Mahkeme kararıyla özel koleje kayıt oldu

Mahkeme kararıyla özel koleje kayıt oldu

Amerikan Robert Lisesi'ne mahkeme kararıyla ve TEOG puanı dikkate alınarak bir öğrencinin 9. sınıfa yapılan kaydının ardından şimdi de iki öğrencinin açtığı dava sonucunda aynı yöntemle Üsküdar Amerikan Lisesi'ne kayıt hakkı kazandığı ortaya çıktı.

Kayıtların geçen yıl özel okulların üç dersten hesapladığı puana göre değil, TEOG ortak sınav sonucuna göre yapılmasına karar verildi. Kararın gerekçesi ise, "özel okulların uyguladığı yöntemin yönetmeliklerinde yer almayışı ve bakanlıktan onaylı olmaması nedeniyle TEOG puanına göre yerleştirmesi gerekirken bu öğrenclerin TEOG puanının okula kaydedilen son öğrenciden daha yüksek olması" şeklinde açıklandı. Hürriyet'e konuyla ilgili açıklama yapan Üsküdar Amerikan Lisesi yönetimi, herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmamak için mahkeme kararının kayda geçirildiğini ancak nasıl uygulanacağının İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sorulduğunu belirtti. Öte yandan konu temyize taşındığı için ay sonuna kadar yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa kayıtların yapılması gerekecek.

HER ŞEY 169. ÖĞRENCİ İLE BAŞLADI

Üsküdar Amerikan Lisesi yolunu açan olay şöyle gelişti: 2014 Kasım ayında özel okullar puan hesaplamasına göre başka bir okula girebilen bir öğrencinin TEOG puanına göre Milli Eğitim Bakanlığı talimatıyla ve 168 kişilik kontenjanı dolmasına rağmen Üsküdar Amerikan Lisesi'ne kayıt yaptırdığı ortaya çıktı. "169'uncu öğrenci" olarak anılan ve velilerin tepkisini çeken bu kaydın nedeni ise öğrencinin özel okulların hesaplamasına göre puanı düşük olsa da, TEOG puanıyla bu okula girebilmesiydi. Olayın duyulmasının ardından uzmanlar bunun bir emsal olacağını diğer veliler için bir hak doğuracağını açıkladılar. Öyle de oldu. Başka bir öğrenci daha sonra Üsküdar Amerikan'daki durumu örnek göstererek Robert Kolej'e kayıt yaptırdı. Velilerin de tepkisiyle öğrenci eski okuluna döndü ancak olayı yargıya taşıdı. Mahkeme kararı ile 22 Temmuz 2015'te öğrencinin 9'uncu sınıftan kaydı yapıldı.

9. SINIF KONTENJANI 171 OLACAK

Şimdi de A.Y ve L.I adlı iki öğrencinin İstanbul 8. İdare Mahkemesi kararı ile Üsküdar Amerikan Lisesi'ne kayıt hakkı kazandığı ortaya çıktı.

Ancak konu temziye taşındı ve yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa temmuz ayı sonuna kadar kayıtların yapılması gerekiyor. Bu durumda da daha önce MEB talimatıyla kaydedilen 169'uncu öğrenciye 9'uncu sınıfta iki öğrenci daha eklenmiş olacak ve Üsküdar Amerikan Lisesi'nin 9'uncu sınıf kontenjanı 171'e çıkacak. Öğrencilerin Avukatı Aziz Demir, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Bu ayın sonunda süreç tamamlanıyor. Yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa okul kaydı yapmak zorunda" dedi.

İSTANBUL MİLLİ EĞİTİM'E SORULDU

Üsküdar Amerikan Lisesi'nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencinin ismini belirten açık yazılı talimatı gereğince, 168 kişilik kontenjanın dolmuş olmasına rağmen Üsküdar Amerikan Lisesi hazırlık sınıfına 30 Ekim 2014 tarihinde, 169. öğrencinin kaydı yapılmak zorunda kalınmıştı. Bu kararın iptali için T.C. Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine derhal dava açıldı ve takibi yapılıyor. MEB emri ile okulumuza kaydı yapılan öğrenciden sonra onu örnek alarak bizzat başvuru yapan ve kayıtları yapılmayan, bunun üzerine dava açan öğrenciler oldu. Mahkeme, okulumuz aleyhine karar verdi ve okula kaydın yapılmasına hükmetti. Mahkeme kararına uyulması zorunluluğu, uyulmadığı takdirde gerek vakfımız ve okulumuz ile yöneticilerin cezai yaptırımlarla karşılaşmamaları için mahkeme kararları kayda geçirildi. Bu kapsamda Üsküdar Amerikan Lisesi'ne kayıt için başvuru yapıldı. Mahkeme kararının kayda geçirildiği ancak nasıl uygulanacağı MEB İstanbul İl Müdürlüğü'ne soruldu ve halen cevap bekleniyor. Şu an itibariyle e-kayıt sistemi kayıt ve nakillere kapalı durumda. Tüm bu işlemlerle ilgili aşamalar titizlikle takip ediliyor."

Geçen yıl özel okul kayıtları nasıl oldu?

Özel okullar ise geçen yıl öğrencilerini alırken farklı bir sistem uyguladı. Bakanlık TEOG kapsamında öğrencilere Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil olmak üzere 6 dersten iki dönem sınav yaptı. Bu sınav sonucuna göre öğrencilerin liselere girişte kullanacağı Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) hesaplandı. Devlet okuluna gitmek isteyen öğrenciler YEP'e göre tercih yaptı.

Özel okullar ise farklı bir sistem uyguladı. Sınav yapılan 6 dersin hepsini değil Türkçe, matematik, fen ve teknoloji olmak üzere üç dersi dikkate alarak hesaplama yaptı. Öğrenciler buna göre puanlarını hesaplayarak özel okullara başvurdu, puan üstünlüğüne göre de kayıtlar alındı.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.