Koncuk: Memurlar ve Emekliler 2 Sene Daha Kaybetmesin!

Koncuk: Memurlar ve Emekliler 2 Sene Daha Kaybetmesin!

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2017 haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2017 haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

 Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Haziran 2017 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.540,31 TL olarak hesaplandı.

 Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5.250,03 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,93 oranında arttığını gösterdi.

 Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,50 oranında yükseldi ve 1.954,92 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı Haziran ayında 1.997,65 Lira olarak tahmin edildi.

 Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Haziran 2017 verilerine göre günlük 40,84 TL olduğu belirlenirken,  Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.225,20 TL oldu.

 Haziran 2017 itibarı ile ortalama 2.784,96 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %43,99’unu oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 772,57 TL olarak belirlenen kira gideri ise Mayıs 2017 ortalama maaşının %27,74’una denk geldi.

 Buna göre bir memur, ortalama maaşının %71,73’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalırken,  diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %28,27’si kaldı.

 Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2017 maaşından geriye yalnızca 787,31 TL kaldı.

 KONCUK: MEMURLAR VE EMEKLİLER 2 SENE DAHA KAYBETMESİN

 Haziran ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “2018 ve 2019 yılının memur maaş zam oranlarının belirleneceği Toplu sözleşmeye sayılı günler kala, geçtiğimiz dönem tarihi hezimete imza atanlar memur maaşlarının erimesine seyirci kalmaya devam ediyor” dedi.

 Genel Başkan Koncuk:

 “Devletin resmi kurumunca belirlenen rakamlar gerçekleri gün yüzüne çıkartıyor. Aldıkları zam oranıyla iftihar eden sendikamsı yapılar, memurların aklıyla da dalga geçiyor. Maaşının yüzde 70’den fazlasını sadece gıda ve barınma ihtiyaçlarına harcayan memurlara hangi tarihi başarıdan söz edilebilir? Ocak ayında memura reva görülen %3’lük zammın üstüne %5,89 enflasyon gerçekleşmiş, memurlar, alım gücü bakımından geçen yılki maaş seviyelerine ulaşmak için %2,89 alacaklı hale gelmiştir. Hal böyle iken,  yetkili sendikalar sesini bile çıkartmamaktadır.

 

4 kişilik ailenin en az 5,250 TL’ye ihtiyacı varken, ortalama memur maaşı 2,785 TL’dir. Ortada iki katına varan bir fark vardır. Yoksulluk sınırından kurtulmak için önümüzdeki dönem yapılacak toplu sözleşmede bu durumun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Konfederasyon olarak bu durumu defalarca dile getirdik ancak hükümet ve yetkili konfederasyon enflasyon çerçevesinde zam oranını belirlemeye devam ediyor. Sadece hedeflenen enflasyon çerçevesinde pazarlığa oturmakla bu fark asla kapanmaz.

 Bir kez daha üzerini vurgulayarak belirtmek istiyoruz ki, memurlarımız ve emeklilerimiz 2 sene daha kaybetmesin. Toplu sözleşme pazarlığına oturmaya sayılı günler kala, imza atma yetkisi bulunan   sendikalar hedef enflasyon çerçevesinde değil, memuru yoksulluk sınırından kurtaracak rakamları masaya yatırmak için hazırlık yapsın.

 Türkiye Kamu-Sen her platformda olduğu gibi, toplu sözleşmede de memurların menfaatleri doğrultusunda hazırlıklarını tamamlamış, gerçekçi taleplerini belirlemiştir. Bu doğrultuda bütün memurlarımızın gücünü hissederek kararlı bir şekilde, pazarlık masasında olacağımızı bir kez daha taahhüt ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.