İyi sınıf yönetimi için altın ipuçları

İyi sınıf yönetimi için altın ipuçları

Açık öğretim de dahil, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin 794 öğretmen bugün ders başı yaptı. Bu yıl yaklaşık 1 milyon 136 bin öğrencinin ilkokul birinci sınıfa, 1 milyon 200 bin öğrencinin de okul öncesi eğitim kurumlarına başlaması bekleniyor.

Okul öncesiilkokul birinci sınıfortaokul ve imamhatip ortaokullarının beşinci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime uyum programları da bu hafta uygulanacak. İlk kez okula giden ya da uzun aradan sonra eğitime başlayan çocukların okul kaygısını gidermek konusunda en büyük görev öğretmenlere düşüyor. Ayrıca, derslerin verimli geçirilmesinin sorumluluğu da yine onlarda. Bunun için bir öğretmenin sınıfı iyi idare edebilmesi önemli. Sınıf yönetimini, derslerin istenmeyen bir durum olmadan pozitif ve öğretici geçmesini sağlamak olarak tanımlamak mümkün. ABD'li eğitim platformu Edutopia, öğretmenler için yayınladığı 'Sınıf Yönetiminde Yapılması Gerekenler' rehberinde önemli tavsiyelerde bulunuyor. İşte altın ipuçları.

Çok değil öz kural koyun

Öğretmenlerin kural belirlerken dikkat etmesi gereken nokta, dozu iyi ayarlamak. Öğretmen eğitimi konusunda çalışan New Jersey Rider Üniversitesi'nden Dr. Tracey Garrett konuyla ilgili şunları söylüyor: "Bir çevrede sert kuralların zorla kabul ettirilmeye çalışıldığını düşünün. Bu muhtemelen isyan atmosferi yaratır. Kurallar ve rutinler öğrencilerden ne gibi davranışlar beklendiğini göstermesi açısından önemli. Ancak sert kurallar sınıf yönetiminde tek başına yeterli değil."

Terbiyesizlik yapan öğrencilerle sınıfın önünde tartışmayın

Bir eğitimcinin en son yapması gereken şey, sınıfta istenmeyen bir durumda öğrenci ile tartışmak. Bundan kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Alevlenebilecek bir tartışma doğuyorsa, öğrencilerle karşı karşıya gelmeyin. Böyle bir durumda, öğrenci ile dışarı çıkıp konuşun. Her zaman sakin ve makul olmayı deneyin. Fakat hangi davranışların kabul edilip edilemeyeceği konusunda da taviz vermemek gerekiyor.

Kapıda selamlayın

Sınıfa öğrencilerinizden önce girin ve onları kapıda adları ile selamlayın. Bu hem öğrencilere değer verdiğinizi gösterecek, hem de onlarla daha yakın ilişkiler geliştirmenize olanak tanıyacak.

Sakin olun ve devam edin

Bir öğretmenin temel kuralı asla sakinliği elden bırakmamaktır. Siz ne oranda kontrolünüzü kaybederseniz, işlerin istenmeyen yerlere gitme olasılığı o kadar artar. Eğitim uzmanları, öğretmenleri şöyle uyarıyor: "Bir kez bağırdığınızda onlar kazanır. Çok sinirlendiğinizde kızdığınızı anlamaları için bekleyin. Çoğu zaman sessizlik gerginliği artırır, size tepki süresi bırakır ve öğrencileri düşünmeye sevk eder."

Öğrencilerinizi derslere dahil edin

Onlara, sizinle empati kurmayı öğretin. Fakat bunu sözlü bir şekilde söylemek yerine, sunum ve grup çalışması gibi onların öğretici-anlatan rolüne bürünebileceği aktivitelerde yer almasını sağlayın. Sizin ders anlatırken, nasıl tüm sınıfın dikkatini çekmeye çalıştığınızı ya da istenmeyen bir davranış karşısında neler hissettiğinizi böylelikle daha iyi anlayacaklar. Bu küçük rol değişimi hem öğrencilerin derslere ilgisini artıracak, hem de sizi anlamalarına olanak verecek.

İstenmeyen davranışlara karşı bir planınız olsun

Terbiyesizlik ve yaramazlıkları nasıl ele alabileceğiniz konusunda planlarınız olmalı. Öğrenciler, öğretmenleri bilinçli ya da bilinçsiz olarak test edebilir. Eğer tepkileriniz istikrarlı olursa, oyun çabuk biter.

Kendilerini rahat hissettirin

Öğrencilerinize arkadaşça yaklaşıp, onların yanınızda rahat hissetmesini sağlayın. Sizin yanınızda kendilerini özgürce ifade edebildiklerinde özgüvenleri ve ilgi seviyeleri yükselecek.

Uyum sağlayın ve ilginizi gösterin

Hayat sadece derslerden ibaret değil. Öğrencilerinizin günlük hayatta hoşlandığı şeyler konusunda bir fikriniz olsun. Onlar hangi alanlarla ilgileniyor, ne yapmaktan hoşlanıyor? Biraz bilgi edinin ve öğrencilerinizle zaman zaman bunlar hakkında konuşun.

Onları anlamaya çalışın

Karşınızdakini anlamak için empati kurabilmeniz önemli. Öğrencilerin perspektiflerini algılamaya çalışın. Onların söylediğini ve yaptıklarını sadece kendi açınızdan düşünürseniz yanılırsınız.

Başarı ve başarısızlıklarını önemsediğinizi gösterin

Bir öğrenci başarı ya da başarısızlığı konusunda öğretmeninden hiçbir tepki ya da geri-bildirim almazsa, derse ilgisini ve motivasyonunu kaybedebilir. Onların farkında olduğunuzu bilen öğrenciler, sınıf içinde davranış ve tutumlarını gözden geçirir ve sizi önemser.

Her küçük istenmeyen davranışta kınama yoluna gitmeyin

Onlar bir makine değil. Zaman zaman ufak yaramazlık yapabilirler. Eğer bu tip durumlarda öğrencilerinizi azarlarsanız, sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale sokabilirsiniz.

Zor durumları onlarla birlikte çözün

Kimi durumlarda bir sorunun üstüne öğrencilerinizle birlikte gitmek işleri kolaylaştırabilir. Özellikle öğrenme süreçlerinde öğrencilerinin yanında yer alan bir öğretmenden daha iyisi yoktur. Bir öğrenciniz derslerde zorlanıyor, konuları anlamıyor ve sizi dinlemiyorsa ona destek olun. Ders sonunda ona zaman ayırmanız iyi olur. Kendisiyle ilgilendiğinizi görünce ders ile uyumu artacaktır.

Öğrencileriniz tutarlı olduğunuza inansın

Öğrenciden öğrenciye ya da anlık değişen tavırlara sahip dengesiz bir öğretmen, sınıf yönetiminde en istenmeyen durumları yaratabilir.

Öğrenciler, öğretmenlerinin bir durum karşısında ne tepki verebileceğini bilirse, size de ona göre yaklaşır. Farklı öğrencilerin benzer tavırlarına, farklı tepkiler verirseniz, onların gözünde puan kaybedersiniz. Kurallar, disiplin ve beklentiler kümenize tüm öğrenciler aynı seviyede girmeli.

Ailelerle iletişime geçmekten korkmayın

Bir öğretmen için aileler en iyi müttefiktir. Onları aramaktan ya da çocukları ile ilgili problemlerden bahsetmekten çekinmeyin. Eğer bir öğrencinizin ailesinin size güvenmesini sağlarsanız, evde de çocuğun durumunu takip etme şansı bulabilirsiniz.

Size tepkilerini kişisel olarak algılamayın

Özellikle kariyerinin başındaki öğretmenlerin sık düştüğü bir hata da, öğrencilerin tepkilerini kişisel olarak algılamak. Siz öğretmensiniz, onlar öğrenci. Size yapılan bir davranışın kişisel olduğunu düşünmeyin.

OKUL TAKVİMİ

Birinci kanaat dönemi 22 Ocak 2016 Cuma günü karnelerin verilmesiyle sona erecek. Yarı yıl tatili 25 Ocak-5 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü bitecek. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ilk ders zili ise 19 Eylül 2016 Pazartesi çalacak.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.