Kamu-Sen Enflasyon Farkını Almakta Israrcı

Kamu-Sen Enflasyon Farkını Almakta Israrcı

KAMU-SEN: 2015 YILI ENFLASYONUNUN %6,1’İ AŞMASI HALİNDE ARADAKİ FARKIN VERİLMESİ İÇİN GEREKENİN YAPILMASINI İSTİYORUZ

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.144,10 TL olarak hesaplanırken, Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.332,87 Lira olarak belirlendi.

Elde edilen sonuçlar dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,15 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,33 oranında artmış ve 1.651,02 Lira olarak hesaplandı.

Türkiye’de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Ekim ayında 1.686,68 Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ekim 2015 verilerine göre günlük 31,729 TL olduğu belirlenirken,  ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.025,34 TL oldu.

Ekim 2015 itibarı ile ortalama 2.407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %42,59’unu oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Ekim 2015 ortalama maaşının %27,47’sine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %70,06’sını yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmış, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise geriye maaşının %29,94’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2015 maaşından geriye yalnızca 720,72 TL kalmıştır.

KONCUK: SÖZDE SENDİKA’NIN 2013 TOPLU SÖZLEŞME MADDESİNİ, 2015 YILINDA DEĞİŞTİRMESİ NEDENİYLE KAMU ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLER ENFLASYON MAĞDURU OLACAKLAR.

Ekim ayı Asgari Geçim Araştırması sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “2015 yılının sonuna yaklaştığımız şu aylarda enflasyon hızını kesmeden her ay olduğu gibi Ekim ayında da artmaya devam etmiştir” dedi.  Koncuk, açıklamasında şunları söyledi:
“Harcama kalemlerinde yaşanan artışların dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızı perişan etmektedir. ekonomideki bu olumsuz gelişmeler yetmiyormuş gibi,  Memur-Sen’in toplu sözleşmelerde enflasyon farkı hesabını değiştirerek memur ve emeklilerinin cebinden maaşlarının %1,8’inin çalınmasına göz yumması son darbeyi vurmuştur. Ekim ayı asgari geçim endeksi sonuçlarıyla birlikte yetkililerin “Kamu çalışanlarını  enflasyona ezdirmiyoruz” sözleri bir kez daha boşa çıkmıştır. Kaldı ki yetkililerin memurun ve emeklinin enflasyon farkını nasıl çaldıkları ortadadır. Güneş balçıkla sıvanamaz; enflasyon rakamları ortada, harcamalarda ki yükseliş ortada, memurun aldığı zamda ortadadır. Artık memurları kimse yalanlarla, kelime oyunlarıyla kandırmaya kalkmamalıdır.
Türkiye Kamu-Sen olarak memur ve emeklilerimizin enflasyona daha fazla ezdirilmemesi, haklarının daha fazla gasp edilmemesi için yetkilileri göreve çağırıyor ve enflasyon hesaplamasının 2013 yılındaki toplu sözleşmeye göre yapılarak 2015 yılı enflasyonunun %6,1’i aşması halinde aradaki farkın verilmesi için gerekenin yapılmasını istiyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.