Kamu kurumları personel alımlarını Merkezi Yerleştirme ile çakıştırmamalı

Kamu kurumları personel alımlarını Merkezi Yerleştirme ile çakıştırmamalı

Kamu kurumları personel alımlarını Merkezi Yerleştirme ile çakıştırmamalı

Aynı KPSS puanı ile defalarca tercih yapılması hala engellenmediği için özellikle yüksek puanlı adaylar kurumdan kuruma deyim yerindeyse zıplamaktadırlar. Daha düşük puanlı adaylar ise mağdur olmaktadır. Üstelik bazı kurumlar personel alımlarını merkezi yerleştirme ile aynı tarihe denk getirmekte ve adaylar mecburen her iki alıma da başvurmak zorunda kalmaktadır. Bunun son örneği ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 1500 Personel alımıdır.

Tercih sistemi hakkında kısa bilgi

KPSS B Grubu puanlar (P3,P93,P94) ile merkezi yerleştirmelerde (Kasım-Haziran) yerleştirilen bir aday aynı puanla başka bir merkezi yerleştirmede tercih yapamıyor.

Buna karşılık merkezi yerleştirmede yerleşen bir aday diğer kurumsal (TSK, Diyanet, Adalet Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı alımları gibi) alımlarda aynı puanı sınırsız sayıda kullanabiliyor.

Sorun nasıl oluşuyor?

Yüksek puanlı bir aday herhangi bir yerleştirme ile bir kadroya yerleşiyor. Burada adayın göreve başlaması ya da başlamaması önemli değildir.

Puan olarak yerleşen adayların biraz gerisinde olan adaylar ise “önümüzden şu kadar kişi gitti bir dahaki alımda artık biz atanırız” diye umutlanmaktadır. Bir sonraki kurumsal yerleştirme ilanında umutlanan adaylar ise umutlanmakla kalmaktadırlar. Çünkü yüksek puanlı adayların puanlarını tekrar kullanmalarına bir engel yoktur ve bu adaylar bu ilanlara da başvurarak bu kadroları da işgal etmektedirler.

Aslında genel olarak bir çok adayın KPSS puanı ile açıkta kalmasının ve puanların düşmemesinin sebebi de budur. Ancak yine de bazı hassas ve bilinçli adayla başkasının ekmeğine mani olmamak adına bir kere yerleştikten sonra puanını tekrar kullanmamaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı durumu daha da zorlaştırıyor

2012/2 Merkezi Yerleştirmeleri için 19-28 Kasım tarihleri arasında tercih yapılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 1500 kişilik personel alımının başvuru tarihleri 01-10 Ekim 2012 ve mülakat tarihleri ise 08-18 Kasım 2012 olarak belirlenmiştir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının alım tarihleri merkezi yerleştirme ile adeta çakışmaktadır. Böyle bir durumda yukarıda belirttiğimiz hassas ve bilinçli adaylar dahi kendi durumları net olmayacağı için her iki yerleştirmeye de başvuruda bulunacaklardır.

Adayların yaklaşımı üzerine bir değerlendirme

Adayların psikolojilerine ve seçimlerine baktığımızda “kadrolu memur” olmak arzusu açıkça göze çarpmaktadır. Ama kadrolu memurluğun merkezi yerleştirme ile olması ise adaylarca daha büyük bir makammış gibi gözükmektedir.

Örneğin, bir yıl öncesine kadar Gümrük Müsteşarlığı alımları merkezi yerleştirme kapsamındaydı ve neredeyse en gözde kurum olarak değerlendiriliyordu. Adaylar ise tercihlerinin ilk sıralarına bu kurumu yazmaktaydı. Bu kurumun kontenjanları bir yıl öncesinde de kadrolu memurluktu. Şimdi ise bu kurum bakanlık oldu ve merkezi yerleştirme kapsamından çıktı. Buraya yerleşen adaylar yine kadrolu memur olmaktadır, ancak adaylar yine de merkezi yerleştirme ile başka bir kadroya tercih yapabilme telaşı içindedirler.

Aslında ikisinde de adaylar aynı kurumda ve aynı kadroda çalışmaktadır. Fakat psikolojik olarak adaylar ne kadar iyi bir kadroya ve şehre yerleşirse yerleşsin yine de merkezi yerleştirmelerde tercih yapmak istemektedir.

Bir üyemizin yorumu

“arkadaslar buna (Gümrük Alımları) basvurunca kasım atamasınada başvurabılırsınız.ben gumrugü kazandıgım bellı oldugu halde hazıran atamasına da basvurdum orman işletmeyı kazandım ve gumruktekı haklarımdan vazgectım ve sımdı orman işletmede calısıyom”

Ne yapılması gerekiyor?

Merkezi yerleştirme tarihleri yıl her yılın başında belirlenmektedir. Merkezi yerleştirme ile yerleşen bir adayın kurumsal bir yerleştirmeye pek ilgi duymadığı dikkat çekmektedir. Bunun yanında kurumsal bir alımla göreve başlayan adayın ise merkezi yerleştirmede tercih yapma eğilimi açık şekilde ortadadır.

Bu veriler ışığında kamu kurumlarının merkezi yerleştirmelerin hemen öncesinde veya aynı tarihte alım yapmamaları uygun olacaktır. Bu sayede hem daha çok kişi meslek sahibi olacak hem de kurumlar personel sıkıntısı çekmeyecektir.

 

Kutay Seymen ARIKAN

memurlar.net KPSS Editörü

[email protected]

www.memurlar.net

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.