“İnanmış Bir Adam Akif İnan” programı

“İnanmış Bir Adam Akif İnan” programı

Başakşehir Belediyesi ile Eğitim-Bir-Sen Başakşehir İlçe Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği “İnanmış Bir Adam Akif İnan” programı, İstanbul’da, Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bugün Yedi Güzel Adam’dan biri olan Mehmet Akif İnan, Türkiye’nin dört bir yanında hayırla yâd edilmekte, düşünceleri ve eserleri anlaşılmaya çalışılmakta, mücadeleci yönü irdelenmektedir. Bu ayrıcalıklı durum, Mehmet Akif İnan’ın bir düşünce adamı olmanın ötesinde bizzat sahaya inerek düşüncesini örgüt çatısı altında somut varlığa dönüştürmüş ve eyleme dökmüş olması dolayısıyladır” dedi.

Başakşehir Belediyesi ile Eğitim-Bir-Sen Başakşehir İlçe Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği “İnanmış Bir Adam Akif İnan” programı, İstanbul’da, Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Levent Uslu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal,  Yazar Asım Gültekin, Yazar Ali Haydar Haksal, Şair Şaban Abak, Şair-Yazar Arfik Altınbaş, üyeler ve çok sayıda davetlinin katıldığı programda konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, ‘Yedi Güzel Adam’dan biri olan Mehmet Akif İnan’ın Türkiye’nin dört bir yanında hayırla yâd edildiğini, düşüncelerinin ve eserlerinin anlaşılmaya çalışıldığını, mücadeleci yönünün irdelendiğini belirterek, “Bu ayrıcalıklı durum, Mehmet Akif İnan’ın bir düşünce adamı olmanın ötesinde bizzat sahaya inerek düşüncesini örgüt çatısı altında somut varlığa dönüştürmüş ve eyleme dökmüş olması dolayısıyladır. Türkiye’de Mehmet Akif İnan’ın öncülerinin, çağdaşlarının ve ardıllarının ortaya koyduğu düşünce doğrultusunda en etkili temsili yerine getiren Eğitim-Bir-Sen’i ve Memur-Sen’i kurmuş olması Mehmet Akif İnan’ı bir başka boyuta taşımıştır” şeklinde konuştu.

 

 

Mehmet Akif İnan’ın ilk sendika deneyiminin Türkiye Taşıt İşverenleri Sendikası’nda eğitim uzmanı olarak çalıştığı 1969-1972 yıllarına dayandığını ifade eden Yalçın, “1959’da liseyi bitiren Akif İnan, 1959’da kaydolduğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden yine Nuri Pakdil’in ısrarlarıyla 1972 yılında mezun olmuştur. 13 yıl süren bir üniversite tahsili. Bu süreçte Hilal Yayınları Müessese Müdürlüğü, Türk Ocağı Kütüphane Müdürlüğü, Merkez Müdürlüğü ve ardından Türkiye Taşıt İşverenleri Sendikası’nda eğitim uzmanlığı yapmıştır. Akif İnan’ın öğretmenliğe başlamadan önceki işi sendikacılıktır. 1972 yılından itibaren de sırasıyla Uşak İmam-Hatip Lisesi, Gazi Eğitim Enstitüsü ve vefatına kadar da Ankara Fen Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Mehmet Akif İnan, alanının teorisini anlatan bir edebiyat öğretmeni değildir. Türkiye’de edebiyat akademisyenlerinin ve edebiyat öğretmenlerinin büyük çoğunluğu esersizdir. Akif İnan, kendi edebi anlayışı çerçevesinde şiir ve nesir olmak üzere eser vermiş üretken, aynı zamanda medeniyet değerleri bağlamında mesleğinin öneminin farkında olarak mesleğinin çilesini çekmiş bir edebiyat öğretmenidir.  İnan, bir öğretmen, bir kamu çalışanı, bir Müslüman aydın olarak, hem eğitim çalışanlarının sendika çatısı altında sosyal ve ekonomik gelişimlerine katkıda bulunma hem de ait olduğu medeniyet değerlerinin yeni ortaya çıkan bir hizmet alanında temsil edilmesi bakımından önce 14 Şubat 1992 tarihinde Eğitim-Bir-Sen’i, ardından da 9 Haziran 1995’te Memur-Sen Konfederasyonu’nu kurarak vefatına kadar Genel Başkanlığını yürütmüştür”  diye konuştu.

 

Akif İnan sendikacılığında yıkıcılık değil, yapıcılık vardır

Yalçın, Mehmet Akif İnan’ın sendikacılığının dikkat çekici noktalarının onun kişilik özelliklerinde gizli olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Akif İnan’ın sendikacılığında yapılan işlerin, söylenen sözlerin zamanı, üslubu büyük önem taşımaktadır. Hak etmeden, sorumlulukları yerine getirmeden hiçbir haktan bahsetmemek, iş ahlakını her zaman korumak, yapılan işte en iyiyi meydana getirmek ve bunun karşılığında hakkını mutlaka örgütlü bir mücadele içinde almak Mehmet Akif İnan’ın sendikacılığının genel çerçevesini çizmektedir.”

 

 

Mehmet Akif İnan’ın sendikacılığının tarumar edenlere karşı imar fikrinin olduğunu vurgulayan Ali Yalçın, “Sendikal mücadelede öncelikle sorun tespit edilmiş, sorunun boyutu, mahiyeti çizilmiş, çözüm önerileri belirlenmiş ve bu çözüm önerilerinin hayata geçirilebilmesi için örgütlü gücün imkânları devreye sokulmuştur. Bunun için takip edilen metot şöyle gerçekleşmiştir: Önce tespit edilen sorun ve çözüm önerileriyle sorunu çözecek siyasal ya da bürokratik makam ziyaret edilerek talepte bulunulmuştur. Sonuç alınamazsa sorun ve çözümü, basın bildirisi, kitlesel basın açıklaması, panel, seminer konferans, imza kampanyaları, anketler, destek arama ziyaretleri, afiş, siyah çelenk gibi biçimlerde kamuoyuyla paylaşılmış, yine sonuç alınamazsa alanlara çıkma yolu tercih edilmiştir. Mehmet Akif İnan, zihni bir devrim gerçekleştirerek hak arama bilinci oluşturmuş, insanları haklarını aramanın bir erdem olduğu düşüncesine ulaştırmıştır” ifadelerini kullandı.


Sendikacılığı ideolojik saplantılardan arındırmıştır

Mehmet Akif İnan’ın sendikacılığının, “kimseye dayanmadan kendi ayakları üzerinde var olma ilkesine bağlı bir sendikacılık” olduğunu dile getiren Yalçın, “Bu sendikacılık, kendisini hiçbir siyasal ve ideolojik yaklaşımın kanatları altına sokmamıştır; kendi dinamizmini kendisi oluşturmuştur. Mehmet Akif İnan, sendikacılığı ideolojik arenadan kurtarmıştır.  Eğitim-Bir-Sen’in duruşundan mülhem, bütün sendikalar kendi anlayışlarını sorgulama ihtiyacı duymuşlardır. Bu manada Akif İnan, diğer sendikaların da öğretmenliğini üstlenmiştir. İdeolojik sol sendikalar, ideolojik görüntülerini törpülemişlerdir. Siyasi partilerle ilişkiler noktasında çizilen net çizgiler, diğer sendikalar için de uyarıcı olmuştur” dedi.



 

Medeniyet davamızın mütefekkiri  

“Mehmet Akif İnan bir şairdir” diyen Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: “Akif İnan, şiirde geleneği geleceğe taşıyan bir anlayışın temsilcisi olmuştur. Edebi anlayışının belirgin vasfı geleceğin köklerini maziye bağlama çabasıdır. O, bu anlayışını sendikal duruşuna da taşımıştır. Onun sendikacılığının kökeninde ahilik teşkilatının izleri vardır. Mehmet Akif İnan’ın şair duyarlılığı aynı zamanda kendisini sendikal metinlerde de hissettirmiştir. Mehmet Akif İnan, bir mütefekkirdir. Geleneğin donattığı düşüncesini, sendikal jargonla yoğurarak Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’in hafızasına sokmuş, geniş bir kitlenin yararlandığı bir birikimi meydana getirmiştir. Akif İnan’ın mütefekkir yönü ve bu alandaki yetisiyle sendikal öncülüğü Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in sağlam bir zeminde yükselmesine imkân sağlamıştır.”

Programda, Mehmet Akif İnan’ın şiirleri de seslendirildi. Şair İbrahim Sadri, Akif İnan’ın ‘Mescid-i Aksa, Ey Beyaz Ela’ gibi şiirlerini kendine has üslubuyla seslendirdi.



 

Hizmet bürosu açılışı ve işyeri temsilcileri toplantısı

Genel Başkan Ali Yalçın, ayrıca, Başakşehir İlçe Temsilciliği’nin hizmet bürosunun açılışını yaparak, işyeri temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, sendikal çalışmalar ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yalçın, katılımcıların sorularını yanıtladı, istişarelerde bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.