İşte Doğudaki Öğretmenlerin Çilesi - Ne eğitime gidebildiler ne de dönebiliyorlar

İşte Doğudaki Öğretmenlerin Çilesi - Ne eğitime gidebildiler ne de dönebiliyorlar

Eğitim süresi bitti ama öğretmenlerin geri dönüşü de belli değil. MEB, öğretmenlerin hizmet içi eğitim süresinin uzatılmasına ya da idari izinli sayılmasına valiliklerin karar vereceğini açıkladı.

Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde görev yapan öğretmenlere 13 Aralık'ta, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gönderdiği SMS'ler ile 'hizmet içi eğitime' alındıkları ve seminerlerini memleketlerinde alabileceklerinin bildirilmesinin ardından iki ilçedeki öğretmenlerin üçte ikisi ayrılmıştı.

İki ilçede beş gündür sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar devam ediyor. Peki bölgeden 14-15-16 Aralık'ta yapılacak hizmet içi eğitim ayrılan öğretmenler eğitime alındı mı ?

Eğitime gidemediler çünkü...

Cizre'de çalışan öğretmenlere eğitim ile ilgili bilgilendirme mesajı geldi. Silopi'deki öğretmenlere ise hala bir bilgilendirme yapılmadı. Öğretmenlere ilk başta eğitimleri memleketlerinde de alabilecekleri belirtilmesine karşın, uygulama öyle olmadı. 'Öğretmenlik Uygulama Semineri' adıyla düzenlenen eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye genelinde 14 ilde 16 merkez okul belirledi. Cizre'deki öğretmenler Erzurum, Rize, İstanbul, Mersin, Aksaray, Yalova, Aydın, Muğla, Balıkesir, Düzce, İzmir ve Samsun, Ankara ve Antalya'ya yönlendirildi. Ancak öğretmenlerin pek çoğu buradaki eğitimlere katılmadı.

"Yönlendirilen okulun da bilgisi yokmuş"

Hizmetiçi eğitimin başladığı gün olan 14 Aralık'ta akşam saatlerinde kendine mesaj geldiğini söyleyen adını vermek istemeyen öğretmen, kendisinin Kuşadası'ndaki bir okula yönlendirildiğini anlatıyor:

"Bizim okuldaki tüm öğretmenler Kuşadası'ndaki okula yönlendirildi. Kimse gitmedi. Ben Kayseri'de ailemin yayınındayım. Eğitimin ikinci günü Kayseri'den Kuşadası'na gitmeye kalksam son güne belki yetişirdim. Okuldan bir arkadaş, eğitim verileceği söylenen okulu aramış. Okul bilgimiz yok ama öyle bir şey varsa gelin misafir ederiz demişler. Üç günlük hizmet içi eğitim biteli iki gün oldu. Ne yapacağımıza dair bir bilgilendirme henüz yok. Sokağa çıkma yasakları bitine kadar dönmeyeceğiz , başka çare yok."

Adını vermek istemeyen bir diğer öğretmen ise Adana'da ailesinin yanında. Kendisine eğitim için belirtilen il ise İzmir'de. Bilgilendirme mesajını 15 Aralık'ta aldığını, eğitimin ise 16'sında biteceğini söyleyen öğretmen "Zaten hizmet içi eğitim böyle bir anda açılmaz. Yıllık plan bellidir. Gitmeye kalksam da yetişemezdim. Bizleri bölgeden çıkardıkları için prosedüre uydurmak gibi bir şey oldu" diye konuşuyor.

Cizre'den Bodrum'a

Cizre'den kalan öğretmenler ise günlerdir evlerinde. Adını vermek istemeyen bir öğretmen, kendisine gelen mesajda Bodrum'daki okula yönlendirildiğini anlatıyor:

"Hizmet içi eğitim bir formaliteydi. Bunu hepimiz biliyorduk. Sokağa çıkma yasağı devam ediyor, giden öğretmenlerin ne zaman döneceği belli değil. Burada eğitim başladığından bu yana sağlıklı olarak yapılamadı. Şimdi de böyle bir ortam var. Cizre'de okullar ikili eğitim yapıyor, hafta sonları okullarda yetiştirme kursları var. Şimdi soruyorum ne zaman telafi eğitimi yapılabilecek ? "

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise öğretmenlerin geri dönüşü ile ilgili kararı valiliklerin vereceği belirtildi. Yazılı açıklamada şöyle denildi:

 

"... Öğretmenlerimizin bir kısmı hizmet içi eğitime alınmıştır. Lüzüm görülmesi halinde öğretmenlerimizin hizmet içi eğitim sürelerinin uzatılması, yenilenmesi veya idari izinli sayılmaları hususu her yerleşim yeri için farklı özellik edeceğinden buralarda alınacak tedbirler valiliklerce belirlenecektir."

MEB, ayrıca aksayan eğitimin telafisi için de tedbir alınacağını açıkladı:

 

"Eğitim öğretim faaliyetlerinin telafisi için valiliklerce tedbirler alınacak. Eksiklikler giderilecek. Telafi eğitimlerinde bir eğtim öğretim dönemi boyunca tamamlanması gereken 180 iş günü esas alınarak planlanacak. Öğrenci ve öğretmenlerimizin mağduriyet yaşamaması için gerekli tüm önlemler alınmaktadır."

Umay Aktaş Salman- aljazeera

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.