MEB, derste ölen öğrenci için tazminat ödeyecek

MEB, derste ölen öğrenci için tazminat ödeyecek

Sakarya’da teknik ve endüstri meslek lisesinde okuyan 11. sınıf öğrencisi Furkan Üzümcü, ders sırasında akıma kapılarak hayatını kaybetmişti

Olayda yüzde 25 oranında tali kusurlu olan öğretmen 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ailenin açtığı davada Milli Eğitim Bakanlığı, 143 bin 675 lira tazminat ödemeye mahkûm edildi.

A
A
 

Sakarya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümü atölyesinde 27 Aralık 2011’de ders esnasında üzerinde çalıştığı panonun bağlantılarını yaparken akıma kapılan 11. sınıf öğrencisi Furkan Üzümcü (16), hayatını kaybetti. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan bilirkişi raporunda Üzümcü, sınıftaki uyarı levhalarına ve talimatlara rağmen öğretmenine haber vermeden devreye elektrik vermesi sebebiyle yüzde 75 asli kusurlu, öğretmen M.A. ise öğrencisi üzerinde gereken kontrol ve dikkati sağlamaması sebebiyle yüzde 25 oranında tali kusurlu bulundu. Öğretmen hakkında Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yargılama sonunda öğretmen M.A., 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öğretmen hakkında hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Öğrencinin ailesi, çocuklarının ölümünde ihmal olduğu gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı hakkında Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nde 120 bin manevi, 20 bin lira da maddi olmak üzere 140 bin liralık tazminat davası açtı.

Ailenin avukatı Özgür Eray Taş, elektrik dersi eğitimi alınırken öğrencinin yanında kontrol ve tedbir amaçlı olarak öğretmen bulunmaması ve azami önlemlerin alınmaması nedeniyle idarenin ağır kusurlu olduğunu öne sürdü. Okulun belirli yerlerine uyarıcı levhaların asılmasının hukuki sorumluluğunun büyük oranda öğrenciye verilmesine neden olamayacağı kaydedilen savunmada, “Öğretim alan çocuğun öğretmenler gözetiminde ve her türlü kıyafet ve teçhizat gibi güvenlik tertibatı ile elektrik işlemine muhatap edilmesi gerekirken bu hususların yerine getirilmemesi ağır hizmet kusurudur.” denildi. Bakanlık ise idarelerine yükletilecek bir kusurun bulunmadığını, olay ile ilgili görülen ceza davasında vefat eden öğrencinin asli, öğretmenin ise tali kusurlu olduğunun saptandığını belirterek davanın reddini istedi. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, oyçokluğuyla aldığı kararda Milli Eğitim Bakanlığı’nı aileye 23 bin 675 lira maddi, 120 bin lira da manevi olmak üzere toplam 143 bin 675 lira tazminat ödemeye mahkum etti. Tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle aileye ödenmesinin istendiği kararda, vuku bulan kusurun, idarece kamu görevlisine sağlanan araç-gerecin ‘usul ve kurala aykırı’ olarak kullanılmasından kaynaklandığı belirtildi. Bakanlık, Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay’a temyize götürdü.

KAYNAK: ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.