Mahkeme, refakat izni verilmemesi işlemini iptal etti

Mahkeme, refakat izni verilmemesi işlemini iptal etti

Mahkeme, refakat izni verilmemesi işlemini iptal etti

İzmir 2. İdare Mahkemesi, Ankara Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü İzmir Şubesi’nde hizmetli olarak görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesinin, otistik çocuğundan dolayı refakat izni talebiyle yaptığı başvurunun reddi yönünde tesis edilen davalı idare işlemini, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

 

Eğitim-Bir-Sen’in, üyesinin çocuğunun yüzde 99 engelli olması ve tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunduğuna dair sağlık kurulu raporu bulunması ve 3 ay refakatçi kalmasının uygun olduğuna dair sağlık kurulu raporu bulunması karşısında, refakat izninin verilmesi gerekirken başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçeleriyle işlemin iptali için açtığı davayı karara bağladı.

 

Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verildi:

 

“…657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 105. maddesinin 7. fıkrasında, ‘Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayati tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır’ hükmüne yer verilmiştir. …davacının çocuğunun yüzde 99 engelli olması ve tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunduğuna dair sağlık kurulu raporu bulunması ve 3 ay refakatçi kalmasının uygun olduğuna dair sağlık kurulu raporu bulunması karşısında, refakat izninin verilmesi gerekirken başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan, davacının çocuğunun engelli olması ve bakıma muhtaç olması nedeniyle telafisi güç ve imkansız zararların varlığında duraksamaya yer bulunmamaktadır…” 

 

Kararı Görüntülemek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.