İsmail Koncuk'tan Fethin 562. Yıl Dönümü Kutlama Mesajı

İsmail Koncuk'tan Fethin 562. Yıl Dönümü Kutlama Mesajı

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı sayın İsmail Koncuk’un çağ kapatıp çağ açan, şanlı Türk tarihinin büyük zaferlerinden İstanbul’un Fethinin 562. Yılı münasebetiyle yaptığı basın açıklamasıdır.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı sayın İsmail Koncuk’un çağ kapatıp çağ açan, şanlı Türk tarihinin büyük zaferlerinden İstanbul’un Fethinin 562. Yılı münasebetiyle yaptığı basın açıklamasıdır.

Dünya milletlerinin gıpta ile baktığı, şehirler sultanı İstanbul’un kapılarının Türk ve İslam dünyasına açılması yalnızca askeri bir fetih olmanın ötesinde yeni bir çağın da başlangıcı olmuştur. İstanbul’un fethi, Avrupa’da Ortaçağ karanlığının son bulduğu bir dönemin de başlangıcına işaret eder.

Peygamber efendimizin müjdesine erme lütfuyla şereflenen Fâtih Sultan Mehmed Hân ve O’nun “güzel askerleri”nin, beş yüz altmış iki yıl önce gerçekleştirdikleri çağ kapatıp, çağ açan şanlı “Fetih”in yıldönümünü gururla kutluyoruz.

Bu tarihte İstanbul, askeri ve manevi olmak üzere iki yönlü bir fetih yaşamıştır. 29 Mayıs 1453 günü kazanılan zaferin askeri yönü, Fatih Sultan Mehmed’in “Ya ben İstanbul’u alırım ya da İstanbul beni”  sözleriyle ifade ettiği ve gemileri karadan yürüterek hayata geçirdiği kararlılık ve azmin; manevi yönü ise Topkapı’dan şehre girerken Bizans Patriğine hitaben “Ben Sultan Mehmed, sana ve arkadaşlarına ve bütün halka söylüyorum ki, bugünden itibaren ne hayatınız ve ne de hürriyetiniz hususunda benim gazabımdan korkmayınız.” fermanıyla ortaya koyduğu hoşgörü ve mütevazılığın bir sonucudur.  

O günden beridir farklı inanç ve geleneklerin başkenti olan bu kutsal kentimiz barış, kardeşlik ve huzur iklimini içinde barındıran, medeniyet ve hoşgörü için son derece önemli bir ilham kaynağıdır. Derinliği ve manayı içinde barındıran İstanbul, Cenab-ı Allah’ın Türk milletine sunduğu çok önemli ve anlamlı bir hediyedir.

Güzel yurdumuzun ve dünyanın incisi bu lütfun elimizden alınmak istendiği bir dönemde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun silah arkadaşları da “Ya istiklâl ya ölüm” parolasıyla ortaya koydukları azim ve kararlılık sonucunda kazandıkları askeri başarıya; ““Hürriyet ihtimal ki zorla tesis olunur; fakat herkese karşı tolerans göstermekle muhafaza edilir.” sözüyle ifade ettiği hoşgörüyü de ekleyerek gerçekleştirdiği fetih sonrasında, bu toprakların Türk yurdu olduğunu bir kez daha dost düşman tüm dünyaya ilan edebilmiştir. 

 

İçinden geçtiğimiz bu kritik ve zorlu süreçte İstanbul’un fethi, çağlar ötesinden bugünümüze büyük mesajlar taşımakta; azim, kararlılık, inanç ve adanmışlığın her türlü olumsuzluğu yok edeceğinin, imkânsızı mümkün kılacağının en büyük ispatı olarak karşımızda durmaktadır. Bununla birlikte gerçek fetihlerin hoşgörü ve sevgi temelli yaklaşımların bir sonucu olduğunu da hatırlatmaktadır. Bugün ise ülkemizde sevgiye, hoşgörüye ve toleransa her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu üzülerek görmekteyiz.  

İnanıyoruz ki, vuslata ermek için gemileri karadan yürüten iradenin tecellisi olarak Türk milleti, bugün de kendisine kurulan tuzaklara karşı 562 yıl önceki fetih ruhu ile yine kıyama duracak, etrafına örülmek istenen esaret zincirini parçalayarak muhataplarının suratına çarpacak, sahip olduğu adalet, sevgi ve hoşgörü ile birlik ve beraberliğini yeniden tesis ederek ilelebet sürdürecektir. 

Tüm Dünya devletlerinin iç geçirerek baktığı, Peygamber Efendimizin sözlerine ve duasına nail olan dünya harikası bu kentimizin kıymetini bilmeli, atalarımızdan devraldığımız gibi İstanbul’un ve güzel yurdumuzun gelecek kuşaklara tarihi zenginliklerini ve manevi huzurunu aktarabilmek için elimizden gelen gayret ve özeni göstermeliyiz.

Bu vesile ile İstanbul’un fethini ve İslam’la müşerref olmasını tebrik ediyor, başta Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere fethin tüm askerlerini ve Anadolu’yu bizlere yurt yapan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, fethin 562. yılında bu fethe layık nesiller olabilmeyi Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. 

 

İsmail Koncuk

Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.