylece bu özerk yapının da kontrolü Öcalan'a geçti.
 
Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.