İşte Mısır'da gün boyu yaşananlar

İşte Mısır'da gün boyu yaşananlar

Mısır'da askerin verdiği 48 saat dolarken ülke diken üstünde. Cumhurbaşkanı Mursi krizden çıkış için uzlaşı hükümeti önerdi. Ordu devlet televizyonuna el koyarken Mursinin nerede olduğu konuşuluyor.

 GENELKURMAY İKNA TURLARI YAPIYOR

Mısır'da Ordu'nun iktidarla muhaliflere uzlaşı için verdiği süre Türkiye saati ile 17.30'da sona eriyor. Sabah saatlerinde ordu komutanlarıyla görüşerek yol haritasına son şeklini veren Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi şimdi de Müslüman Kardeşlerin siyasi kolu olan iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi ile muhalif kanattan selefilerin Nur Partisi, kıptiler ve diğer muhalif liderlerden eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradey ile biraraya geldi.
 
MURSİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRALACAK DEDİKODUSU

En büyük merak konusu Ordunun nasıl bir müdahalede buluncağı. Bununla ilgili eldeki en net veri, Genelkurmay Başkanının tüm muhalif gruplarla son ana kadar yapacağı görüşmelerde, yumuşak bir geçişle olayları sonlandırmak istediği. Seta'nın Kahire temsilciliğine göre darbe son ihtimal olarak görülüyor. Çünkü darbe yapılırsa iktidardaki tüm siyasilerin tutuklanması gerekecek.
 
Ancak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden ayrılma ihtimali de masadakiseçeneklerden biri. Kısacası Seta'ya göre darbe olmasa da post-modern bir geçiş yöntemiyle Cumhurbaşkanı Mursi ya istifaya zorlanacak ya da görevden alınacak. Tabi bunlar sonseçenekler olarak tahmin ediliyor. Bunun öncesinde muhalifler, yol haritasına "evet" derseMursi erken seçime kadar görevde kalacak. Bu ihtimalde de hükümet feshedilecek ve ordu idaresinde, tüm muhalif grupları temsil eden bir geçiş hükümeti kurulacak.
 
El Ahram gazetesinin iddiasına göre ordu sürenin sonunda Muhammet Mursi'yi görevdenalacak. Ordu, darbe yapılacak iddialarını yalanladı ancak Mursi'nin görevden alınacağı yönündeki haberlere net bir yalanlama gelmedi.
 
Cumhurbaşkanlığı Sarayının üzerinde helikopterler uçtuğu yönünde haberler de geliyor. Bir başka detay da Mursi'nin şu an için Sarayda bulunmadığı yönünde.
 
Asıl merak konusu ise Ordunun nasıl bir müdahalede buluncağı. Bununla ilgili eldeki en net veri, Genelkurmay Başkanının tüm muhalif gruplarla son ana kadar yapacağı görüşmelerde, yumuşak bir geçişle olayları sonlandırmak istediği. Seta'nın Kahire temsilciliğine göre darbe son ihtimal olarak görülüyor. Çünkü darbe yapılırsa iktidardaki tüm siyasilerin tutuklanması gerekecek.

Ancak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden ayrılma ihtimali de masadakiseçeneklerden biri. Kısacası Seta'ya göre darbe olmasa da post-modern bir geçiş yöntemiyle Cumhurbaşkanı Mursi ya istifaya zorlanacak ya da görevden alınacak. Tabi bunlar sonseçenekler olarak tahmin ediliyor. Bunun öncesinde muhalifler, yol haritasına "evet" derseMursi erken seçime kadar görevde kalacak. Ancak bu ihtimalde de hükümet feshedilecek ve ordu idaresinde, tüm muhalif grupları temsil eden bir geçiş hükümeti kurulacak.
 
Tüm bu soruların yanıtı Türkiye saati ile 17.30 ya da sonrasında yanıt bulacak. Genelkurmay Başkanlığının bu saatten itibaren ya yazılı olarak ya da bant kaydıyla bir açıklama yapması ve gelinen son durumu duyurması bekleniyor.
 
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Dünkü çatışmalarda toplam ölü sayısının 18'e yükseldiği ayrıca 600'e yakın kişinin yaralandığı belirtildi. Al Masri al Youm gazetesinin haberine göre ölümlerin tamamı Giza kentinde meydana geldi. Giza'da baltaçı diye tabir edilen Mübarek rejimine bağlı çetelerin gösterilere saldırdığı biliniyor.
 
KAHİRE'DEKİ ELÇİLİKLER TAHLİYE EDİLİYOR

Tüm bu gelişmelerle birlikte Kahire'den kaçışların da başladığı yönünde haberler geliyor. Çatışma ihtimaline karşılık Amerika'nın Kahire'deki büyükelçiliğinin tahliye edildiği 200 çalışanın aileleriyle birlikte Kahire'den ayrıldığı yazıldı. Ayrıca Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın eşi ve 2 oğluyla 22 elçilik çalışanın İstanbul'a döndüğü açıklanmıştı.

Mursi, "ulusal uzlaşı hükümeti" kurulması teklifinde bulundu

 Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordunun siyasi taraflara verdiği "diyalog" süresinin dolmasına az bir zaman kala dün halka hitaben yaptığı konuşmada önerdiği "milli mutabakat hükümeti kurulabilir" önerisini yineledi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ülkedeki tüm siyasi gruplara söz konusu krizden çıkış için ulusal uzlaşı hükümeti kurulmasına dair önerisini tekrarladığı kaydedildi.

Mısır'da Radyo ve Televizyon binası önünde güvenlik önlemleri

Mısır'da Radyo ve Televizyon binası önünde güvenlik önlemleri arttırıldı. Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhamme Mursi yandaşları ile karşıtları arasına olası çatışmaların devlet televizyonuna yansımaması için bina önünde güvenlik önlemleri arttırıldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı: "Şiddet olaylarını engellemek ve istikrarı korumanın tek yolu meşruiyeti korumaktan geçiyor"

Mısır Cumhurbaşkanlığı, şiddet olayları ve kanunlara aykırı davranışları engelleyerek istikrarı korumanın tek yolunun "meşruiyeti muhafazadan" geçtiğini belirtti.

Mısır ordusunun, yönetime verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, "Anayasal meşruiyeti çiğnemek, demokrasinin uygulanmasını ve Mısır devriminden sonra yaşanan düşünce özgürlüğünü tehdit ediyor. Şiddet olaylarını engellemek ve istikrarı korumanın tek yolu meşruiyeti muhafaza etmekten geçiyor" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin tüm taraflarla diyaloğa açık olduğunu belirten görüşlerine işaret edilerek, "Mısır'da, siyasi krize sebep olan birçok kez tekrarlanan diyalog çağrılarına kapılarını kapatan partilerdir. Kendi taleplerini, Mısır halkının talepleri gibi dayatmaya çalışanlar ve devlet kurumlarının yeniden inşasını istemeyen, Mısır'ı her anlamda geriye götürmek isteyenler var" denildi.

Diyalog çağrılarının tekrarlandığı açıklamada, ülkenin menfaatinin herşeyin üstünde olduğu vurgulanarak, "Herkesin, yönetim karşıtları ve yanlılarıyla binlerce Mısırlının görüşünü ifade etmek için sokaklara döküldüğünü idrak etmesi gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.

haber7.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.