LYS'de 3 hata zaman çaldı

LYS'de 3 hata zaman çaldı

LYS'de iki kimya, bir de İngilizce sorusu iptal edildi. Peki bu iptaller üniversite adaylarını nasıl etkiledi? Bunun için dava açılabilir mi? Uzmanlar cevapladı.

Esra ÜLKAR

BU yıl da 'soruların iptal edilmesi' geleneği değişmedi. Ortaöğretime geçiş sınavı TEOG ve üniversite ilk basamak sınavı YGS'den sonra LYS'de de 3 soru iptal edildi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), iptal edilen soruları doğru ya da yanlış yapan veya boş bırakan adayların hepsinin cevabını doğru saydı. Peki, bu iptaller adayları nasıl etkiliyor? Yanlış soruda zaman harcayan aday bu konuda dava açabilir mi? Hukukçular ve rehberlik koordinatörleri bu soruları yanıtladı.

ZAMANIN TELAFİSİ YOK

Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Genel Koordinatörü Cihan Yeşilyurt'a göre, yanlış sorular üniversite adaylarının motivasyonunu düşürüyor: "Adaylar, zaman kaybına uğrar, diğer sorulara zaman ayıramazsa oralarda hata yapabilir, panikleyebilir. İptal edilen sorular herkese artı puan getirmiş olabilir ama bu soru için uğraşırken kaybedilen zaman da önemli. Soruya takan, 'ben mutlaka yapmalıyım bu soruyu' diyen öğrenci sayısı da oldukça fazla. "

DAVA AÇILAMAZ

Hukukçular ise bu konuyla ilgili şunları söylüyor: "'Bu soruda zaman kaybettim, motivasyonum düştü, diğer sorulara ayırdığım vaktim azaldı' diyerek dava açabilmek mümkün değil. Çünkü soruda ne kadar zaman harcadıklarını kanıtlamalarına imkan yok. Hatalı olduğu düşünülen sorularla ilgili davaları ise dikkatli veliler açıyor."

Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal'sa ortalamalara dikkat çekiyor: "Kimyada 30 soru yönetildi, ortalama 9 çıktı diyelim. İptal edilen sorular değerlendirmeye tabi tutulmasaydı 9 yerine ortalama 7 ya da 7 buçuk çıkabilecekti. Ortalama yükseldikçe öğrencilere daha az puan geliyor."

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.