MEB Merkez Teşkilatında Çanlar Uzun Zamandır Çalıyor!

MEB Merkez Teşkilatında Çanlar Uzun Zamandır Çalıyor!

MEB Merkez Teşkilatında Çanlar Uzun Zamandır Çalıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez teşkilatında görevlendirmeler, beceriksizlikler, kaynak israfı konusunda birçok kez haber yaptık. 70 Bin Geçici görevlendirme öğretmeni kadrosuna göndereceğiz diyen bakan, eş durumundan tayini çıkmayan öğretmenlere ücretsiz izne ayrılın derken bir yandan da AKP li vekil ve bakanların 200e yakın akrabasını, eşini, kayınçosunu hem de İnsan kaynakları Genel Müdürlüğü gibi bir yere geçici görevlendirme ile görevlendirdi. Bu yüzden tartışmalar yaşanırken, MEB şimdi de Bakanlık Merkez teşkilatında kadroları Açık Öğretim okullarında bulunan ve önemli projelerde görev yapan 540 kadar öğretmeni göndermenin telaşında!

MEB şimdilerde Bakanlık Merkez teşkilatında önemli projelerde görev, yapan kadroları merkeze bağlı taşra teşkilatı şeklinde oluşturulmuş olan  Açık öğretim okullarında görev yapan 543 kadar öğretmeni göndermenin telaşında.
 

İşte Ayrıntılar;
Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER nerede bir öğretmen bulsa görse onları okuluna göndermenin telaşında. Acaba bu öğretmenler ne iş yapar, hangi faydayı sağlar diye düşünmeden hareket edebilmektedir. AK partili vekil ve bakan eşlerine kayınçolarına gelince iş değişmektedir tabi. Onlar ise en iyi yerlerde geçici görevlendirme ile görevlendirilmektedir.
 

Konumuz bu fecaat uygulama değil. Bakanlık 70 bin öğretmen geçici görevlendirme ile çalışıyor hepsini okullarına yollayacağız dedi ve öyle de yapıyor.
 

Ancak bazen öyle akıl almaz şeyler de yapıyor ki, bunlardan biri de Bakanlık Merkez teşkilatında önemli projelerde görev, yapan kadroları merkeze bağlı taşra teşkilatı şeklinde oluşturulmuş olan  Açık öğretim okullarında görev yapan 543 kadar öğretmenin kadrosunu 30 a indirip geri kalan 500 öğretmenin işine son vermeyi planlaması.
 

Bu kadroları biraz anlatacak olursak;
Açık öğretim okulları merkeze bağlı taşra teşkilatı şeklinde oluşturulmuştur. Bunlar;
1-Açık öğretim lisesi
2-Mesleki Açık Öğretim Lisesi
3-Açık İlköğretim Okulu
4-Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu
 

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü adı geçen bu dört okul için 720 kişilik norm kadro belirlemiş, belirlenen bu kadrolara değişik zamanlarda 543 öğretmenin ataması yapıldı. İlk bakışta 543 öğretmenin açık öğretim iş ve işlemleri ile ilgileniyor algısı oluşsa da ki bakanlığın böyle gördüğünü düşünülmektedir.
Konuyla ilgili girişimde bulunan Ankara Eğitim Birsen 1 nolu şube yetkililerinin de konuyu bakana yakın kişilerle tartıştığı ve yeni 4+4+4 sistemine göre değil, personel tasarrufu tam tersi ihtiyacın daha fazla olacağı için artırılması gerektiğini ‘Eskiden mezun olanların dörtte biri liseye devam etmiyordu ama şimdi bunlarda liseye devam edecek ve büyük ihtimal dezavantajlı bölge çocukları olan bu öğrencilerle açık öğretimli sayısı artacak fakat  mevcut kadrodan şu an 45 idareci ve öğretmen grubu bir milyonu aşkın öğrencinin iş ve işlemlerini takip edip yürütmektedir.’ diye itiraz ettikleri söyleniyor.
Bakanlıkta yetkili sendika olan Türk Eğitim-Sen’in ise Eğitim-Sen’le beraber üyelerine ‘Sizi gönderirlerse mahkeme yoluyla geri dönersiniz endişe etmeyin’ dedikleri söyleniyor.
 

Diğer öğretmenlerin bir bölümü ise MEB'in  Bilgi işlem Grup Başkanlığında bakanlık ile ilgili 150 civarında yazılım programını yazıyor, işletiyor ve güncelliyor. Buraya biraz dikkat çekmek gerekiyor. Özel sektörden milyonlarca dolara alınacak hizmetleri maaş ve 18 saat ek ders ücreti karşılığında yapmaktadırlar. Yazılım konusunda kendisini geliştirmiş bu öğretmenleri okullara gönderip temel bilgisayar kullanımı dersi anlattırarak bunların yerine uzman alma fikri yetişmiş beyinleri israf olarak değerlendirebiliriz.
 

MEB Sınav hizmetlerini yürüten Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bağlı Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı tarafından yıl boyunca yapılan 100 den fazla sınavın tüm iş ve işlemleri bu konuda yıllarca çalışmış ve uzmanlaşmış, Açık Öğretim Okulları kadrolarında ki bu fedakar öğretmenler tarafından yürütülmektedir.
 

Yine kadrosu Açık Öğretim Okullarında olduğu halde bu öğretmenlerden birçoğu da  başta Milli Eğitim Bakanlığı  Özel Kalem, Müsteşarlık Makamı olmak üzere MEB'in  diğer birimlerinde, genel müdürlüklerde görev yapmaktadırlar.
Bakanlığın önemli projeleri bu öğretmenler tarafından yürütülmektedir. Örneğin; Fatih projesi, Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi projesi ve bakanlığın yürüttüğü tüm projelerde Açık Öğretim Kadrolarında ki öğretmenler görev yapmaktadırlar.
 

MEB, bu kadrolardaki görevlendirmeleri ve geçici görevlendirmelerin işine son vermeyi şimdilik Aralık ayı sonuna kadar erteledi. Nedeni ise aldığı Eğitim Uzman Yardımcıları. MEB Maliyeden 400 Uzman yardımcısı kadrosu ihdas etti. Ardından 2012 yılı içerisinde bu kadrolardan 100 tanesine alım yapmak için ilana çıktı ve sınav yaptı ancak MEB topu topuna 63 Uzman yardımcısı alabildi. Şimdi bu uzman yardımcılarının yukarıdaki görevlerin hepsini yürütmesi bekleniyor. 543 kişini yaptığı işi 63 kişi hiç bir şey bilmeden nasıl yapabilecek o da ayrı bir muamma olarak ortada duruyor.
 

İşte Bakan bey buna da çözümü bulmuş. Mevcut görevlerdeki öğretmenlerin bu işleri uzman yardımcılarına öğretmeleri için aralık ayına kadar bu uygulamayı bekletmektedir.
 

Ajans Kamu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.