İşte Egemen Bağış'ın Eğitim Rüyası

İşte Egemen Bağış'ın Eğitim Rüyası

Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış TEDxIhlasColeegeED dergisi için eğitim ağırlıklı bir röportaj verdi.

 

Bağış: “Türkiye son 10 yılda çok reformist adımlar attı.”
 
Eğitim konusunda son yıllarda önemli işlere imza atıldığını belirten Bağış, örnek olarak öğrencilere ücretsiz ders kitaplarının verilmesi, alt yapıyı düzenlemeye yönelik girişimler ve 150 binin üzerinde yeni derslik açılmasını gösterdi.
 
Türkiye'de uygulanan reformist atılımların en önemlilerinin eğitim alanında olduğunu söyleyen Bağış, “Fatih Projesi'yle; büyük bir ekonomisi olan Hollanda'nın toplam nüfusu kadar öğrencimize -16 milyon- ücretsiz tablet bilgisayarlar vereceğiz. Bu bilgisayarlar; sadece ders aracı olmayacak, öğrencilerimizin dünya ile bütünleşmesini sağlayacak.” dedi. Bağış ayrıca şu anki bütçede en çok payın Millî Eğitim Bakanlığına ayrıldığını vurguladı.
 
Bağış: “Katsayı ayıbına son verdik.”
 
Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye'deki eğitim sistemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bağış, yapılan çalışmalarla Türkiye'nin AB standartlarını yakalamaya başladığını söyledi. AB'de standart bir eğitim sistemi olmadığını, ülkelerin kendi içlerinde çeşitli sistemlere sahip olduğunu belirten Bağış, AB ülkelerinde yer alan meslek edindirmeye yönelik sisteme Türkiye'de de ağırlık verilmeye başlandığını ifade etti.
 
Üniversiteye giriş sınavlarında uygulanan katsayı uygulamasını insanlık ayıbı olarak nitelendiren Bağış, “Eskiden ülkemizde katsayı denen bir insanlık ayıbı vardı. O da meslek lisesi öğrencilerinin eğitim taleplerini devre dışı bırakan ayrımcı bir uygulamaydı. Ona da son verdik. Artık bu ülkenin bütün öğrencileri eşit.” dedi.
 
Okulun önemini, “Bence okulun en önemli misyonu öğrenciyi hayata hazırlamaktır. Öğrenciler, okulda edindikleri bilgi birikimleriyle ve sosyal ilişki kurma becerileriyle kendilerini hayata hazırlar.” şeklinde vurgulayan Bağış, okulların insanın gelişimine en az aileler kadar katkıda bulunduğunu söyledi.
 
Bağış: “AB'de yeni fasılların açılmasında Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin engelleriyle karşılaşıyoruz.”
 
Türkiye'nin eğitim alanında AB'ye yön verecek bir güce sahip olduğunu belirten Bağış, bu açıdan çok da eksikleri olmadığının göründüğünü ifade etti. AB doğrultusunda eğitim ve kültür faslını açabilmek için uğraştıklarını da kaydeden Bağış, “İlk açılan fasıl, eğitim ve bilim faslı olmuştu. Şimdi eğitim ve kültür faslı için uğraşıyoruz. Bunun da önündeki tek engel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin ortaya koyduğu engeldir.” dedi.
 
Egemen Bağış'ın Eğitim Rüyası
 
Son olarak konferansın teması olan “Benim bir rüyam var.” ile ilgili olarak eğitim rüyasını da açıklayan Bağış, “Benim rüyam, Türkiye'de her bir yavrumuzun AB standartlarının da ötesinde Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesini aşmış bir eğitim standardında kendini yetiştirmesi, hayata hazırlayabilmesidir.” dedi.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.