Mamak’ta bir Hababam Sınıfı

Mamak’ta bir Hababam Sınıfı

Ankara-Mamak Derbent İlköğretim Okulu’nun imam hatibe dönüşmesiyle okullarından olan öğrenciler nakledilmek istendi.

4+4+4 sistemine göre bir kısmı imam hatip ortaokuluna bir kısmı da son anda imam hatip lisesine dönüştürülen Mamak Derbent İlköğretim Okulu’nun, imam hatipe gitmek istemeyen öğrencileri, dün “Hababam Sınıfı Tatilde” filmini hatırlatan bir eyleme imza attı. Mahallelerindeki okullarda, “yer kalmadığı” gerekçesiyle, 7-8 kilometre uzaklıktaki bir okula nakledilmek istenen öğrenciler, Derbent İmam Hatip Ortaokulu’nun bahçesinde kendi okullarını kurdu. Ders zilinin çalmasıyla birlikte kitaplarını açarak derse başlayan öğrencilerin eylemi, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Yapılan düzenleme ile 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrencilerin mezun olana kadar okulda kalmalarına karar verildi.
Mamak’ın Derbent mahallesinde bulunan Derbent İlköğretim Okulu, 4+4+4 eğitim sisteminin yasalaşmasının ardından önce ortaokula dönüştürüldü; ardından ortaokulun bir bölümü imam hatip ortaokulu haline getirildi. Eğitim-öğretim yılının başlamasına birkaç gün kala yarısı düz, yarısı imam hatip olan Derbent Ortaokulu’nun düz ortaokul bölümü de imam hatip lisesine çevrildi. Böylece okulun yarısı imam hatip ortaokulu, diğer yarısı da imam hatip lisesi haline geldi.

‘2-3 ay bekleyin’ iddiası
Dönüşüm ile birlikte Derbent İlköğretim Okulu’nun mevcut öğrencileri, “mahalledeki okullarda yer kalmadığı” gerekçesiyle 7-8 kilometre uzaklıktaki bir okula nakledilmek istendi. Bu duruma tepki gösteren ve durumu okul yönetimi ile görüşen veliler, okul yönetiminin, “Çocuklarınızı çevredeki okullara nakletmek istedik. Ama oralarda da yer kalmamış. Siz 2-3 ay bekleyin, bir hal çaresine bakarız” yanıtını verdiğini öne sürdü.

Kendi okullarını kurdular
Bunun üzerine Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi ile birlikte harekete geçen öğrenciler ve veliler, sabahın erken saatlerinde Derbent İmam Hatip Ortaokulu önünde bir araya geldi. “Çocuk işçiler istemiyoruz”, “Çocuk gelinler istemiyoruz” dövizleri taşıyan öğrenciler, “4+4+4’ü durduralım”, “Okulumu geri istiyorum” sloganları attı. Okulun bahçesinde kendi okullarını kuran öğrenciler, ders zilinin çalmasıyla birlikte kitaplarını açıp derse başladı.


 Öğrenciler kazandı
Öğrencilerin eylemi üzerine okul müdürü, Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi temsilcileri, Okul Aile Birliği Başkanı Bahçegül Akman ve velilerle görüştü. Yapılan açıklamada, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yeni bir düzenleme yapıldığı açıklandı. Buna göre; 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrencilerin mezun olana kadar okulda kalabilecekleri ve sınıflarına geçebilecekleri belirtildi.
 

Hababam da sokakta kalmıştı
“Hababam Sınıfı Tatilde” filminde, Hababam sınıfı öğrencilerinin okudukları Özel Çamlıca Lisesi, Müdür Mahmut Hoca’nın eski bir öğrencisi tarafından satın alınıyor. Okul satılınca, sokakta kalan Hababam öğrencileri, çareyi sınıfı okulun bahçesine taşımakta buluyor. Kara tahta ve sıraları bahçeye taşıyan öğrenciler, burada bir süre eğitime devam ediyor. “Okuldan atıldık ama yeni bir okul kurduk kendimize” repliği ile akıllara kazınan film, Mahmut Hoca’nın okulu satın alan eski öğrencisini ikna etmesi sonucu öğrencilerin okullarına geri dönmesiyle bitiyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum