İlber Ortaylı'dan MEB'e Tepki: İkide bir program değiştirerek...

İlber Ortaylı'dan MEB'e Tepki: İkide bir program değiştirerek...

Bandırma Kitap Günleri’nde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “İkide bir program değiştirerek milli eğitim meselesini halledemezsiniz” dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde düzenlenen “Kitap Günleri”nde kitapseverlerle buluştu. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Ortaylı, sohbet sırasında eğitimde yaşanan müfredat değişiklikleri hakkında görüşlerini dile getirdi.

"TÜRKİYE YANLIŞ BİR TÜKETİMİN İÇİNDEDİR"

Türkiye için ümitsiz olmadığını belirten Prof. Dr. Ortaylı, müfredatın sürekli değiştirilecek bir konu olmadığını vurguladı. Ortaylı sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef bugünkü Türkiye yanlış bir tüketimin içindedir. İkide bir program değiştirerek milli eğitim meselesini halledemezsiniz. Milli eğitimde sadece ve sadece iki unsuru vardır: Öğretmen ve öğrenci. Başka her şey teferruattır.”

Türkiye’nin en sıkıntılı zamanında bile öğretmen yetiştirdiğini ifade eden Ortaylı, Milli Eğitim Eski Bakanı Mustafa Necati Uğural’ın kurduğu eğitim enstitülerinin bu konuda çok başarılı olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu başarıyı sürdüremediğini ifade eden Ortaylı, “Eğitim enstitülerinin yok olmasından sonra, Türk öğretmeni maalesef istenilen ihtimamla yetiştirilemedi. Kendi gayretiyle başarılı olanlar hariç.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

"LOZAN USTA İŞİ BİR METİNDİR"

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Bandırma Kitap Günleri”nde son dönemin en çok tartışılan konularından birisi olan Lozan Barış Antlaşması hakkında da konuştu. Ortaylı, Lozan Barış Antlaşması hakkında seyircilerden gelen bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“Lozan Barış Antlaşması gayet usta işi bir metindir. İstenen amaç elde edilmiştir. Daha fazla bir şey elde edilmesi mümkün değildir. Karşımızdakiler bizim babamızın oğlu değildir. Fakat Yunanistan’ın babasının oğludur. Yunanistan kaç savaşta yenildiği halde hukuku korunmuş, eski arazileri iade edilmiştir. Balkan Savaşları’nda da açıkça kayırıldı. Lozan’da siyasi kavga çıkmamıştır. Girdiğimiz yer bizimdir dediğimizde onlar bizimle münakaşa dahi edemediler. Trakya’ya ordu girmemişti, gireceğiz dedik çekildiler.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.