Kamu kurumları, personelinin Bank Asya ilişkisini incelemeli

Kamu kurumları, personelinin Bank Asya ilişkisini incelemeli

Kamu kurumları, çalıştırdığı personelle ilgili olarak, 670 sayılı KHK'nın verdiği yetki doğrultusunda, Bank Asya bilgilerini almalı

Kamu kurumları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, FETÖ'yle irtibatlı personelini bulmak ve bunlarla olan kamu görevi ilişkisini sonlandırmak için her gece toplantılar yapıyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında sadece bir kaç bakanlık; personelinin Banka Asya ilgilerini isteyip gerekli açığa alma işlemlerini yaptı. Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı bu kurumlarındandır. Ancak hala diğer bakanlıklar, personelinin Bank Asya'da hesabı olup olmadığı, varsa ise hesabın ne kadar süreyle aktif kullanıldığı, aktif kullanımın 17-25 Aralık 2013 sonrasını kapsayıp kapsamadığı konusunda girişimde bulunmamıştır.

17 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanan 670 sayılı KHK, bu konuda kamununun isteyeceği tüm bilgilerin ivedi olarak karşılanmasını öngörmüştür:

670 sayılı KHK'nın ilgili bölümü şu şekildedir:

"Kişisel verilerin paylaşımı

MADDE 3- (1) Olağanüstü halin devamı süresince; 22/7/2016 tarihli ve 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü ve 4 üncü maddeleri uyarınca hakkında inceleme ve soruşturma yürütülen kişiler ile bunların eş ve çocuklarına ilişkin olarak yetkili kurul, komisyon ve diğer mercilerce ihtiyaç duyulan, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca müşteri sırrı kapsamında kabul edilenler hariç, telekomünikasyon yoluyla iletişimin tespiti de dahil olmak üzere her türlü bilgi ve belge, kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlarca vakit geçirilmeksizin verilir.

(2) Kamu kurum ve kuruluşunun personeline ve bunların eş ve çocuklarına ait olup Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilen ve faaliyet izni kaldırılan Asya Katılım Bankası A.Ş.'de veya bu Bankayla ilgili olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunda ya da Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığında bulunan her türlü bilgi, bu personelin çalıştığı kurum ve kuruluşlarca talepte bulunulması durumunda gecikmeksizin verilir. Bu işlemlere ilişkin olarak 5411 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan sınırlama uygulanmaz."

BU MADDE NE DİYOR?

1- Maddenin ikinci fıkrası, kamu kurumlarının, personelinin (eş ve çocuklar dahil) Bank Asya'da hesabı olup olmadığı konusunda BBDK, MASAK veya TMSF'den bilgi istemesini ve istenen bilgilerin de ivedi bir şekilde karşılanmasını öngörmektedir.

2- Maddenin birinci fıkrası ise açığa alınan personel haKkında, telekominikasyon yoluyla iletişimin tespiti de dahil tüm bilgi ve belgelerin istenen kamu kurumlarına verilmesini öngörmektedir. Burada da sadece memurun kendisi değil eşi ve çocuklarıyla ilgili bilgiler de istenecektir.

Dolaysıyla kamu kurumlarının personel bilgilerini (eşi ve çocuklarını da kapsayacak şekilde) TMSF, BDDK veya MASAK'a ulaştırarak Banka Asya'da hesabı olup olmadığını sorgulaması, sonrasında gelen bilgilere göre, hesabın 17-25 Aralık 2013 sonrasında ne derece aktif kullanılıp kullanılmadığını incelemesi, buna göre bir açığa alma işlemi uygulaması, sonrasında ise açığa aldığı personelle ilgili olarak diğer kamu kurumlarında teyit edici bilgiler alması gerekmektedir. Bu bağlamda açığa alınan personelin FETÖ derneklerine üye olup olmadığı, MİT'in şifrelerini kırdığı program olan Bylock'ta yazışmalarının olup olmadığı sorgulaması uygun olacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.