İş ve Meslek Danışmanları neden atanmıyor?

İş ve Meslek Danışmanları neden atanmıyor?

Türkiye İş Kurumunda görev yapan İş ve Meslek Danışmanlarının Atanma ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 26 Mart 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Ancak bugüne kadar atamalar yapılmamıştır

İMD Yönetmeliği boş yere mi yayımlanmış?

İş ve Meslek Danışmanları neden atanmıyor?

İŞKUR Tarafından Milyonlarca Tl Harcanarak Yurtiçinde ve Yurtdışında İş ve Meslek Danışmanlığı Eğitimlerine Gönderilen, Bu Mesleği İcra Etmiş İşkur Memurları, "İş Ve Meslek Danışmanlığı" Kadrosuna Hala Atanmadı !

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) 1946'da "işçilere vasıflarına uygun işler bulmak ve işverenlere de işlerine uygun vasıfta işçi bulmak" amacıyla kurulmuş ve o günden bugüne kadar birçok önemli değişimler geçirmiştir. 2016 Yılında 70'inci yaşına giren kurum ismini değiştirmekle kalmayıp 2000 ve 2003 yıllarında yapılan yapısal değişikliklerle modern istihdam kurumu olma yolunda önemli bir adım atarak hizmetlerini çeşitlendirmiştir. İŞKUR gerçekleştirdiği birçok başarılı projeyle son yıllarda adından en çok söz ettiren kurumlar arasına girmeyi başarmış ve Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) Başkanlığını da kazanarak başarısını tescil etmiştir. Bu kurumda görev yapan memurlar olarak bizler de bu başarının gururunu yaşıyoruz.

Türkiye'nin İlk İş ve Meslek Danışmanları

İstihdam Kurumu olarak en önemli görevi, İşgücü piyasasına hakim olmak ve işsizleri doğru işe yönlendirmek olan İŞKUR, bu amaca yönelik ilk defa 1991 yılında 40 personelini Almanya'ya göndererek İş ve Meslek Danışmanlığı eğitimi almalarını sağlamıştır.

Kurum daha sonraki yıllarda eğitimleri yoğunlaştırarak, alanında uzmanlaşmış danışmanlık firmalarından hizmet satın almış ve personelinin, "İş ve Meslek Danışmanlığı Eğitimi", "İş ve Meslek Danışmanlığı Geliştirme", "Mesleki Bilgilendirme Eğitimi" vb. birçok eğitim ile yetkinleşmelerini sağlamıştır.

İş ve Meslek Danışmanlığı Meslek Standardının Oluşturulması ve Kurum Personellerin İMD Olarak Görevlendirilmesi

İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetini 2009 yılından sonra profesyonel olarak 396 çalışanıyla sunmaya başlayan İŞKUR inanılmaz bir değişim ve başarı yakalamıştır. Bu projeyle, istihdam arttırılarak işsizlik oranları düşürülmüş, müşteri memnuniyeti de %98'lere çıkarılmıştır.

Ortaya çıkan bu gözle görünür başarı; hem kurum hem de hükümet nazarında danışmanlık hizmetinin önem ve gereksinimini ortaya koymuş, böylece bu hizmetin yaygınlaştırılması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumu'yla işbirliğine gidilerek kurumun İş ve Meslek Danışmanlarının katkılarıyla meslek standardı oluşturulmuştur. Kurumumuz daha sonra kamuoyunun da bildiği üzere KPSS puanını esas alarak kuruma başvurup sıralamaya girenleri 3 aylık bir eğitimden geçirerek verilen eğitimlerin sonunda sertifika almaya hak kazananları sözleşmeli statüde danışman olarak görevlendirmiştir. 2012 yılında kuruma başlayan yeni danışmanlar, yılların birikimi ve tecrübesine sahip kurum çalışanlarının desteğiyle görevlerini yapmaya başlamıştır.

Kurum Personelinin Mağdur Edilmesi

2012 yılına gelindiğinde; Kurumumuz, milyonlarca TL harcayarak yıllarca eğitim verdiği, İş ve Meslek Danışmanı olarak görevlendirdiği çalışanlarını yani bizleri görmezden gelerek İş ve Meslek Danışmanlığı kadrosuna atamayıp mağdur etmiştir. Bu süreçte kurum çalışanlarına "Siz bu kurumun asıl çalışanlarısınız. Sizden asla vazgeçmeyiz. Sizleri koordinatör olarak atayacağız." vb. sözler verilmiş olup, danışman olmak isteyen kurum çalışanlarından talep dilekçeleri toplanmış ancak bu dilekçeler de sonuçsuz kalmıştır. Kurum, kendi verdiği İş ve Meslek Danışmanlığı sertifikalarını, katılım belgelerini tanımamış MYK'dan sertifika almayı zorunlu kılmıştır. Kurum çalışanları bu şartı da yerine getirmesine rağmen atamalar yapılmamıştır.

Mevzuat Değişikliği ve Uzun Süren Bekleyiş

Kurum tarafından verilen ve MYK'dan aldığımız sertifikalar yeterli bulunmamış "İş ve Meslek Danışmanlığı kadrosuna sizleri atayabilmemiz için yönetmelikte mevzuat değişikliği yapılması gerekiyor" denilmiş, uzun bir süre bu kapsamda personel bekletilmiş ve sadece Yönetmelik değişikliği 3 yıl sürmüştür. Nihayet bu bekleyişten sonra Kurum çalışanlarının heyecanla beklediği yönetmelik 26 Mart 2015 tarihinde yayımlanmış ve Kurum içinden İş ve Meslek Danışmanı alımının önü açılmıştır. Fakat, üzerinden 11 ay geçmesine rağmen henüz beklenen atamalar yapılmamıştır.

Bu olay kurum çalışanları arasında motivasyon düşüklüğüne sebebiyet vererek, kuruma duyulan aidiyet duygusunun zayıflamasına ve bunun sonucunda birçok tecrübeli personelin başka kurumlara geçmek için arayış içine girmesine neden olmuştur.

Çalışanların Önündeki Diğer Engeller

Kurumun uzun bir süredir görevde yükselme sınavı açmaması nedeniyle kurum kaynaklı kariyer düzleşmesi sorunu ortaya çıkmış, söz konusu sorun kronik bir hal alarak olumsuz etkileri beraberinde getirmiştir. Diğer kurumlar (SGK, Milli Eğitim vb.) 2 yılda bir Görevde Yükselme sınavı açarken İŞKUR'da 2004 yılından bu yana kurumda görevde yükselme veya unvan değişikliği açılmamış çalışanlar kariyerlerinde bir gelişme yaşayamamıştır.

Kurum Çalışanlarının Ortak Beklentisi

İşsizlik ile daha etkin mücadele etmek ve artan bir istihdam için, 657 sayılı DMK' da kendine yer bulan liyakat ve kariyer ilkelerinin sağlanması ve yapılan mevzuat değişikliklerinin anlam kazanabilmesi için, yıllarca bu görevi çeşitli unvanlarla (memur, vhki, şef) hiçbir ek getirisi olmadan yapmış olanların hakkaniyet adına "İş ve Meslek Danışmanı" kadrosuna atanması gerektiğine inanıyoruz.

Sayın Bakanımızdan Beklentimiz

Kurum içi dayanışma ve çalışma barışının sağlanması adına İŞKUR'da bugüne kadar hiç kullanılmamış ve kullanılması da muhtemel olmayan kadroların, İş ve Meslek danışmanı kadrosu ile değiştirilerek asıl mesleğimiz olan İş ve Meslek Danışmanlığı kadrosuna atamamızın yapılarak mağduriyetimizin giderilmesidir. Saygılarımızla

İŞKUR ÇALIŞANLARI

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.