Kılıçdaroğlu: Rakiplerim ve destekçilerini tasfiye etmeyeceğim

Kılıçdaroğlu: Rakiplerim ve destekçilerini tasfiye etmeyeceğim

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ocak ayında yapılacak kurultayda kendisine rakip çıkanların ve onları destekleyenlerin partiden "tasfiye edilmeyeceğini" belirtti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinde bundan sonra atılacak adımları, başkanlık sistemi ve yeni Anayasa konusundaki düşüncelerini HABERTÜRK'e anlattı. Kılıçdaroğlu, sorularımıza şu yanıtları verdi:

-2014 yılında 177 imza toplanmasına rağmen olağanüstü kurultayı toplamıştınız. Şimdi 500 imza toplandığı öne sürülüyor, neden olağanüstü kurultayı toplamadınız?

Gayet basit arkadaşlar, o dönem olağan kurultay yoktu, şimdi olağan kurultayımız var. O nedenle toplamadık. Olağan kurultayı daha önce yapmış olsaydık, olağanüstü kurultayı şimdi toplardık.

'PARTİ İÇİNDEKİ HAREKETİ MUHALIF GÖRMÜYORUM'

-Kurultaya dair kendinizle ilgili herhangi bir kaygınız var mı?

Hayır. Parti içindeki hareketi de, muhalif bir hareket olarak görmüyorum. Bu demokratik bir süreçtir. Sonuçta adaylar çıkacaktır. Olayı eski çatışmacı anlayışın çok ötesinde görüp değerlendirmek lazım.

-Şimdiden birçok isim genel başkan aday adayı olduğunu ilan etti. Rakipleriniz hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hepimiz, yine beraber yolumuza devam ederiz. İnsanları harcamak değil, siyasete kazandırmak bizim görevimiz.

-Size rakip olmayı düşünenlere bir tavsiyeniz var mı?

İl kongrelerimizde konuşsunlar, partide neler yapacaklarını anlatsınlar. Gelsinler, kurultayda da aday olsunlar.

-Kurultay sürecinde veya sonrasında partide bir tasfiye yaşanacak mı?

Geçmişte CHP'de yaşanan yanlışlıkların yaşanmasını istemiyoruz. Geçmişte "Adaylar çıktı, bunlar dişe diş mücadele ediyorlar. Kazanan diğerini tasfiye edecek" algısı vardı. CHP'de artık böyle bir şey olmayacak. Aday olanların veya onları destekleyenlerin partiden tasfiyesi söz konusu değildir.

-Partideki değişim devam edecek mi?

Emin olun, CHP'de daha çok şey değişecek. CHP, çağdaş bir sosyal demokrat parti olarak yoluna devam edecek. Bütün toplumu kucaklayacak, gerçek anlamda halkın partisi olacak. Toplumun her alanına değinen, bir tek bizim seçim bildirgemizdir. Diğer partiler bizi kopya ederek yoluna devam etti. Bu, CHP'deki köklü değişimin hangi noktalara vardığını gösteriyor. Kararlıyız, CHP'de çok şey değişecek.

'TÜRKİYE'NİN İKİ PARTİLİ SİSTEME DOĞRU GİTTİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM'

-Anayasa değişikliğinde CHP'nin olmazsa olmazı neler?

Anayasa'nın ilk 4 maddesi ve başkanlık sistemi için bize gelmesinler. Darbe hukuku değişmediği sürece Türkiye'de demokrasi derinleşemez; saygınlık kazanamaz. Uygar dünya bizi demokratik bir ülke olarak görmez. Anayasa dahil, darbe hukukunun değişmesi lazım.

-İki partili sisteme geçiş olabilir mi?

Türkiye'nin iki partili sisteme doğru gittiğini düşünmüyorum. Kaldı ki önümüzdeki süreçte Türkiye'nin dengeleri değişebilir. İkili bir yapı algısını, son seçimlere bakarak düşünmeyi ya da topluma bir şekliyle kabul ettirmeyi çok doğru bulmuyorum. Türkiye'nin sosyolojik yapısı da zaten siyasette ikili bir yapıya izin vermiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.