İşte TEOG puanlarını erteleten soru

İşte TEOG puanlarını erteleten soru

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sistemi kapsamında, liselere yerleştirmeye esas puanların, İngilizce'deki bir soruya açılan davaya ilişkin mahkeme kararı sonrası açıklanacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı sonuçların açıklanmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı ; "Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanmıştır. Kılavuzda, Yerleştirme Esas Puanların (YEP) 24 Haziran 2015 tarihinde ilan edileceği duyurulmuştu. Ancak süreç içerisinde bir soruya açılan davada mahkeme kararı beklendiğinden, yerleştirmeye esas puanların açıklanması idari mahkeme kararı neticesi yapılacaktır." Kararın hafta sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

İşte o soru ve itirazın üç gerekçesi

1) Bu soruda istenen kazanım tamamıyla dilbilgisi ile ilgili. Soruda geçen 'Before she died' kısmı söz konusu kişinin hayatta olmadığını ifade ettiğinden şıklarda geçmiş zamanlı bir ifade aranması beklenmektedir. Ancak, 8. sınıf İngilizce müfredatı göz önünde bulundurulduğunda ne ders kitabı ne de çalışma kitabının hiç bir bölümünde öğrencilerden dilbilgisi ayrımıyla böyle bir sonuca varmaları beklenmemektedir. Nitekim, Bakanlıkça yayınlanmış olan kazanım kavrama testlerinde de dilbilgisi kazanımlarının ölçüldüğü bu tarz bir soruya yer verilmemiştir. D şıkkı doğru yanıtı yanlıştır. Dolayısıyla böyle bir ayrımın 8. sınıf öğrencilerinden beklenmiş olması başlı başına bir hatadır.

Ayrıca soru kökü C şıkkıyla tamamlandığında ortaya çıkan dilbilgisi hatası 'before' bağlacının kullanıldığı bir cümlede "present perfect tense" (have/ has + Fiilin 3. hali) kullanılmasından ibarettir. Aynı hata öğrenci çalışma kitabının 35. ve 39. sayfalarında yer alan alıştırmalarda net bir şekilde görülmektedir. Ancak dilbilgisine odaklı eğitim yapılmadığından bu hatalar görmezden gelinerek metinlerin anlamlarına odaklanılmıştır. Tek başına bu durum bile öğrencileri yanıltmaya yeterlidir ve sorunun iptali için sebep teşkil etmektedir;

2) Soru kökünün ve şıkların anlamları incelendiğinde D şıkkı dilbilgisi bakımından soru köküyle uyumlu görünse de anlam bakımından pek de tutarlı olmadığı ve bu bakımdan C şıkkının çok daha uygun olduğu görülmektedir. Soru kökünde Mary Sanders adlı kişinin çok başarılı bir sanatçı veya ressam olduğu belirtilmektedir. Cümleyi D şıkkı ile tamamladığımızda bu kişinin ölmeden önce bir çok resim yapabildiğini anlıyoruz. Bir ressam için başarı ölçüsü yaptığı resimlerin niceliğinden çok niteliğiyle alakalıdır. C şıkkında ise , her ne kadar dilbilgisi bakımından uyumsuz görünse de, sanatçının ölmeden önce bir çok ödül aldığı belirtilmektedir. Örneğin bir atletin bir çok müsabakada yarışması tek başına onu başarılı kılmaya yetmez, ancak bu kişinin katıldığı müsabakalarda bir çok madalya aldığını belirtirsek başarılı olma sebebini açıklayan tutarlı bir cümle kurmuş oluruz. Sonuç olarak her iki şıkkın da kendine göre doğru yanları olmasına rağmen ikisi de tam olarak doğru değildir.

3) Sınavda C şıkkını işaretleyen öğrencileri 1. grup, D şıkkını işaretleyen öğrencileri 2. grup olarak adlandıralım. 2. gruptaki öğrenciler soruyu çözerken dilbilgisinden ziyade basit bir çıkarımla sorudaki 'artist' yani 'ressam' kelimesini D şıkkındaki 'draw pictures' yani 'resim yapmak kelimesiyle bağdaştırarak bu şıkkı işaretlediklerini belirtmektedir. Aslında daha alt kazanım düzeyindeki bir öğrenci bile bu yüzeysel ilişkiyi kurabilir ve D şıkkını işaretleyebilir.

-Diğer gruptaki öğrenciler ise 'successful artist' yani 'başarılı sanatçı' ifadesini görerek,şıklarda bu kişinin başarılı olarak nitelendirilebilmesi için yapmış olması gereken eylemleri aramışlar ve ödül kazanmış olmanın başarılı olmak için bir ölçüt olabileceği sonucuna varmışlardır.

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.