İLKSAN’da Neler Oluyor?

İLKSAN’da Neler Oluyor?

İLKSAN (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) 1943 yılında dönemin şartları içerisinde, sağlık ve sosyal yardımla ilgili meselelerde ilkokul öğretmenlerini birbirlerine yardım edici duruma getirmek amacıyla kurulmuştur.

 

 İLKSAN’ın geliri genel olarak üye öğretmenlerin maaşlarından otomatik olarak kesilen üye aidatlarından oluşmaktadır.

 

 Kurulduğu tarihten 01/06/2012 tarihine kadar MEB’de göreve başlayan her ilkokul öğretmeni zorunlu olarak İLKSAN üyesi durumunda oluyordu. Fakat 01/06/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 29/05/2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 32-(1) sayılı kararı gereğince düzenlenen İLKSAN üyeliği, gönüllü hâle getirilmiştir. Yani göreve başlayan ilkokul öğretmeni kendi “Üye olmak istiyorum.” diye dilekçe vermeden İLKSAN üyesi olmamaktadır.

 

Eylül 2012 ayı içerisinde MEB’de 45 bin öğretmen alan değiştirmiştir. Alan değiştiren bu öğretmenlerden 25 bini sınıf öğretmeni ve İLKSAN üyesidir. İlkokul öğretmenliğinden branş öğretmenliğine geçen bu öğretmenlerin İLKSAN üyelikleri de otomatik olarak düşmektedir. Ayrıca branşa geçen öğretmenler sandıkta biriken aidatlarını yasal faizi ile birlikte geri alabilmektedir.

 

İLKSAN’a üyeliğin gönüllü hâle getirilmesi, branşa geçen ilkokul öğretmenlerinin üyeliklerinin sona ermesi ve biriken üye aidatlarını geri istemesi İLKSAN’ı zor bir durumla karşı karşıya bırakmıştır. Bundan önceki dönemlerde üyesi olan  öğretmenlerinin aidatları ile İLKSAN hiçbir zorlukla karşılaşmadan varlığını yürütebilmekte idi. Fakat bu durumda İLKSAN’ın varlığını sürdürebilmesi için yeni düzenlemeler yapması gerektiği kaçınılmazdır.

 

İLKSAN bir çok dönemde kamuoyunun karşısına değişik şekillerde gelmiştir. İLKSAN’ın yönetimini belirlemek üzere yapılan son seçimlerde Eğitim-Bir Sen İlksan’ı üyelerini mağdur etmeden feshetmek üzere çalışma yapmıştır. Eğitim-Sen de sandığın kapanması yönünde çalışmalar yürütmüştür. Türk-Eğitim Sen ise, sandığın devamı yönünde seçim çalışmaları yapmıştır. Sonuçta İLKSAN yönetimi daha fazla oy alan Türk-Eğitim Sen’in desteklediği adaylardan oluşmuştur.

 

Gelinen nokta; özetlemeye çalıştığımız gibidir. İLKSAN bundan sonra varlığını devam ettirmek istiyorsa yeni bir yapılanmaya gitmek zorundadır. İLKSAN yönetimi de bu durumun farkında değil değildir. Bunun için tarihinde ilk defa ilçe temsilcilerini hatırlamış ve bölgelerde belirlenen yerlerde bilgilendirme toplantıları yapmayı planlayarak duyurmuştur. Yine alana geçen ilkokul öğretmenlerini istekleri hâlinde üyeliklerini devam ettirebilmelerini sağlamak üzere bakanlığa yazı yazmıştır.

 

Alana geçen ilkokul öğretmenleri üyeliklerini devam ettirmek istiyorlar ise İLKSAn’ın sitesindeki dilekçeyi doldurup İLKSAN’a yollamaları gerekmektedir. Üyeliğini devam ettirmek istemeyen alan değişikliği yapmış öğretmenler ise yine aidatlarını İLKSAN’a başvurarak yasal faizi ile birlikte alabileceklerdir. İLKSAN’ın resmi sitesinde verilen bilgiye göre yasal faizi ile birlikte alınacak üye aidatları şöyledir.

 

Alan değişikliği yapan ilkokul öğretmenleri; “Aidat ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin hükümlerine göre Sandık üyeliğinden ayrılmaları halinde; feragat edecekleri emekli yardımı ile alacakları birikmiş aidatları ve yasal faizi aşağıdaki tabloda çıkarılmıştır.

 

 

Feragat edilen emekli yardımı

Alacakları birikmiş aidat ve yasal faiz toplamı

10 yıllık üye

  9.464,00

3.406,00

20 yıllık üye

13.260,00

4.536,00

30 yıllık üye

15.828,00

5.434,00

  memurhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.