MEB, becayiş hakkı verebilir

MEB, becayiş hakkı verebilir

Milli Eğitim Bakanlığı her nedense bu yıl;"MEB'den Mayıs ayı il içi yer değiştirme duyurusu" ve "MEB'den Temmuz ayı il içi yer değiştirme duyurusu" ile il içi yer değiştirmeleri 2 defa yapmıştır.

"MEB'den Haziran ayı iller arası ve zorunlu çalışma yer değiştirme duyurusu" ve "MEB'den Eylül ayı iller arası yer değiştirme duyurusu" ile il dışı yer değiştirmeleri de 2 defa yapmıştır.

"İl içi yer değiştirmeleri iptal ettirme yazısı" ve "İller arası yer değiştirmeleri iptal ettirme yazısı" ile de 1. il içi ve il dışı yer değiştirmelerine münhasır yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin istemeleri halinde atamalarının iptal edileceğini duyurmuştur. 2. il içi ve il dışı yer değiştirmelerine yönelik iptal yazısı çıkmamıştır.

"MEB'den yaz dönemi özür durumu yer değiştirme duyurusu" ile de özür durumu yer yer değiştirmeleri ise 1 defa yapmıştır.

2014 Zorunlu Hizmet Yükümlüsü Öğretmenlere İlişkin Ek Atama Sonuçlarına göre de zorunlu çalışma yükümlülüğü olan ve il içinde zorunlu hizmet alanı olan okullara yer değiştirebilecek olan öğretmenleri; Haziran dönemi il içi yer değiştirmelerinde önce başvurusunu redderek sonra Temmuz Dönemi il dışı yer değiştirme başvurularında kısıtlı tercihle başvuru hakkı vererek sonra da Temmuz dönemi il içi yer değiştirmelerinde hiç başvuru hakkı vermeyip, 14 Ağustos 2014 tarihinde Zorunlu Hizmet Yükümlüsü Öğretmenleri il dışına resen atamıştır.

 

Peki şimdi ne yapılmalı?

1- 1. il içi ve il dışı yer değiştirmelerine münhasır yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin istemeleri halinde atamalarının iptal edileceğine dair yazı çıkartıldığına göre yaz dönemi özür durumu yer değiştirmelerinin de iptal edileceğine dair yazı çıkartılmalıdır.

2- Zorunluya resen atananlar ve 2. il dışı nedeniyle yeni özür durumları ortaya çıkmıştır/çıkacaktır. Öncelikle bu yer değiştirmeler sonucunda ortaya çıkan/çıkacak olan eş durumu özürlerinin ortadan kaldırılması için 2. il dışı gerçekleştikten sonra acilen 2. özür durumu yer değiştirme hakkı verilmeli ya da bu durumda olanların tespiti yapılarak il/ilçe emrine ataması bakanlıkça yapılmalıdır.

3- Milli Eğitim Bakanlığı resen atamayı iptal etmeli, hemen ardından zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenlere il içi ve il dışı tercih hakkı vererek tercihlere göre atamaları gerçekleştirmeli, tercih etmeyenleri ve tercihlerine atanamayanları ise resen atamalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri yaptığımız görüşmede il içi özür durumlarını karşılamak için il içi özür durumu becayiş duyurusuna çıkacaklarını ifade etmişlerdir.

Bu becayiş duyurusu genişletilmeli il içi becayiş, özür ve zorunlu yer değiştirme durumuna çevrilmelidir.

Şöyle ki,

1-Eşi ve kendisi sınıf öğretmeni olan iki öğretmenimizden bayan olan köyde, erkek olan şehirde ise eşler arasında yapılacak becayiş çok yerinde bir uygulama olacaktır.

2-İl içi zorunluya gidecek olan öğretmenlerimize tüm normların açılması ile tekrar bir hak verilirse köydeki merkeze merkezdeki de köye yer değiştirebilecek böylece merkezlerde boşluk oluşacaktır. Bunun sağlanabilmesi için zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmen ile zorunlu hizmet alanındaki öğretmenler arasında becayiş yapılmalıdır. Böylece zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler köy ve beldelere giderken köy ve beldelerdeki öğretmenlerde şehir merkezlerine yer değiştirebileceklerdir.

Bunun için zorunluya resen atanan öğretmenlerin bu atamaları iptal edilmeli ya da ertelenmeli bu durumdaki öğretmenlere 2. il dışından faydalanma hakkı verilerek kendi istediği ile zorunlu yer değiştirme hakkı tanınmalıdır.

Ama en önemlisi zorunluya resen atama; 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler" başlıklı 25. maddesi 6. fıkrasındaki; "(6) İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, istemeleri halinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına da atanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Ancak zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülmeyen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına atanmak için başvuruda bulunamazlar." hükümlerine aykırı olduğundan şu an yapılması düşünülen il içi becayişte bu öğretmenlere zorunlu il içi yer değiştirme hakkı verilerek hukuka ve mevzuata saygı gerçekleşecektir.

Burada öğretmen zorunludan kurtulacağım diye bulunduğu ilin köy ve beldesini seçecek buralar öğretmene kavuşacaktır. Köy ve beldelerdeki okullarda norm yoksa becayiş seçeneği verilmelidir. Bu durum köydeki öğretmenin şehre gelerek mutlu olmasına şehirdeki öğretmeninde zorunludan kurtulacağım diye mutlu olmasına yol açacaktır.

Örneğin; zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmen ile zorunlu hizmet alanındaki öğretmenler arasında becayiş yapılabilmesi için duyuruya çıkılması ile zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler köy ve beldelere giderken köy ve beldelerdeki öğretmenlerde şehir merkezlerine yer değiştirebileceklerdir.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.