MEB, il içi özür sorununu böyle çözemez

MEB, il içi özür sorununu böyle çözemez

MEB'in yayınladığı duyuru ile Müsteşarın söylediği "İl içine Şubat'ta çözüm" sözüne ulaşmak mümkün değil...

İl içi özür durumu ile ilgili Sayın Müsteşar Eylül döneminde Şubat'ta çözüm sözü vermişti. Gelen düzenlemeye göre bu mümkün görülmüyor. Boş yerler doldu. Alan değişikliği nedeniyle de dolmaya devam edecek.

Bu nedenle çözüm için birkaç öneri ortaya koymak istiyoruz:

Öncelikle özür grubunda soruna birebir yaklaşım sergilenmelidir.

Bakanlık Kılavuzundaki maddelere de bakacak olursak;

"Büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerde görev yapanlar, yalnızca özrünün bulunduğu il merkezi (belde ve köyler dahil) ya da ilçedeki (belde ve köyler dahil) okulları tercih edeceklerdir."

Bu madde kısıtlayıcı bir maddedir. Çünkü öğretmen eşinden 100km uzakta ise ve eşinin olduğu ilçede boş kadro olmadığı için gelemeyecekse 10-20km mesafedeki yere yani yakın bir ilçeye neden gelemesin. O ilçedeki okulları zorunlu tutulabilir fakat bu şekilde ki kısıtlamaya gitmek çok da doğru değil.

"Kendisi veya eşi, büyükşehir statüsünde olan illerin büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan ilçelerinde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı büyükşehir belediye sınırları dışındaki ilçede bulunan (belde ve köyler dahil) okulları tercih edeceklerdir."

Büyükşehir Belediye Kanununa göre 30 Mart 2014'ten sonra tüm köyler dahil tüm yerleşim yerleri büyük şehir sınırları içerisine dahil edileceğinden MEB bu uygulamaya şimdiden geçebilir. Yakınlaştırma yöntemi uygulanabilir.

Yine aynı şekilde;

"Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenlerden; Büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçeler dışındaki ilçelerden (belde ve köyler dahil) büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçelere atanmasını gerektiren özrü bulunanlar büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçelerdeki, Büyükşehir belediyesi kapsamı dışındaki ilçelere (belde ve köyler dahil) atanmasını gerektiren özrü bulunanlar, özürlerinin bulunduğu ilçedeki (belde ve köyler dahil), Büyükşehir belediyeleri merkez ilçeleri arasında atanmasını gerektiren özrü bulunanlar eşinin görev yaptığı ve Adres Kayıt Sistemi'ne (AKS) kayıtlı ikametgahının bulunduğu ilçedeki okulları tercih edebileceklerdir."

Hükümleri de gözden geçirilmelidir.

Şimdi diyor ki; Ali öğretmen sen Büyükşehir sınırları içerisinde olan Sarıyer'de görev yapıyorsun. Bakırköy'de oturuyor ve eşin Bakırköy'de görev yapıyor. Sen tayin isterken sadece Bakırköy'deki okulları tercih edebilirsin. Yakınında olan Güngören, Bahçelievler... gibi ilçelerin boş yerlerini tercih edemezsin.

Oysa ki İstanbul'da Bakırköy-Sarıyer arası, bir çok vasıtaya binerek saatlerce seyahat ederek ulaşılabilen bir uzaklık.

Yakındaki bir ilçeye gelerek tek vasıtayla belki de yürüyerek sorunu çözmek mümkün iken MEB kısıtlamaya gitmektedir.

Tercihler isteğe bağlı olduğuna göre bırakın öğretmen en rahat edeceği yeri kendi belirlesin.

Daha önce de defalarca yazdık.

İller arasında da aynı durum var; Öğretmenle eşi arasında yüzlerce km var. Fakat o ile gitme ihtimali yok. Oysa ki sınır ilde boşluk var ve mesafe 10-20 km'ye düşebiliyor. Yani farklı ilde bile yakınlaştırmanın mümkün olduğu durumlar var.

Eğer bunun süistimal edilebileceği düşünülüyorsa bu atamada bir yakınlaştırma getirilir, yer değiştiren öğretmene bir sonraki atamada da olanak tanınarak daha çok yakınlaşması sağlanabilir.

MEB ayrıca;

- Öncelikle yönetici atamada Yeniden atamayı getirerek onlardan boşalacak kadroları da kullanmayı denemeli.

- İllerde olası ya da var olan Doğum izni, Askerlik gibi durumlara bağlı boşlukların tespiti yapılmalı bu okulların da boş kalmaması ve öğretmenin sorununu çözmek için de çözüm üretmelidir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.