MEB Proje Okullarında Referansla Yöneticilik

MEB Proje Okullarında Referansla Yöneticilik

MEB Proje Okullarında Referansla Yöneticilik

PROJE OKULLARI YA DA HAYAL KIRIKLIĞI

MEB 174 okul ve kurumu proje okulu olarak ilan etti. Bunu yaparken farklı genel müdürlüklere bağlı bazı okul ve kurumları listeye alarak 174 sayısına ulaştı. Anlaşıldığı kadarıyla her şeyi büyüklerimiz daha iyi bilir mantığıyla seçme işi masa başında yapılmış.

Proje okulu deyince herkes gibi bizim da kafamızda kaliteli ve üst düzey eğitim yapan okullar canlanıyordu. Zira bu okulların yönetici ve öğretmenleri özel ve objektif bir yöntem belirlenerek seçilecek, bu okulların her türlü eğitimsel ihtiyacı karşılanacak diye bir hava oluşturulmuştu. Hal böyle olunca herkes kalitesiyle bilinen her ilden bazı Anadolu ya da Fen Liselerinin bu kapsama gireceğini düşünüyordu. 174 okul ve kurumdan oluşan listeye bakıldığında yukarıdaki beklentilerin çok uzağında kalındığı görülüyor: Öğretmenevleri, hizmet içi eğitim merkezleri, birkaç meslek ve imam hatip lisesi, olgunlaşma enstitüleri… İçlerinde bir tane bile Anadolu Lisesi yok.

Ak Parti hükümetleri döneminde eğitimde, beğenirsiniz/beğenmezsiniz, çok değişiklikler yapıldı. Ancak daha ve zeki çalışkan öğrencilerin daha iyi eğitim alması anlamında çok iyi şeyler yapıldığını söylemek bir hayli zor. Anadolu Liselerinin önce hazırlık sınıfları iptal edildi, sonra haftalık yabancı dil ders saati sayıları azaltıldı. Daha sonra ise ders saati 45 dakikadan 40 dakikaya düşürüldü. En önemlisi yönetici ve öğretmen seçiminde uygulanan kriterler kaldırıldı, sınıf mevcutları artırıldı. Adeta yabancı dil öğrenmek ve kaliteli eğitim almak isteyen öğrenciye başka adres gösterildi.

Proje okul ve kurumlarının idareci ve öğretmenlerinin merkez teşkilatı tarafından belirlenmesinde sıkıntı yok. Ancak öğretmen seçimi hepten belirsizliğini korurken, yönetici seçimi tamamen referansa dayalı olacak gibi görünüyor. Bu da, istenilen hedefe ulaşmada ciddi handikaplar taşıyor. Bu okul ve kurumlarda sık sık idareci değişeceğinden kurum kültürü ve başarıda süreklilik açısından son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir.

MEB, proje okulları konusunda yaptığı yanlışı masaya yatırmalı, lise çağına gelmiş ilk yüzde onluk dilimi daha donanımlı yetiştirmek için çareler üretmelidir. Proje okullarına bu açıdan bakılırsa gömleğin ilk düğmesi, doğru iliklenmiş olur. Elbette aslolan tüm öğrencilerin kaliteli eğitim almasını sağlamaktır. Ancak bizde yapılan icraatlar sanki daha kaliteli olanın seviyesini düşürüyor. Yapılması gereken iyi olanı daha iyi, yetersiz olanı da iyi hale getirmeye çalışmaktır. Proje okulları her türden daha kaliteli eğitim yapan okullar olarak düşünülür ve buna göre içeriği doldurulursa, beklentilerin karşılanacağı kanaatindeyiz.

Erol Ermiş

Eğitim-Bir-Sen

        İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum