KPSS Sınav Sonuçları (2014 KPSS Önlisans ve Ortaöğretim Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?)

KPSS Sınav Sonuçları (2014 KPSS Önlisans ve Ortaöğretim Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?)

ÖSYM KPSS sınav sonuçları 27 Eylül 2014’de KPSS Ön Lisans ve 28 Eylül 2014’de yapılan KPSS ortaöğretim sınavları en geç 10 Ekim Cuma gününe kadar açıklanmış olacak.KPSS sınavı hakkında merak ettiklerinizi ve KPSS puan hesaplamanın nasıl olduğuna dair deta

 ÖSYM KPSS sınav sonuçları 27 Eylül 2014'de KPSS Ön Lisans ve 28 Eylül 2014'de yapılan KPSS ortaöğretim sınavları en geç 10 Ekim Cuma gününe kadar açıklanmış olacak.KPSS sınavı hakkında merak ettiklerinizi ve KPSS puan hesaplamanın nasıl olduğuna dair detaylı tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz. 2014 KPSS sınav sonuçları açıklandı mı?Eylül ayında yapılan önlisans ve ortaöğretim KPSS 2014 sınavlarının ardından ne zaman açıklanacağı merak ediliyor.Sınavların bitmesinin ardından sonuçlar hafta sonu açıklanması bekleniyor.Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) 2014 sınav sonuçları ne zaman açıklanacağı yönünde henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak başka bir sürpriz olmazsa KPSS önlisans ve ortaöğretim (lise düzeyi) sınav sonuçları 8 ekim 2014 çarşamba günü açıklanması bekleniyor. 

2014 KPSS sınavı 27-28 Eylül tarihlerinde gerçekleşti. Peki, 2014 KPSS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte detaylar. Sınavdan çıkan memur adayları 2014 kpss sonuçları ’nın bayramdan önce açıklanma ihtimali olup olmadığını öğrenmek istiyor. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) gerçekleştirilen, KPSS’nin ortaöğretim mezunlarına yönelik oturumu 170 sınav merkezinde saat 09.30’da başladı. Adaylara, 120 sorudan oluşan genel yetenek ve genel kültür testleri için 120 dakika süre verildi.

Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adaylar, sınavın başlama saatinden önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulundu. Adaylar, sınav salonuna sınava giriş belgeleri ve nüfus cüzdanı ya da pasaportları kontrol edilerek alındı.Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okudu ve ilgili oturumda cevaplanacak test için kullanılacak sınav evrakıyla içinde kalem, silgi bulunan kutular dağıtıldı.KPSS’nin ortaöğretim oturumuna 1 milyon 828 bin 53 aday başvurmuştu.KPSS, ortaöğretim düzeyine yönelik yapılan oturumla tamamlandı.

Sınav sonuçları ÖSYM’nin ’’http://sonuc.osym.gov.tr’’ internet adresinden öğrenilecek. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.ÖSYM’in şu tarihte açıklanacak diye resmi bir açıklaması bulunmamaktadır. En son yapılan KPSS sınavı yani 2 sene önceki sonuçlara göre bir kıyaslama yaptığımızda KPSS sonuçlarının bayramdan sonra açıklanacağını görmekteyiz. Geçen yıl kpss sonuçları tam 30 günde açıklanmıştı.2 sene içerisinde OSYM bir çok sınav ve yerleştirme sonuçlarını kısa bir süre içinde açıklasada 2014 KPSS sonuçları’nın büyük ihtimal bayramdan sonraki hafta açıklanacak.

2 SENE ÖNCEKİ KPSS SONUÇLARI BİLGİLERİ

22 Eylül 2012 ve 23 Eylül 2012 tarihlerinde: yapılan 2012-KPSS Ortaöğretim/Önlisans sınavlarınındeğerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Sınavların sonuçları, 23 Ekim 2012 günü saat 11.30’den itibaren ÖSYM’nin http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklandı. Adaylar, sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

2014 yılı KPSS önlisans ve ortaöğretim sınavı cumartesi ve pazar günü olmak üzere 2 oturumda tamamlandı. Sınavdan çıkan memur adayları 2014 kpss sonuçları ’nın bayramdan önce açıklanma ihtimali olup olmadığını öğrenmek istiyor. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) gerçekleştirilen, KPSS’nin ortaöğretim mezunlarına yönelik oturumu 170 sınav merkezinde saat 09.30’da başladı. Adaylara, 120 sorudan oluşan genel yetenek ve genel kültür testleri için 120 dakika süre verildi.

Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adaylar, sınavın başlama saatinden önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulundu.

Adaylar, sınav salonuna sınava giriş belgeleri ve nüfus cüzdanı ya da pasaportları kontrol edilerek alındı.

Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okudu ve ilgili oturumda cevaplanacak test için kullanılacak sınav evrakıyla içinde kalem, silgi bulunan kutular dağıtıldı.

KPSS’nin ortaöğretim oturumuna 1 milyon 828 bin 53 aday başvurmuştu.

KPSS, ortaöğretim düzeyine yönelik yapılan oturumla tamamlandı.

Sınav sonuçları ÖSYM’nin ’’http://sonuc.osym.gov.tr’’ internet adresinden öğrenilecek. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

ÖSYM’in şu tarihte açıklanacak diye resmi bir açıklaması bulunmamaktadır. En son yapılan KPSS sınavı yani 2 sene önceki sonuçlara göre bir kıyaslama yaptığımızda KPSS sonuçlarının bayramdan sonra açıklanacağını görmekteyiz. Geçen yıl kpss sonuçları tam 30 günde açıklanmıştı.

2 sene içerisinde OSYM bir çok sınav ve yerleştirme sonuçlarını kısa bir süre içinde açıklasada 2014 KPSS sonuçları’nın büyük ihtimal bayramdan sonraki hafta açıklanacak.

2 SENE ÖNCEKİ KPSS SONUÇLARI BİLGİLERİ

22 Eylül 2012 ve 23 Eylül 2012 tarihlerinde: yapılan 2012-KPSS Ortaöğretim/Önlisans sınavlarınındeğerlendirme işlemleri tamamlanmıştır.

Sınavların sonuçları, 23 Ekim 2012 günü saat 11.30’den itibaren ÖSYM’nin http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklandı.

Adaylar, sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Sınavların sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler ekte verilmiştir.

2012-KPSS Önlisans Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler
 
Sınava Başvuran Aday Sayısı    Sınava Giren Aday Sayısı    Sınava Girmeyen Aday Sayısı    Sınavı Geçersiz Aday Sayısı
743.571    695.175    48.396    230
Uygulanan Testler    Ortalama    Standart Sapma    Soru Sayısı
Genel Yetenek    19,774    8,783    60
Genel Kültür    14,740    9,501    60


2012-KPSS Ortaöğretim Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler
 
Sınava Başvuran Aday Sayısı    Sınava Giren Aday Sayısı    Sınava Girmeyen Aday Sayısı    Sınavı Geçersiz Aday Sayısı
2.045.964    1.877.684    168.280    529
Uygulanan Testler    Ortalama    Standart Sapma    Soru Sayısı
Genel Yetenek    20,413    11,104    60
Genel Kültür    10,405    7,341    60

KPSS Puanı nasıl hesaplanır?

KPSS Puanı özel formüller ve 2010 yılında uygulanan KPSS’deki istatistiksel veriler kullanılarak hesaplanmaktadır. Hesaplamalarda ham puan ortalama ve standart sapmaları ile ağırlıklı standart puanın ortalama, standart sapma ve maksimum değerlerinin virgülden sonraki hane sayısı üç olarak alınmıştır. ÖSYM tarafından KPSS puanı hesaplanırken bu değerlerin virgülden sonraki hane sayısı daha yüksek alınmaktadır. Bundan dolayı hesaplamanız neticesinde bulacağınız rakamın virgülden sonraki üçüncü hanesi, ÖSYM’nin açıkladığı puanın virgülden sonraki üçüncü hanesinden ufak sapmalar gösterebilir. Bu durum doğal olup, ÖSYM tarafından açıklanan değer geçerlidir.

KPSS

KPSS-A Kadroları; genel olarak müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarından oluşmaktadır.KPSS’nin merkezi olarak 1999 yılından itibaren düzenli bir şekilde her yıl yapılmasıyla beraber başvurabilecek bölümlerde artış oldu. Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendisilerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır. Bu noktada şu hususu vurgulamak gerekmektedir: Her ne kadar başvuran bölüm sayısı artmış ise de hala kamu kurumlarının çoğu atama yapacakları uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, kontrolör yardımcısı ve denetmen yardımcısı kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk Fakültesi mezunları arasından başvuru kabul etmektedir. Mühendislik, mimarlık, fen/fen edebiyat, tıp gibi fakülte ve bölümlerden de yukarıda belirtildiği üzere başvuru alınmasına rağmen, bunlar oldukça sınırlıdır.

KPSS B

Yukarıda belirtilen KPSS-A kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Yani, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur.Bu çerçevede, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.

Genel olarak:

AÖF mezunları, Fen/Fen Edebiyat fakültesi mezunları, Eğitim fakültesi mezunları, Meslek yüksek okulu mezunları ve Lise mezunları KPSS-B gurubu sınavına girerler ve Sınav sonuçlarına göre memurluk tercihleri yaparlar.

Bir mühendis hem KPSS-A’ya hem de KPSS-B’ye başvurabilir mi?

ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yoluyla atama yapılmak için ilana çıkılan tüm kadrolar KPSS-B’dir. Buna göre KPSS’nın genel kültür ve genel yetenekten oluşan bölümüne giren her aday bu KPSS-B kadroları tercih işlemine katılabilecektir. Ancak, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarına başvurabilmek için ÖSYM’nin yapacağı KPSS sınavı sonrasında sınavı açan kamu kurumlarınca yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdan da başarılı olmak gerekmektedir. Bu, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları için açılan ilanda, hangi bölüm mezunlarının yazılı ve/veya sözlü sınava katılabileceği belirtilir. Bu ilanda mühendislik bölümüne de yer verilmiş ise aday ilana çıkılan müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilir. Burada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilmek için Genel Kültür ve Genel yetenek sınavlarına ek olarak Pazar günü yapılan alan bilgisi sınavlarına (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) katılmak gerekmektedir. Bu sınava sadece lisans mezunları girebilmektedir.

Adaylar tercihlerini nasıl yapmalı? Sistem nasıl işliyor, sistemde torpil var mı?

Türkiye’de geçmişten gelen bir alışkanlık bulunmakta olup, pek çok adayda hálá ’torpil yapılıyor’ algısı bulunmaktadır. Bu kişileri ikna etmek de pek mümkün değil. Ancak biz yine de uyarmak gereği duyuyoruz. Zira, taşrada hálá işe girme vaadiyle adaylardan para alındığına dair bilgiler bizlere ulaşmaktadır. Oysaki, özellikle de ÖSYM tarafından yapılan bu tercih işlemlerinde torpil yapılması mümkün değildir. Her adayın elinde bir KPSS puanı bulunmaktadır. Adaylar kadrolara internet üzerinden başvurmakta; puan ve tercih üstünlüğüne göre de yerleşmektedir. Yerleştirme sonrasında ise her kadro için oluşan taban puanlar yayınlanarak adaylara, kendilerinden daha düşük puan almış aday olup olmadığını sorgulama imkanı verilecektir. Sistem bu kadar şeffaflaşmış iken torpil için hálá girişimlerde bulunulmasına anlam veremiyoruz.

Peki, 90 puan alan aday atanamıyorken, 70 puan alan nasıl atanıyor?

KPSS tercih kılavuzunda 15 bine yakın kadro yer alıyor. Her kadroya başvurabilecek adaylar farklı farklıdır. Örneğin mühendislik mezunu olma şartını talep eden bir kadroya Maliye bölümü mezunları başvuramaz. Yani bazı bölüm mezunlarına daha fazla kadro açılırken bazı bölüm mezunlarına ise daha az açılmakta veya hiç açılmamaktadır. Örneğin kamu kurumlarının teknik ve sağlık personeline ihtiyacı fazladır. Bu nedenle de bu bölüm mezunlarına yönelik kadrolar fazla olup, puanlar da haliyle düşebilmektedir. Bazı bölüm mezunlarına yönelik olarak ise ya çok az kadro açılmakta ya da hiç açılmamaktadır. İşte bu halde, yani mezun olduğu bölüme hiç kadro açılmaması halinde, aday 99 puan da alsa yapılabilecek bir şey yoktur.

Bir diğer husus da tercih meselesidir: Bazı adaylar çok ücra yerlerdeki kadrolar yerine daha büyük kentleri tercih edebilmektedir. Her adayın 15 tercih hakkı vardır. Örneğin 98 puan alan aday, taşradaki hiçbir kadroyu tercih etmez sadece Ankara’daki tek bir kadroyu tercih ederse açıkta kalma şansı oluşur. Zira 99 puan alan aynı niteliklere haiz bir aday da Ankara’daki kadroyu tercih ederse 98 puanlı aday başka bir yeri tercih etmediği için açıkta kalacaktır.

Sözlü sınav yapılacak mı?

’Yerleştirme’ işlemleri internet üzerinden yapıldıktan sonra, sonuçlar ÖSYM tarafından açıklanacak ve kimlerin hangi kadroya veya pozisyona yerleştiği belirlenecektir. Bir kamu kurumuna yerleşen adaya, tercih kılavuzunda istenen belgeler dışında herhangi sözlü sınav ve/veya uygulamalı sınav yapılmayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.