MEB Müdür Yardımcıları ve Ana Sınıfı Öğretmenleri Ek Ders Ücretleri Yazısı

MEB Müdür Yardımcıları ve Ana Sınıfı Öğretmenleri Ek Ders Ücretleri Yazısı

Okul müdür yardımcıları ve ana sınıfı öğretmenlerine nöbet ücreti ödenmesi konusunda eğitim müdürlükleri arasında uygulama farklılıkları göze çarpmakta ve bu konuda tereddüde düşülen hususlar olmakta idi.

Bilindiği üzere yönetmelik gereği okul müdür yardımcıları ve ana sınıfı öğretmenlerinin nöbet görevi ile ilgili düzelmeler yapılmıştır.  

Ancak illerden MEB'e  ulaşan resmi yazılar nedeniyle milli eğitim bakanlığı, okul müdür yardımcıları ve ana sınıfı öğretmenlerine nöbet ücreti ödenmesi hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmış olup bu tereddütlerden kaynaklanan farklı uygulamaların önlenmesi ve uygulamada birlik sağlanması için açıklama yapılmasına ihtiyaç duydu.

MEB yayınladığı resmi yazıyla;

1- Okul müdür yardımcılarına okul müdürlüğü tarafından nöbet görevi verilmiş ve görevin fiilen yerine getirilmiş olması kaydıyla 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren nöbet görevi karşılığında geriye dönük olarak haftada iki saat ek ders ücreti tahakkuk ettirilecektir.

2- Ana sınıfı öğretmenlerine ise; "Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez" hükmü yer aldığından dolayı geriye dönük olarak nöbet görevi karşılığında haftada iki saat ek ders ücreti ödenmesi mümkün değildir. 16/06/2016 tarihinde ilgi (b) yönetmelik ile yapılan değişiklikle, ilgi (a) yönetmeliğin 44 üncü maddesinin ikinci ve sekizinci fıkralarında ise;  "Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." "Nöbet görevi ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir." hükümleri yer almaktadır.  

Bu hükümler doğrultusunda; anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleriyle birlikte ana sınıfı öğretmenlerine de 19 Eylül 2016 Pazartesi gününden itibaren kendi devrelerinde nöbet görevi verilecek ve sekizinci fıkrada belirtilen sürelerde nöbet görevini fiilen  yerine  getirmiş olmak kaydıyla haftada iki saat ek ders ücreti ödenecektir.  

3- Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşmesinin eğitim, öğretim ve bilim hizmet koluna ilişkin bölümünün örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti başlığı altında yer alan 22 nci maddesinde "örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders  yılı  süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016 yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir." hükmüne yer verilmektedir.

Bu sebeple; okul müdür yardımcıları ve öğretmenlere okulun şartları gereği haftada birden fazla nöbet görevi verilse dahi 2016 yılında haftada 2 saat, 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere nöbet görevi karşılığında ek ders ücreti tahakkuk ettirilecektir,  açıklaması yaparak tereddütleri giderdi.

Kamuajans.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum