İşaret dilini bilen tercüman alınacak

İşaret dilini bilen tercüman alınacak

AK Parti'li Selamoğlu: ''Şubat ve mart aylarında işaret dili tercümanlığı sınavı yapıldı.

 

AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında gerçekleşecek 17. Dünya İşitme Engelliler Kongresi'nin 22 Temmuz-2 Ağustos 2015 tarihleri arasında ilk kez İstanbul'da yapılacağını belirterek, kongreye ev sahipliğini Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu'nun yapacağını kaydetti.
 
Selamoğlu, Dünya İşitme Engelliler Kongresi'nin 2011'de Güney Afrika'da, 2007'de İspanya'da, 2003'te Kanada'da, 1999'da da Avustralya'da yapıldığını ifade etti.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kongreye destek verdiğini dile getiren Selamoğlu, kongrede işitme engellilerin sorunları ve çözümleri üzerine çalışmalar yapılacağını bildirdi. Selamoğlu, kongreye tüm dünyadan işitme engelli akademisyenler ile federasyonların katılacağını, kendi örnek modellerini, neler yaptıklarını anlatacaklarını söyledi.
 
''Daha önce böyle bir kongre gerçekleştiremezdik'' diyen Selamoğlu, işaret dilinin Türkiye'de 2005'te resmileştiğini, öncesinde işaret dili tercümanlarının resmi anlamda olmadığını belirtti.
 
Tülay Selamoğlu, alfabeler farklı olduğu için, işaret dillerinin de farklı olduğunu kaydederek, ''Mesela Türk işaret dili çift el kullanıyor, Avrupa işaret dili ise tek el kullanıyor'' dedi. Her ülkenin kendine has bir işaret dili olduğunu ifade eden Selamoğlu, uluslararası organizasyonlardaki sunumlarda, uluslararası işaret ve organizasyonun gerçekleştiği ülkenin yerel işaret dilinin kullanıldığını ancak bunun yanında tüm dünya ülkelerinin kendi tercümanları aracılığı ile de çeviriler yaptığını belirtti.
 
İstanbul'da yapılacak 2015 İşitme Engelliler Kongresi'nde resmi dilin Türkçe ve İngilizce olacağını, Türkçe'den uluslararası işarete çeviri yapılacağını ifade eden Selamoğlu, kongrede görevlendirilmek üzere yaklaşık 100 işaret dilini bilen tercüman alınacağını, bunun bazılarının, kurumların tercümanlarından karşılanacağını söyledi.
 
Selamoğlu, ''İşaret dili tercümanlığı için Şubat ayında sınav yapıldı, Mart ayındaki sınavlar da devam ediyor. Yaklaşık 100 işaret dilini bilen tercüman alınacak. Bunlardan ihtiyaç olanlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesine alınacak ve İstanbul'da yapılacak 2015 Dünya İşitme Engelliler Kongresi'nde görevlendirilecek. Gelen misafirlere eşlik edecek, mihmandarlık yapacak tercümanlar, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu aracılığı ile uluslararası işaret dilini de öğrenecek kişilerden oluşacak'' diye konuştu. Selamoğlu, kongreyle ilgili hazırlık toplantısının ilkinin geçen günlerde yapıldığını söyledi.
 
memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.