Koncuk, Torpil Skandalının Peşini Bırakmayacak

Koncuk, Torpil Skandalının Peşini Bırakmayacak

MUĞLA/SEYDİKEMER’DEKİ TORPİL SKANDALININ PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Muğla İli Seydikemer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapmakta olan Esma ÇELİK, Seydikemer İlçesindeki müdür adaylarının alacakları sözlü sınav puanlarını gösteren bir listeyi, 17.05.2016 günü kendi cep telefonundan yanlışlıkla müdürlerin whatsapp grubuna göndermiştir. Bu listede, Müdür adaylarının girecekleri sözlü sınavda kimin hangi puanı alacağı önceden tek tek belirlenmiş, adaylardan bazılarına yüksek , bazılarına ise düşük puanlar takdir edilerek torpil ve adam kayırmacılığın belgesi hazırlanmıştır.  Şube Müdürü Esma Çelik, mülakat komisyonu üyesi olmadığından, bu listeyi başka birilerinin talimatı ile hazırladığı da açıkça anlaşılmaktadır. 
Türk Eğitim Sen olarak, Muğla İli Seydikemer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Esma ÇELİK ve kendisine bu listenin hazırlanması konusunda talimat verdiği tespit edilecek ilgililer hakkında ceza davası açılması için Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca, Bakanlığa yazdığımız yazıda Şube Müdürü Esma ÇELİK ile tespit edilecek ilgililer hakkında disiplin soruşturması başlatılmasını, şaibenin ortadan kalkması için Seydikemer İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferah SAN’ın mülakat komisyonu üyeliğinden alınmasını talep ettik. Hiçbir adalet ve vicdan anlayışı ile bağdaşmayan bu utanç listesinin hazırlanmasında sorumlu olan kişilerin hak ettikleri cezayı almaları, sözlü sınavla ilgili işlemlerin şaibeden uzak ve objektif bir şekilde yürütülmesi bakımından her türlü tedbirin alınması için konunun sonuna kadar takipçisi  olacağımızın bilinmesini isteriz. 

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sosyal medya üzerinden açıklama yaparak, Muğla’nın Seydikemer ilçesinde torpil listesi hazırlayan şube müdürünün açığa alındığını, mülakat komisyon başkanının değiştirildiğini söyledi ve “Kıyakçılığın sonu ayakçılıktır” dedi. Koncuk şunları ifade etti: “Muğla'nın Seydikemer İlçesinde torpil listesini hazırlayan şube müdürü açığa alındı, mülakat komisyon başkanı değiştirildi. Her zaman söylüyoruz, kıyakçılığın sonu ayakçılıktır diye. Şu yaptığınız işler, ülke genelinde yaşadığınız rezilliğe değdi mi? Eminim ki, bu torpil listesini hazırlayan şube müdürü de yaptığı bu yanlış işten dolayı bin pişmandır, çünkü adı bir çok basın yayın organında yazıldı, çizildi, hakkında bir çok olumsuz yorumlar yapıldı, hayatı boyunca unutamayacağı büyük üzüntü yaşadı. Tüm bu yaşananlar ne için yaşandı, bir cevabınız var mı? Tahmin ediyorum ki, şimdi, bu şube müdürünü bu işlere bulaştıranlar, ona korkma, biz bu problemleri çözeriz diyorlardır, ancak bu şube müdürü göreve geri dönse dahi yaşadığı bu travmayı hiç unutamayacaktır, hazırladığı o torpil listesinde, hiç de hak etmedikleri halde, düşük puan verdiği insanların yüzüne nasıl bakabilecektir? Bu tür insanları, emin olun kimse koruyamayacaktır, bugün değilse, bir başka süreçte bu yaptıklarınız bir bir karşınıza çıkacaktır, günahtan kaçış yoktur. Biz her zaman haktan, hukuktan yana olmanın önemini anlatıyoruz, tetikçilik yapmanın hiç bir insana şeref getirmeyeceğini söylüyoruz, bundan sonra da söylemeye devam edeceğiz. Bizim, kurum olarak, kimseye karşı bir düşmanlığımız söz konusu dahi değildir, esas olan adalet üzere davranmayı sağlayabilmektir. Benzeri torpil listelerinin başka illerde de hazırlandığını biliyoruz, istiyoruz ki, Seydikemer'de yaşanan bu sıkıntı başka yerlerde yaşanmasın, kimse üzerine vazife olmadığı halde, bir kısım yandaşları korumak adına zor duruma düşmesin, ismini lekelemesin .Şimdi mesele, bu şube müdürüne torpil listesi hazırlama talimatını kim verdi, arkasında bir sendika, ilçe müdürü var mı, bunları ortaya çıkarmak. Bu soruşturmayı yapacak olan müfettişler inşallah işlerini iyi yapar ve tüm bu soruların cevabını da araştırırlar. Bu soruşturmanın akıbetini sonuna kadar takip edeceğiz. Sadece idari ceza verilmesi de yetmeyecek, ceza davası açılması için de elimizden gelen hukuki mücadeleyi de yapacağız. Bu ülkede hala namuslu kurum ve kuruluşlar var, Allah şükür.”

esma_calik_yazi_435_20052016.jpg

FETHİYE NÖBETÇİ CUMHURİYET SAVCILIĞINA

Gönderilmek Üzere

ANKARA NÖBETÇİ CUMHURİYET SAVCILIĞINA

MÜŞTEKİ                            : Türk Eğitim Sen                             

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ                                : Av. Dilek ATAK

                                               Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci/ANKARA

ŞÜPHELİLER                     : 1-Esma ÇELİK (Seydikemer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü)

Seydikemer/MUĞLA

2-Tespit edilecek ilgililer

SUÇ KONUSU                    : Nefret ve ayrımcılık, görevi kötüye kullanma

SUÇ TARİHİ                       : Mayıs 2016

AÇIKLAMALAR               : 

Şüpheli, Muğla İli Seydikemer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapmaktadır. Müdür adaylarının sözlü sınav süreci henüz başlamadığı halde, Seydikemer İlçesindeki müdür adaylarının alacakları sözlü sınav puanlarını gösteren bir listeyi, 17.05.2016 günü kendi cep telefonundan yanlışlıkla müdürlerin whatsapp grubuna göndermiştir. Whatsapp üzerinden gönderilen listenin çıktıları ektedir. Ayrıca, şüphelinin telefon kayıtları ile whatsapp mesajlarının da geriye dönük olarak incelenmesi halinde bu durum daha net anlaşılacaktır. Şüphelinin yanlışlık sonucu müdürlere gönderdiği bu liste, torpil ve adam kayırmacılığın belgesidir. Müdür adaylarına daha sözlü sınava girmeden not takdir edilerek ve bazı adaylara yüksek puanlar verilerek açıkça ayrımcılık yapılmaktadır. Ayrıca şüpheli, mülakat komisyonu üyesi olmadığına göre, bu listeyi birilerinin talimatı ile hazırladığı anlaşılmaktadır. Bu talimatı kendisine kimin verdiği tespit edilerek, bu kişilerin de cezalandırılması gerekmektedir. Şüpheli ve tespit edilecek diğer kişilerin bu eylemi nedeniyle haklarında kamu davasının açılmasını talep etmekteyiz.

06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin;

Yönetici görevlendirmede izlenecek yöntem” başlıklı; MADDE 13 – (1) Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirme yazılı sınav sonucuna göre, müdürlüğe görevlendirme ise değerlendirme ve sözlü sınav sonucuna göre yapılır.

“Sözlü sınav” başlıklı; MADDE 20 – (1) Değerlendirme sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, eğitim kurumlarının boş bulunan müdürlük sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılır.(2) Müdürlük için yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, 21 inci maddede belirtilen sözlü sınav konuları ve ağırlıkları dikkate alınarak Ek-2’de yer alan form üzerinden sözlü sınav komisyonunca yüz tam puan üzerinden değerlendirilir.” şeklindedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 22.03.2016 tarihinde 2016 yılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Kılavuzu yayınlanmıştır.

KILAVUZ EKİ TAKVİME GÖRE;

-Görev süresi dolan yöneticilerin belirlenmesi ve ilgililere duyurulması 28 Mart – 8 Nisan

 -Müdürlüğü münhal bulunan eğitim kurumlarının ilanı 11-15 Nisan

- Eğitim kurumu müdürlerinin EK-1 form üzerinden değerlendirecek

 değerlendirme komisyonlarının oluşturulması

- Sözlü sınav komisyonlarının kurulması

11-15 Nisan

- Müdür olarak görevlendirileceklere ilişkin başvuruların EK-1 form

üzerinden alınması 25-28 Nisan

 - Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasına göre başvuruların

 alınması (Boş kurum sayısının üç katı kadar aday bulunamayan iller) 02- 03 Mayıs

 - Müdür adaylarının EK-1 form üzerinden değerlendirilmesi 02- 05 Mayıs

- Müdür adaylarının EK-1 değerlendirme sonuçlarının ilanı 06 Mayıs

 - Müdür adaylarının EK-1 değerlendirmeye itirazı 09-13 Mayıs

 - Müdür adaylarının EK-1 değerlendirmeye ilişkin itirazlarının

 değerlendirilmesi ve sonuçların duyurulması 16-17 Mayıs

 - Müdür adaylarından sözlü sınava katılacaklara ilişkin duyuru 18-20 Mayıs

- Müdür adaylarının sözlü sınavların yapılması 23 - 31 Mayıs

- Müdür adaylarının sözlü sınav sonuçlarının duyurulması 1 Haziran

- Müdür adaylarının sözlü sınav sonuçlarına itirazı 2 -8 Haziran

 Müdür adaylarının sözlü sınava itirazların değerlendirilmesi ve sonuçların duyurulması 09-10 Haziran

 - Sözlü sınav puanlarının sisteme girilmesi 13 Haziran

- Görevlendirmeye esas puanların ilanı 14 Haziran

Şeklinde belirlenmiştir.

 Görüldüğü üzere, Müdür olarak görevlendirileceklere ilişkin başvurular yönetmelik ekinde yer alan EK-1 form üzerinden 25-28 Nisan tarihleri arasında alınmış olup, sözlü sınavların yapılacağı tarih ise 23-31 Mayıs 2016 tarihleri arasıdır. Dolayısıyla Müdür adaylarının henüz katılmadıkları sözlü sınavdan kimin ne puan alacağının bilinebilmesi mümkün değildir. Buna karşılık önceden kime ne puan verileceğini belirleyen bir liste hazırlanarak bu listeye göre müdür görevlendirmelerinin yapılmasına zemin hazırlanmıştır. Açıkça adam kayırmacılık yapılmaktadır.

Türk Ceza Kanunu’nun; 

Nefret ve ayırımcılık (1)

 Madde 122- (Değişik: 2/3/2014-6529/15 md.)

(1) Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle;

a) Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini,

b) Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını,

c) Bir kişinin işe alınmasını,

d) Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını,

engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

“Görevi kötüye kullanma” başlıklı 257. Maddesi;

“(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. / (2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmünü içermektedir.

Sanık, Seydikemer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup, bulunduğu makam gereği objektif ve tarafsız olmak zorundadır. Buna karşılık tarafsızlığını koruyamamıştır. Yöneticilik göreviyle bağdaşmayan taraflı bir davranış göstermiş, belirli kişilere çıkar sağlamak istemiş, görev ve yetkisini kötüye kullanmıştır.

Şüpheli ve Savcılığınızca tespit edilecek diğer kişilerin, ilgili yasa hükümleri kapsamında bulunan iş bu fiileri nedeniyle cezalandırılmaları gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER        : TCK vs ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER        : 2016 yılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Kılavuzu, Seydikemer İlçesinde Müdür adaylarının alacakları puanları gösteren listenin çıktısı, şüpheliye ait telefon kayıtları, mesajlar vs yasal deliller

SONUÇ VE TALEP                       :  Yukarıda arz ve izah ettiğimiz ve soruşturma sırasında elde edilecek sebeplerle; şüpheli ve tespit edilecek ilgililer hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılmasını saygılarımla arz ve talep ederim.

MÜŞTEKİ VEKİLİ

AV. DİLEK ATAK

EKLER:

1-Onaylanmış vekaletname örneği

2-Hukuki deliller bölümünde sayılanlar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.