Koncuk: AKP'nin Eylem Planında Memur Yok!

Koncuk: AKP'nin Eylem Planında Memur Yok!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, AKP’nin eylem planında memurların yer almadığını belirtti. Seçim öncesinde kamu görevlilerine yönelik vaatleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk,  AKP’nin eylem planında memurların yer almadığını belirtti. Seçim öncesinde kamu görevlilerine yönelik vaatleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Genel Başkan İsmail Koncuk açıklamasında;
“Adalet ve Kalkınma Partisi 1 Kasım Genel Seçimleri öncesinde toplumun farklı kesimlerine yönelik çeşitli vaatlerde bulunmuştu. Seçimlerin ardından yeniden tek başına iktidara gelen AKP, 1 yıllık eylem planını açıkladı. Ancak bu planda memurların yer almadığı görülüyor. 

2016 yılı içerisinde kamu personel rejimini değiştireceğini ifade eden iktidarın, memurların 1965 yılında uygulamaya konulmuş olan 657 sayılı Kanunun eksikliğinden kaynaklanan hiçbir temel sorunu çözmeyi amaçlamamış olması son derece düşündürücüdür. Bu durum, AKP’nin kamu personel rejimi değişikliğinde hedefinin memurların sorunlarını çözmek olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Türkiye Kamu-Sen’in 657 sayılı Kanunda yapılacak değişikliklere ilişkin son derece geniş çaplı, kapsamlı çalışmaları ve talepleri bulunmaktadır. Kamu personel rejiminde yapılacak düzenlemeler konusunda yetkili yetkisiz herkesin konuşması ve kafa karışıklığı yaratması doğru değildir. Kamu personel rejimi değişikliği, Türkiye Kamu-Sen’in yaptığı çalışmaları da kapsayacak şekilde, tarafların bir araya gelerek birlikte sonuçlandıracakları hayati bir konudur.

Sayıları 3 milyona yakın kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin dolayındaki memur emeklisinin kronikleşmiş birçok sorunu bulunmaktadır. Bu sorunların başında ek gösterge uygulamasındaki adaletsizlikler gelmektedir. Önümüzdeki yıl içinde emniyet görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 2200’den 3000’e çıkarılacak olması son derece sevindirici olmakla beraber, bu uygulamadan hiç faydalanamayan yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin, şube müdürlerinin, müdür yardımcılarının, öğretmenlerin, teknik eğitim fakültesi ve 4 yıllık teknik okul mezunlarının ve ek göstergelerinde artış bekleyen tüm kamu görevlilerinin unutulması doğru bir yaklaşım değildir.
Bunun yanında Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında kararlaştırılmasına rağmen hayata geçirilmeyen memur disiplin affı, 4/B’li, 4/C’li ve diğer sözleşmeli personel ile üniversite mezunu işçilerin kadroya geçirilmesi konuları, toplu sözleşmede yer verilen fiili hizmet zammı, izinlerin iş günü esasına göre belirlenmesi gibi konuların eylem planında yer alması, en azından verilen sözlerin yerine getirilmesi açısından bir zorunluluktur. Eylem planında özel hizmet tazminatları, ek ödemeler, fazla çalışma ücretleri, emekli maaşları, vergi adaletsizliği gibi konuların da görmezden gelinmiş olması, konunun yeterince ciddiyetle ele alınmadığının göstergesidir.  

Kaldı ki, bilindiği gibi 2013 yılı toplu sözleşmesinde 2015 ikinci yarıyıl enflasyon farkına ilişkin hükmün 2015 yılında yapılan toplu sözleşmede değiştirilmesinden kaynaklı olarak da memur ve emeklilerin 1,8 puanlık bir kaybı söz konusudur. Tüm memur ve emekliler, bu yanlışın düzeltilmesini beklemekteyken, enflasyon farkına dair olumlu bir gelişme de şu ana kadar yaşanmış değildir.   
Türkiye Kamu-Sen olarak iktidarın kamu personel rejimini ele alırken memurlarımızın sorunlarını çözmeyi amaçlamayan bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değildir. Kamu görevlilerimiz kamu personel rejiminde değişiklik çalışmalarını birikmiş sorunlarının çözülmesi için bir fırsat olarak görmektedir. Yeni bir sayfa açacağını ifade eden siyasi iktidarın özellikle bu çerçevede gündeme gelen sorunları tam olarak çözmesi bir anlamda samimiyet testi olacaktır. Memurlarımız, hayatın bütün olumsuzlukları karşısında unutulmuşlardır. Bu bakımdan 657 sayılı Kanundaki aksaklıkların çözülmesi noktasında mutlak hatırlanmalı ve Konfederasyonumuzun bu yöndeki talepleri mutlak surette dikkate alınmalıdır. Yeni Hükümet, memurlarımıza yeni sorunlar çıkarmak değil eski sorunları çözme yolunu seçmelidir.” dedi.   

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.