Kabinede kriz çıkaran isimler kim?

Kabinede kriz çıkaran isimler kim?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye Cumhuriyeti'nin 64. Hükümeti'ni kurmak için başlattığı süreç, beklendiği gibi 18 Kasım'da sonuçlanmadı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye Cumhuriyeti'nin 64. Hükümeti'ni kurmak için başlattığı süreç, beklendiği gibi 18 Kasım'da sonuçlanmadı.

Kulislerde gecikmenin 'isimler üzerinden yapılan müzakere'den kaynaklandığı konuşuluyor. 

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; Kabinede görev alacak isimler konusunda büyük oranda ortak görüş olduğu, değerlendirmelerin 5-6 isim üzerinde yapılacağı iddia ediliyor. TBMM'de önceki gün yapılan yemin töreni sırasında, kulislerde en çok 'hükümette kimler olacak' konusu konuşuldu. AK Parti kulisinde önce, "Hükümetin kuruluşu cumaya kalacak" iddiaları yayıldı. Hükümetin, AK Parti grubunun taslak planında olduğu gibi 18 Kasım'a yetiştirilememesi, Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın kabinede yer alacak isimler konusunda henüz hiç görüşme yapmamış olmasına bağlandı.

AK Partililerin dile getirdiği senaryolara göre, kabine listesinde asıl görüşme, Binali Yıldırım, Ali Babacan, Nurettin Canikli, Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Mustafa Şentop gibi isimler üzerinden yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Binali Yıldırım'ın Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı görevinde olmasını, ekonominin başına ise G-20'ye davet edilmeyen Ali Babacan dışında bir ismin getirilmesini istediği öne sürülüyor. Davutoğlu'nun ise Babacan'ın ekonominin yönetiminde bulunmasında ısrarcı olduğu, Albayrak'ın kabinede bulunmasına ise itiraz etmediği belirtiliyor. Davutoğlu'nun kongrede imza toplama çalışmalarında aktif rol alan Canikli ve Şentop gibi isimleri kabinede istemediği de öne sürülüyor. Davutoğlu'nun, "Trabzon'a bakanlık vermek gerekir" gerekçesiyle kabinede yer alması istenen Süleyman Soylu ismine de sıcak bakmadığı konuşulanlar arasında. Davutoğlu'nun Binali Yıldırım ve Berat Albayrak'a karşılık, Ali Babacan ve Lütfi Elvan'ın kabinede olmasını istediği iddia ediliyor.

UZLAŞILAN İSİMLER

Kulislere göre kabinede yer almalarına büyük olasılık olarak bakılan diğer isimler, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, Bekir Bozdağ, Faruk Çelik, Efkan Ala, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Selma Kırcı, Mehmet Özhaseki veya Taner Yıldız, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş ve Veysel Eroğlu olarak görülüyor.

BUGÜN YA DA YARIN

Davutoğlu'nun kurmaylarıyla değerlendirme yaptıktan sonra kabinede yer alacak isimler konusunda taslak liste oluşturduğu ve Erdoğan'la yapılacak ikinci görüşmede mutabakat sağlanmaya çalışacağı belirtiliyor. Bu mutabakatın sağlanması, hükümetin bugün veya yarın açıklanması konusunda belirleyici olacak. Başbakan Davutoğlu, dün yeni kabineyle ilgili bir soruyu üzerine, "İstişarelerimi sürdüreceğim ve Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte tespit edeceğimiz bir zaman dilimi içinde inşallah buluşup, hükümetimizi kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.