KPSS'nin iptali için dava açıldı

KPSS'nin iptali için dava açıldı

2014 kpss genel kültür genel yetenek sınavının iptali için dava açıldı...

2014 kpss genel kültür genel yetenek sınavının iptali için dava açıldı...

İşte o dava dilekçesi;

Yürütmeyi Durdurma İstemlidir

ANKARA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

Sunulmak Üzere

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

TARSUS

DAVACI : Dilek Toksöz Cengiz

DAVALI : Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM)-ANKARA

İSTEM KONUSU : 05-06.2014 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavının Genel Kültür-Genel Yetenek bölümünün iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemidir.

TEBLİĞ TARİHİ : 06.07.2014

OLAYLAR VE HUKUKSAL NEDENLER:

05.06 Temmuz 2014 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına katıldım. Bahse konu sınavın mevzuata aykırı olduğu ve benimle birlikte yüzlerce kişinin mağdur olmasına neden olduğu için 2014 KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek bölümlerinin iptali gerekir. Şöyle ki 05-06 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nın Genel Kültür Bölümünün Tarih sorularından büyük çoğunluğunun, ( 27 sorudan 21'inin) Altı Şapka Yayınevi tarafından basılan, İsmail ADIGÜZEL tarafından hazırlanan "Tarihin Pusulası" isimli KPSS Hazırlık kitabından yer yer aynen alındığı; yer yer ise doğrudan irtibat kurulduğu iddiaları kamuoyuna da yansımıştır.

Yine, 2014 KPSS Sınav Kılavuzunda tarih sorularının %20 sinin Atatürk İlke ve İnkılapları alanından oluşması gerekmesine karşın buna riayet edilmeden soruların hazırlandığı, bu oranda soru sorulmadığı ve bu konuda kılavuz hükümlerine aykırı davranılması nedeniyle mağduriyetimize neden olunmuştur. Yine bahse konu sınavın Genel Kültür Tarih alanında Firdevsi'nin Şehname adlı eserinde geçen Türk hükümdar Alper Tunga'nın diğer isminin (Afrasyab) sorulması kılavuz hükümlerine aykırı olup; bu sorunun edebiyat sorusu olduğu açıktır.

Yine sorulardan "Atatürk Döneminde hangi şehirler arasında demiryolu yapılmamıştır. " sorusu da yine genel kültür-tarih sorusu olmayıp coğrafya alanına ilişkindir. Müfredata göre tarih bölümünün yaklaşık yüzde 20'sinin Atatürk ilke ve inkılaplarından oluşması gerekirken bu orana ulaşılamamış ve yeterli soru sorulmamış olması nedeniyle yukarıda da belirttiğim gibi 27 tarih sorusunun 21'i Kasım ayında 1000 adet basılan İsmail Adıgüzel adlı yazarın "KPSS Tarihin Pusulası" kitabı ve yayımladığı testlerinden çıktı. Üstelik bu soruların bir kısmı tesadüf olamayacak kadar ayrıntı ve hiçbir kaynakta rastlanmayacak tanım, kitap ismi ve ayrıntılar içermektedir. ( ör: ODTÜ, Afrasiyap, Manihaizm-Ay, Voynuk, Gazneliler, Zeytindağı, Halkevleri vb.)

Yukarıda belirttiğim nedenlerle 2014 KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek Sınavı kılavuz hükümlerini hiçe sayan bir uygulamanın örneğini oluşturmaktadır. Oysa ki; sınav kılavuzları, sınavın sistematik ve içerik yönünden belirleyici olan rehberidir. Adaylar, uzmanlar ve eğitim kurumları sınava yönelik hazırlık ve çalışmalarını ÖSYM tarafından yayınlanan bu rehber doğrultusunda gerçekleştirmektedir. Yani bir anlamda ÖSYM, sınav hakkında yapacağı bilgilendirmeyi, sınava ilişkin konuları, konuların ağırlığını, bu kılavuzlar aracılığıyla adaylara duyurmaktadır. Sınavda başarılı olmak isteyen adaylar ve bu amaç doğrultusunda hizmet veren eğitim kurumları ÖSYM'nin bu bilgilendirmesine güvenerek çalışmalarını yürütmektedir.

Kılavuz, sınavın tüm yönleriyle kurallarını ortaya koyan genel düzenleyici idari tasarruf niteliği taşımaktadır. Adayların kılavuzda belirlenen kurallara uygun hareket etme zorunluluklarının yanısıra, kamu kurumu olan ÖSYM'nin de esaslarını kendisi belirlediği bu düzenleyici hükümlere uygun hareket etmesi hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Somut olayda 2014 KPSS Sınav Kılavuzunda tarih sorularının %20 sinin Atatürk İlke ve İnkılapları alanından oluşması gerekmesine karşın bu alandan soru sorulmamıştır. Sınav hazırlığımı kılavuz hükümlerinde bildirilen soru dağılımına göre yaptığım için kılavuzda öngörülen düzenlemelere aykırı bir soru düzenlemesine gidilmesi nedeniyle mağdur oldum.

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda belirtilen ve re'sen dikkate alınacak nedenlerle; 05-06.2014 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavının Genel kültür-Genel Yetenek bölümünün iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına yargılama giderlerinin davalı kuruma yükletilmesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim. 22.07.2014

Davacı

Dilek Toksöz Cengiz

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.