Kamu Emekçisi Bayram İkramiyesine Kilitlendi

Kamu Emekçisi Bayram İkramiyesine Kilitlendi

Hükümetin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nın öncesinde Bakanlar kurulunda alınan emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında 1000 TL tutarında ikramiye verilmesi yönündeki kararı 12 Milyon civarında halkımızın önemli bir bölümünü oluşturan...

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır: “Kamu Emekçisi Bayram İkramiyesine Kilitlendi” dedi.

Kamu Emekçisi Bayram İkramiyesine Kilitlendi

Hükümetin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nın öncesinde Bakanlar kurulunda alınan  emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında 1000 TL tutarında ikramiye verilmesi yönündeki  kararı  12 Milyon civarında halkımızın önemli bir bölümünü oluşturan emeklilerimiz için adeta can suyu yerine geçmiştir.           

Memur-Sen olarak,  toplu görüşme dönemlerinde kamu emeklilerine ve kamu emekçilerine ramazan ve kurban bayramları öncesinde ikramiye verilmesi toplu sözleşme talep ve tekliflerimizin en önemli maddelerinin içinde yer aldığı herkes tarafından bilinmektedir. Ancak kamu çalışanları olarak; alına bu kararı tekliflerimizin bir parçasının hayata geçirilmesi açısından son derece memmuniyet verici bulmakla birlikte kamu emeklileri ile kamu emekçileri arasında bir ayırımcılığı ortaya koyması açısından da üzüntü verici bir durum olarak değerlendiriyoruz.

Toplu sözleşme masasının konusu olan Memur-Sen olarak talep ve tekliflerimiz arasında yer alan ve toplumun önemli bir kesimine tekabül eden, artan döviz ve hayat pahalılığı karşısında çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren emeklilerimize ramazan ve kurban bayramları öncesinde 1000 TL ikramiye verilmesini elbette kamu emekçileri olarak bir hakkın teslim edilmesi açısından memmuniyet verici bulmakla birlikte  bir ayırımcılığın kapısını araladığı için eksik buluyoruz.

Zaten gelir vergisi yoluyla uygulanan mağduriyetin giderilmesi için:Ya matrahın artırılması,ya da vergi oranının düşürülmesi. Ek gösterge üzerinden yapılan haksız uygulamaların giderilmesi. Ek ödeme, aile yardımı ve diğer tazminatların emeklilik maaşlarına yansıtılması. Kıdem aylığında süre sınırının kaldırılması,kıdem aylığı  ve gösterge rakamlarının yükseltilmesi. Kalkınmada öncelikli bölgelerde istihdamı teşvik programının hayata geçirilmesi.   Kamu emekçisi ve emeklilerine  ramazan ve kurban bayramlarında, bayram öncesi ödenen son aylıklarıyla birlikte en yüksek Devlet memuru aylığının 2 katı tutarında dini bayram ikramiyesi ödenmesine yönelik bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gibi talepler toplu sözleşme masasının yetkili sendikası Memur-Senin teklifleri arasında yer almaktadır.

Özellikle 3600 Ek Gösterge altında  açlık ve yoksulluk sınırı arasında maaş alan 12 Milyon emeklinin yanı sıra 2 milyonun üzerindeki kamu emekçileri ayın sonunu getirmekte zorlandığı bir gerçektir.Özellikle tek maaşlı, kirada oturan,okutmakla mükellef çocukları bulunan kamu emekli ve emekçiler için bir sevinç günü olan bayramlar ve Tatiller kabusa dönüşmektedir.

Gelinen noktada Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanan ve Sayın Başbakan tarafından açıklanan paketin kamu emekçisiyle birlikte kamu emekçisini de kapsayacak şekilde genişletilmesi suretiyle eksikliğin giderilmesi çalışma barışını olumlu yönde etkileyecek  bayram ikramiyesinden yararlanabilen ve yararlanamayanlar şeklinde bir ayırımcılığın ortadan kaldırılmasına vesile olacağı gibi hiç olmazsa bayram günleri çalışan ve emekliler için kabus olmaktan çıkacaktır.

Diğer taraftan toplu sözleşme masasında öncelikli talepler arasında yer alan: Ek gösterge üzerinden yapılan haksız uygulamalara son verilmeleri ek gösterge rakamları adalet ve hakkaniyet  ölçüsünde yeniden düzenlenmelidir. Ek ödeme ve diğer tazminatların emeklilik maaşlarına yansıtılmalıdır. Kıdem aylığında süre sınırının kaldırılmalı,kıdem aylığı  ve gösterge rakamları yükseltilmelidir. Kalkınmada öncelikli bölgelerde istihdamı teşvik amacıyla yeniden haksız bir şekilde hayata geçirilen sözleşmeli personel alımı yerine kalkınmada öncelikli yöreleri teşvik edici projeler hayata geçirilmelidir.     İşte o zaman insanların birbirinin  maaşında ve işinde gözü olmayacak toplumda huzur ve barış hakim olacaktır.

 Artık bayram ikramiyeleri kamu emekçilerinin gündemine germiş ve kamu emekçileri bu gündeme kilitlenmiştir. Hükümet vakit geçirmeden ilk olarak toplumun özellikle kamu emekçilerinin gündemini meşgul eden bayram ikramiyesini derhal hayata geçirmelidir. Bu  durumu hem sosyal adaletin hem de toplumsal barışın gereği olarak görüyor,  konunun takipçisi olduğumuzu kamu oyuna ilan ediyoruz.

Mustafa Kır

 Memur-Sen Ankara İl Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum