Mardin'de il içi tayin başvuruları reddedliyor

Mardin'de il içi tayin başvuruları reddedliyor

MARDİN norm fazlası öğretmenlerin il içi başvurusunu reddediyor

Öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Yönetmeliğin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasında il içi yer değiştirme süre şartına yer verilmiştir.

"(1) Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde, bulundukları ilde üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınır."

Öğretmenlerin 2016 Yılı İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun 1. maddesinde de bu duruma yer verilmiştir.

"1- Zorunlu çalışma yükümlülüğü olmayan, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan, zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar veya bu yükümlülükten muaf tutulan öğretmenler ile sağlık ve eş durumu mazereti sebebiyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenecek öğretmenlerden 30 Eylül 2016 tarihi itibarıyla bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir." Bu hükümlere göre il içi yer değiştirme süre şartı 3 yıldır.

Soru - Norm fazlası öğretmenler 3 yıl şartı olmadan il içi yer değiştirme talibinde bulunabilir mi?

17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesindeki; "(3) İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz."hükümlerine göre norm fazlası öğretmenler Yönetmeliğin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasında yer verilen 3 yıl şartı olmadan il içi yer değiştirme başvurusunda bulunabilmektedir.

Öğretmenlerin 2016 Yılı İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun 6. maddesinde de bu duruma yer verilmiştir.

"6- Halen görev yaptıkları eğitim kurumunda ihtiyaç ve norm kadro fazlası olan öğretmenler ile eğitim kurumlarında ikinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta olanlardan yöneticiliğe devam etmek istemeyenler, 3 yıllık çalışma şartı aranmaksızın yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir."

Hal böyle iken Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü norm fazlası olan öğretmenlerin il içi başvurusunu "Öncelikle ilçe içi başvuru yapılacak. Olmadığı takdirde ilçe dışı tercih edilecek." şeklinde bir uyarı ile reddetmekte norm fazlası öğretmenleri bulundukları ilçeyi tercihe zorlamaktadırlar.

İşte o belge;

Hem yönetmelikte hem de Öğretmenlerin 2016 Yılı İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunda bu şekilde bir tercihe zorlama bulunmamaktadır.

T.C. Anayasasının 124. maddesinde de belirtildiği gibi; bakanlıklar kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilmektedir. Yöneticilerin normlar hiyerarşisinde Anayasa, yasalar ve yönetmeliklerde yer almayan hükümleri uygulamak gibi bir görevleri yoktur.

Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü, Yönetmelik ile getirilmeyen norm fazlası öğretmenleri bulundukları ilçeyi tercihe zorlama uygulamasını normlar hiyerarşisinde Yönetmeliklerde yer değiştirme duyurusunda olmayan talimatlar ile uygulamaya sokmaktadır. Hukuken bu mümkün değildir Hukukta bunun adı görevi kötüye kullanmaktadır. Halk dilinde kraldan çok kralcılıktır.

Ahmet KANDEMİR

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum