MEB özür durumunda sıraya alma sistemine geçmelidir

MEB özür durumunda sıraya alma sistemine geçmelidir

MEB özür durumunda sıraya alma sistemine geçmelidir

 

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığında Özür Durumu Yer Değiştirme İşlemleri
 
Sağlık Bakanlığında Özür Durumu Yer Değiştirme İşlemleri
 
08.06.2004 tarih ve 25486 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 18. maddesinde “Bir Mazerete Dayanan Atamalar”, 19. maddesinde “Sağlık Mazereti Nedeniyle Atama”, 20. maddesinde “Eş Durumu Nedeniyle Atama”, 21. maddesinde “Olağanüstü ve Özel Durumlarda Yer Değişikliği”, 26. maddesinde “Üst Hizmet Bölgelerinden Alt Hizmet Bölgelerine ve Bölge İçi Atama” işlemleri düzenlenmiştir.
 
Aynı yönetmeliğin “Müracaat Sınırlamaları” başlıklı 30. maddesinde; “Bu Yönetmeliğin 14, 15, 16, 17, 22, 24, 26, 27 ve 29 uncu maddelerine göre atanan personel atandıkları ilde fiilen bir yıl çalışmadıkça başka bir yere atanma talebinde bulunamaz. Ancak bu personelin atanma talepleri bu Yönetmeliğin 19, 20, 21 ve 26 ncı maddeleri kapsamında ise, bu süre şartı aranmaz.
 
Bu Yönetmeliğin 16, 19, 20, 21 ve 26 ncı maddelerine göre atanmış olup atama kararlarını iptal ettirenler, mazeret durumlarında yeni bir değişiklik olmadığı sürece bir yıl süre ile atama talebinde bulunamazlar.” hükümleri bulunmaktadır.
 
Bu hükümlere göre; “Sağlık Mazereti Nedeniyle Atama”, “Eş Durumu Nedeniyle Atama” ve “Olağanüstü ve Özel Durumlarda Yer Değişikliği” işlemlerinde personelin atandığı ilde fiilen bir yıl çalışma ve adaylığın kalkması şartı aranmamakta ve başvurular özrün gerçekleştiği anda yapılabilmekte ve bir haftada sonuçlandırılmaktadır.
 
Milli Eğitim Bakanlığında Özür Durumu Yer Değiştirme İşlemleri
 
06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 35. maddesinde “Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler”, 36. maddesinde “Sağlık durumu özrü”, 37. maddesinde “Eş durumu özrü”, 38. maddesinde “Öğrenim durumu özrü”, 39. maddesinde “Genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler” düzenlenmiştir.
 
Aynı yönetmeliğinin “Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 35.maddesi 3.fıkrasında; “Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.” hükümleri bulunmaktadır.
 
Ayrıca 14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Personele İlişkin Hükümler” başlıklı 7. bölümü, “Atama” başlıklı 37. maddesi, 3. fıkrasındaki “(3) Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yaz tatillerinde yapılır.” hükümlerine göre özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler yaz tatillerinde yapılmaktadır.
 
Sağlık Bakanlığında özür durumu yer değiştirme işlemlerinde personelin atandığı ilde fiilen bir yıl çalışma ve adaylığın kalkması şartı aranmamakta ve başvurular özrün gerçekleştiği anda yapılabilmekte ve bir haftada sonuçlandırılmakta iken Milli Eğitim Bakanlığında özür durumu yer değiştirme işlemlerinde adaylığın kaldırılması ve yer değiştirme dönemlerinde hazırlanan kılavuzlara göre 1 yıl çalışma şartı bulunmakta ve başvurular sadece bakanlığın ilan çıktığı Ağustos aylarında yapılabilmektedir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı da Sağlık Bakanlığında olduğu gibi özür durumlarına bağlı yer değiştirmeleri özrün gerçekleşti an başvuru alınarak yapılmalı fakat özür durumu titiz bir şekilde araştırılmalıdır.
 
Bu amaçla özür durumuna bağlı yer değiştirme suretiyle atamaların norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına doğrudan yapılmalı, alanında norm kadro açığı bulunmaması veya hizmet puanı yetersizliği nedeniyle yer değiştirme suretiyle ataması yapılamayan öğretmenler norm kadro açığı çıkana kadar sırada beklemelidir. Norm kadro açığı çıktığı anda ise ataması hemen yapılmalıdır.
 
Bu durumda öğretmenin alan değiştirmesi halinde boş norma atanması mümkünse alan değiştirme işlemi de gerçekleştirilmelidir. Hiçbir surette öğretmen yer değiştiremiyorsa özrünün olduğu il emrine atanarak alanında norm boşalana kadar aylıksız ize ayrılma seçeneği de düşünülmelidir.
 
Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.