Kız öğrencilerden evlendiriliyoruz ihbarı

Kız öğrencilerden evlendiriliyoruz ihbarı

Van'ın İpekyolu İlçesi'ne bağlı Erçek Mahallesi'nde okuyan kız öğrencilerin ihbarı, okul müdürü ve öğretmenleri harekete geçirdi.

Mahallenin taziye evinde aralarında muhtar, avukat, doktor, islam hukukçusu ve köy imamınında bulunduğu toplantıda Erçek halkına çocuk gelinlerle ilgili seminer verildi. Seminere katılan kız öğrenciler başlarına taktıkları beyaz eşarpla çocuk yaşta evlilikleri protesto ederken, erkek öğrenciler de ellerindeki pankartlarla kız arkadaşlarına destek verdi.

İpekyolu İlçesi'ne bağlı Erçek Mahallesi'nde bulunan 500 öğrenci kapasiteli Erçek Çok Programlı Lisesi'nde ve bu liseye köylerden taşımalı olarak gelen bazı kız öğrencilerin evlenip veya nişanlanıp okulu bıraktığını tespit eden okul müdürü ve öğretmenleri harekete geçti. Okul Müdürü Zeynel Abidin Akkuş, okulun başlamasıyla birlikte 10 ve 11'inci sınıfa gelen kız öğrencilerin sayısında azalmayı farkettiklerini belirterek, "Biz kız çocuklarını okula kazandırmaya çalışırken okula gelmeyen kız öğrencilerin çoğunluğunun evli nişanlı olduğu için aileleri tarafından okula gönderilmediğini gördük. Okullar başladıktan sonra okulumuzda 10 ve 11'inci sınıftan itibaren çocuklarda nişanlanma süreci başladı. Okulumuz aynı zamanda civar köylere de taşımalı eğitim yapıyor. Kız çocuklarının okuma sayısı çok az. Şuan 500 öğrencimizden 187'sini kız öğrenciler oluşturuyor. Bu öğrencileri de köyleri dolaşarak okula kazandırdık" dedi.

İHBAR ÖĞRENCİLERDEN GELDİ

Öğrencilerin kendilerine ulaştığını belirten Akkuş, "Öğrencilerimizden öğretmenlere ihbar gitti. 'Bizi erken yaşta evlendiriyorlar' diye. Hatta bazı öğrencilerimiz haber gönderiyor bize 'gelin annemi babamı, dedemi ikna edin' veya 'nişanlanmışım gelip kayınpederimi ikna edin' diye. Böyle vakalarla çok karşılaşıyoruz. Bu sorunu Erçek muhtarımızla görüştük. Daha sonra Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) ile bağlantıya girdik. Civar köydeki imam ve muhtarlarla konuştuk. Bununla ilgili bilgilendirme semineri düzenleyip, bunun hukuksal, dini ve sağlık boyutunu anlatalım dedik. Katılım gayet güzel oldu" diye konuştu.

BEYAZ EŞARPLA PROTESTO

Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmemeleri için Erçek halkının davet edildiği seminer Erçek Mahallesi'nin taziye evinde yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak İslam Hukukçusu Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görevli uzman Sema Gökbayır, Doktor Zuhal Altınbaş, Avukat Bedia Özgökçe, Erçek Lisesi Müdürü Zeynel Abidin Akkuş, Erçek Mahallesi Muhtarı Muhittin Katılmış, YAKA-KOOP Dernek üyesi Gülmay Gümüşhan, Erçek Mahallesi İmamı Yılmaz Ergün katıldı. Erçeklilerin de ilgi gösterdiği toplantıda kız öğrenciler erken yaşta evlililkleri protesto etmek için okul formaları ve başlarına taktıkları beyaz eşarpla toplantıya katıldı.

Toplantıya katılan erkek öğencilerde, ellerine aldıkları 'Çocuklarını evliliklerde ticari bir mal gibi görmeyin'yazılı pankart açtı. Kız öğrenciler erken evlendirmelere karşı olduklarını ve bu nedenle protesto etmek için beyaz eşarpla katıldıklarını belirtirken erkek öğrencilerde kız arkadaşlarının okulda görmek istediklerini söyledi. Toplantıda konuşmacılar konunun hukuk, din ve sağlık konularında bilgilendirdi.

ENSONHABER.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.