'Laik ahlak' dersi  Fransa'yı gerdi!

'Laik ahlak' dersi Fransa'yı gerdi!

Eğitim Bakanı’nın ilk ve ortaoğretimde müfredata ‘laiklik çerçevesinde ahlak bilgisi dersi’ koyma kararı tartışılıyor

Nicolas Sarkozy’nin ardından Fransa’da Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sosyalist Hollande’ın Eğitim Bakanlığı’na getirdiği felsefe profesörü Vincent Peillon, ülkede eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala ‘iyiyi kötüden ayırmayı bilen bir nesil yetiştirmek için’ müfredata yeni bir ders eklenmesi kararı aldı. Bakan, yeni öğrenim yılında ilkokuldan başlayarak lise son sınıfa kadar okutulacak bu yeni dersin adının ‘laik ahlak’ olacağını açıkladı.

Kimin doğrusu?

Türkiye’deki din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin aksine Fransa’daki bu dersin hiçbir dinin öğelerini taşımayacağını belirten Fransız siyasetçi, ‘Laiklik her şeye hoşgörü anlamına gelmez. Laiklik paylaştığımız bir değerler topluluğudur. Ve bu değerlerin öğrenilmesi ve öğretilmesi gerekiyor. Çocuklarımızın iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırmayı bilmesi gerek’ ifadesini kullandı.

Dersin zorunlu ve sınavlı olacağının da altını çizdi. Bakanın bu açıklaması sonrası ülkede tartışma başladı. Muhalif eğitimciler, ‘Kimin doğrusunu kimin yanlışından ayırmayı öğreteceğiz’ sorusunu sorarken, hükümete yönelik başka eleştiri ise ‘tek tip birey yetiştirme gayreti’ oldu. Bakan Peillon buna rağmen karardan geri adım atmayacaklarını, ‘Ülkenin laik bir tasavvufa (mistisizime) ihtiyacı olduğunu’ söyledi.

 

Fransa’da sol kesimin en önemli gazetesi Liberation olayı manşetten paylaştı ve konunun taraflarının görüşlerini aldı. Gazete haber için, ‘Okullarda ahlakı yeniden sağlamak için mi?’ başlığını attı.

Gazetevatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.