KPSS A grubu adaylara YDS bilgilendirmesi

KPSS A grubu adaylara YDS bilgilendirmesi

2014 YDS bu hafta sonu Pazar günü yapıldı. Memurlar.net olarak müfettiş ve uzman olmayı hedefleyen adaylarımıza biraz bilgi vermek istiyoruz.

Kısa bilgi

2013 öncesinde KPSS yabancı dil oturumu, KPDS, ÜDS, TOEFL, IELTS gibi farklı sınavlarla yabancı dil puanı alınmakta iken 2013 Bahar döneminden itibaren YDS uygulanmaktadır.

Bu uygulama ile KPSS yabancı dil oturumu, KPDS ve ÜDS kaldırılmış oldu. Ayrıca birkaç ay öncesinde de ÖSYM tarafından yapılan açıklamada IELTS sınavlarının da artık YDS'ye eşdeğer olmadığı açıklandı. Yani mevcut durumda KPSS puanını etkileyen tek şey YDS'dir. Ancak kurumlar KPSS puanının yanında yabancı dil seviyesi isterse bunlar için YDS puanı ile beraber TOEFL puanı da kullanılabilmektedir.

YDS'nin KPSS puanlarındaki önemi

KPSS sisteminde şuan 121 çeşit puan bulunmaktadır. Bunların 117 tanesi a grubu adayları (uzman, müfettiş gibi) ilgilendirmektedir. 117 puandan 91 tanesinde ise YDS bileşeni bulunmaktadır. Herkesin bildiği gibi KPSS puanları farklı bileşenlerden oluşmaktadır ve bir puanın hesaplanması için bileşenlerinin hepsinden doğru veya yanlış en az bir tane soru çözülmüş olmalıdır. Bu durumda YDS'ye girmeyen bir adayın 91 tane puanı hesaplanmayacaktır.

Sınavda atış serbest

YDS sınavında yanlışlar doğruyu götürmeyecek. Bu yüzden adayların tüm soruları bilmelerine gerek yok.

KPSS A grubu adayları mutlaka YDS'ye girmeli

Belirttiğimiz gibi A grubu mesleklere yönelik KPSS puanlarının 91 tanesinde yabancı dil bulunmaktadır. Yani bu haftasonu YDS'ye girmeyen bir aday (eğer ki 2013 ilkbahar ve sonbahar YDS'ye de girmediyse) 2014 KPSS sonuçlarında 91 tane a grubu hesaplanmamış olacak. Bu durum a grubu adaylar için bir çok kamu kurumunun uzmanlık ve müfettişlik sınavlarına başvuramayacağı anlamına gelmektedir.

Yüksek bir performansa gerek yok

Adayların YDS'den pek bir şey yapamayacaklarını düşünerek stres yapmalarına gerek yoktur. Belli bir hazırlığı ve birikimi olmayan bir aday zaten stres yapsa da yapmasa da YDS'den gelecek sonuç bellidir. Üstelik belli meslekler haricinde yabancı dilin çok da bir önemi yok. Burada esas vurgu yaptığımız nokta mutlaka YDS'ye girilmiş olması veya en az bir tane YDS sorusu cevaplanmasıdır.

Kutay Seymen ARIKAN

[email protected]

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.