KPSS'de Master Kitapçık Nasıl Sızdırıldı?

KPSS'de Master Kitapçık Nasıl Sızdırıldı?

KPSS'de Master Kitapçık Nasıl Sızdırıldı?

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un ÖSYM Başkanı Ali Demir ile ilgili yaptığı basın açıklamasıdır.

 

ALİ DEMİR ÖSYM’NİN MASTER KİTAPÇIĞINDAKİ SORULARIN HAM HALİNİN SINAV SIRASINDA NASIL YAYIMLANDIĞINI NEDEN AÇIKLAYAMIYOR?

ÖSYM Başkanı Ali Demir 7-8 Temmuz tarihleri arasında yapılan KPSS hakkında Anadolu Ajansına uzun bir açıklama yapmış. Ancak açıklamanın uzun olması, içeriğinin dolu olduğu anlamına gelmiyor. Ali Demir uzun bir aradan sonra sessizliğini bozmuş, ama boş konuşmuş. Ali Demir’in açıklamaları kamuoyunu tatmin etmediği gibi, soru işaretlerini de beraberinde getirmiştir.

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarını okuduğumuzda; KPSS ile ilgili ortaya konulan deliller konusunda herhangi bir açıklama yapmadığını gördük. Demir her nedense ÖSYM’nin master kitapçığındaki soruların ham halinin sınav sırasında Dicle Haber Ajansı tarafından nasıl yayımlandığına, bu soruların nasıl sızdırıldığına dair herhangi bir açıklama yapmamıştır. Hatırlanacağı üzere, 7 Temmuz tarihinde Dicle Haber Ajansı saat 15:44’te Eğitim Bilimleri Testinden 8 soru, Türkçe testinden de 13 soru yayımlamış, saat 21:48’de de Genel Kültür-Genel Yetenek Testlerine ait 95, Eğitim Bilimlerine ait yine 95 soruyu yayımlamıştı. Sendika olarak bu soruları incelemiş, soruların ÖSYM’nin master kitapçığındaki ham sorular olduğunu tespit etmiştik. ÖSYM, master kitapçıktaki soruları ise 11 Temmuz tarihinde açıklamıştı. DİHA’nın yayımladığı sorular ile ÖSYM’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini içeren master kitapçığındaki soruların dizilişinin ve cevap şıklarının birebir aynı olması bu sınavda şaibe olduğunu kanıtlamıştı. Bunun üzerine sendikamız, skandal ile ilgili sorumluların en kısa sürede bulunup, cezalandırılmasını istemişti.

Ancak bugüne kadar gelinen süreçte bir arpa boyu yol alınamamıştır. ÖSYM Başkanı Ali Demir iddiaları skandalın ortaya çıktığı ilk saatlerde reddetmişti. Demir son yaptığı açıklamayla da yine kendisinden beklediğimiz tavrı sergiledi; sınavın adil ve eşit yapıldığını, bazı çevrelerin ÖSYM’yi karalamaya çalıştığını iddia etti. Ancak, Ali Demir, ÖSYM’nin master kitapçığındaki soruların ham halinin sınav sırasında yayımlanmasını açıklayamadı. Oysa master kitapçığın ham halinin dışarıya sızdırıldığının belgelenmesi başlı başına bir kanıt değil midir? Bundan daha büyük kanıt mı olur?

Buradan ÖSYM Başkanı Ali Demir ve yetkililere sesleniyoruz: SAYIN DEMİR BOŞ AÇIKLAMALAR YAPACAĞINA, MASALLAR ANLATACAĞINA, ÖSYM’NİN MASTER KİTAPÇIĞININ HAM HALİNİN NASIL ELDEN ELE DOLAŞTIĞINI AÇIKLA! TÜRK EĞİTİM-SEN OLARAK BU KONUDA EN KISA ZAMANDA BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ.

GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ. KPSS SORULARI SIZDIRILMIŞTIR, BUNA ŞÜPHE YOKTUR. SORULARI SIZDIRANLAR İSE ÖSYM İÇİNDEDİR. İSTEDİĞİNİZ KADAR GERÇEKLERİ ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞIN, İSTEDİĞİNİZ KADAR SINAVIN TEMİZ OLDUĞUNU İDDİA EDİN. BU MİLLETİN NE ÖSYM’YE NE DE SINAVLARA GÜVENİ KALMADI. SİZİN SAYENİZDE BEYLER, SİZİN SAYENİZDE… BU ÜLKEDE SINAV SKANDALLARI EKSİK OLMUYOR, ŞAİBELER KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR, MİLYONLARCA GENCİN EMEĞİ GÖZ GÖRE GÖRE ÇALINIYOR. BUNDAN BÜYÜK AHLAKSIZLIK OLUR MU? YAKIN BİR ZAMANDA BU SINAV SONUÇLARINA GÖRE DEVLET KADROLARINA ATAMALAR YAPILACAK. VİCDANLARINIZ NASIL RAHAT EDİYOR? TÜM BU YAŞANANLARI NASIL İÇİNİZE SİNDİRİP, DEVE KUŞU GİBİ KAFANIZI KUMA GÖMÜYORSUNUZ?

İlginç bir noktayı daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bilindiği gibi ÖSYM 6 Mayıs’ta yaptığı Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavını 8 gerekçeyle iptal etti. ÖSYM, soruların sınavdan önce sızdırıldığına dair somut bir bulgu elde edilmemesine rağmen, tespit edilen bazı hususlar dolayısıyla sınavı iptal ettiğini duyurdu. O halde aynı ÖSYM neden somut deliller, belgeler varken, KPSS ile ilgili gereğini yapmıyor?

Öte yandan Hâkimlik ve Savcılık Sınavı’nda kamuoyuna açıklanmayan, gizli tutulan başta hususlar mı var? Gerçekten kopya çekildiğine, soruların sızdırıldığına, soruların elden ele dolaştığına dair kanıtlar mı var? Şayet soruların sızdırıldığına dair kanıtlar varsa ve ÖSYM daha fazla eleştirilecek ve Ali Demir’in istifasına yönelik baskılar artacak diye bunlar kamuoyuna açıklanmıyorsa, bu büyük bir haksızlık olacaktır. Sonuç olarak Ali Demir yönetimindeki ÖSYM’nin yaptığı her sınav buram buram şaibe kokmaktadır. Bir sınav bile yapmayı beceremeyen ve ehil olmayan insanlar tarafından yönetilen ÖSYM tarihinin en acı günlerine tanıklık etmektedir.

ÖSYM’nin KPSS ile ilgili gereğini yapmaması, KPSS’nin püripak olduğunu ısrarla dillendirilmesi inanılır gibi değildir. Bunun altından başka pis kokular mı gelmektedir? Yakın bir zamanda bu sınav sonuçlarına göre devlet kadrolarına atamalar yapılacaktır. Buna kimse ‘dur’ demeyecek midir? Hiç kimse ‘bu sınavda sorular sızdırıldı, atamaların yapılması felaket olur” deme cesaretini gösteremeyecek midir?

 

ALİ DEMİR İSTİFA ETMİYORSA HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPMALIDIR

Ali Demir’in 'Bazı grupların ÖSYM'yi ve KPSS'yi tartışma gayretinin de KPSS'nin kaldırılmasına yönelik bir kamuoyu oluşturma çabası olduğu düşünülmekte'' şeklindeki açıklaması da manidardır. Kimsenin KPSS’yi kaldırma gibi bir amacı yoktur. KPSS torpili ortadan kaldırmak, devlet kadrolarına adil bir şekilde atanmayı sağlamak amacıyla getirilmiştir. Türk milletinin tek isteği; ÖSYM’nin işin ehli yöneticiler tarafından yönetilerek; tertemiz, şeffaf, şaibesiz sınavlar yapmasıdır.

 

Ali Demir, ÖSYM’nin azimli yürüyüşünün devam edeceğini söylerken de, anlaşılan o ki, ÖSYM’nin sınavları eline yüzüne bulaştırma konusundaki azimli yürüyüşünün devam edeceğini kastetmiştir. Anlayacağınız siyasi iktidarı arkasına alan Ali Demir’in istifa etmeye hiç niyeti yoktur, bu millet yine uyutulmaya devam edecektir. Türk Eğitim-Sen olarak şunu da merak ediyoruz: Başka hangi ülkede, bu kadar çok skandalın yaşandığı bir kurumda, sorumlular hala görevlerinin başında olabilir? Ali Demir’in büyük bir pişkinlikle, o koltuktan kalkmayacağı anlaşılmıştır. Ali Demir istifa etmiyorsa, Hükümet gereğini yapmalıdır ve hırsızların bir an önce bulunması için harekete geçmelidir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.