MEB, SÖZÜNDE DURMADI…

MEB, SÖZÜNDE DURMADI…

MEB, SÖZÜNDE DURMADI…

Anadolu’da bir deyim vardır. Er kişi sözünde durandır diye… Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatı yöneticileri yer değiştirme yönetmeliğini 14 Eylül tarihinde 2012 tarihinde yayınlamayarak, bu hususta su koyuvermiştir. Verdiği sözü yerine getirmeyenler ile ilgili Türkçemizde güzel deyimler var. Ama burada bunları sıralamak istemiyorum.

Bir kurumun güvenirliliği ve inandırıcılığı eylemleri ile doğru orantılıdır. Maalesef bu konuda MEB sınıfta kalmıştır. Yayınlayıp ta uygulamadığı birçok yönetmelik veya yönetmelik hükmü bulunmaktadır. 2006 yılında şube müdürleri ilk atama yönetmeliği yayınlanmıştır. Ama yedi yıldır Bir tek hizmetiçi kursu açılıp şube müdürü ataması yapılmamıştır. Bir zamanlar bu yönetmeliğin arkasına geçilmeye çalışılmış ancak ona da yargı izin vermemiştir. Şimdi ortada acaip bir tablo var. İl milli eğitim müdür yardımcısı ve ilçe milli eğitim müdürü toplamı, şube müdürlerinden fazla olmuştur. Yaşlı şube müdürleri genç il müdür yardımcıları teşkilatta yer almaya başlamıştır.

652 sayılı KHK 14 Eylül 2011 tarihinde yayınlandıktan sonra taşra yöneticileri beklenti içerisine girdiler. Ama üzerinden bir yıl geçmesine rağmen yönetmelik yayınlanmadı. Yayınlanmadığı gibi ne zaman yayınlanacağı da belirsiz gibi görünüyor. MEB’de tüm taşlar yerinden oynarken taşra teşkilatının durgun su gibi kalması, uygulanmaya çalışılan yeni eğitim sistemini de olumsuz etkileyecektir. Yaşayıp göreceğiz. Demedi demeyin! Taşra yöneticilerinin 4+4+4 bahanesi ile yer değişikliklerinin iptal edilmesini doğrusu anlamış da değilim. Aksine bir eğitimci olarak şunu söyleyebilirim; haziran ayı içerisinde planlandığı gibi rotasyon yapılmış olsaydı uygulamadaki sorunlar daha da azalacaktı. Yıllardır aynı il/ilçede çalışan müdürlerde meslek körlüğü oluşmuştur. Burunları artık koku almaz olmuştur. Çalıştıkları yerlerde birçok grubun etkisi altında karar vermektedirler. Aslında bunun en güzel örneği il milli eğitim müdürlerinin değişikliğidir. Yeni eğitim sisteminin uygulanmasından önce il milli eğitim müdürlerinin tamamı değişmiştir. Yeni sistemin kabulü ve uygulanması açısından önemli bir hamledir. Aynı hamlenin diğer yönetim kadrosu içinde yapılması gerekli idi. Ama bence yanlış düşünüldü…

Taşra yöneticileri yönetmeliğinin yayınlanmamasında sendikalarında payı vardır. 29 Haziran tarihinde sendika temsilcileri ile bakanlık temsilcileri arasında bir görüşme yapıldı. Görüşme ile ilgili tutanaklar internet sitelerinde yer aldı. Türk Eğitim Sen hariç diğer sendikalar taşra rotasyonun uygulanması yönünde görüş birliğine vardılar. Bir an öce yönetmeliğin yayınlanmasını talep ettiler. Eğitim Birsenin adeta her dediğine karşı çıkan Türk Eğitimsen hariç diğer sendikalar uygulamadan yana tavır koydular. Bu tavır doğru ve yerinde bir tavırdır. Ancak O gün orada imzalanan tutanak unutuldu. Sadece TEÇSEN konuyu gündeme getirmektedir. Asıl gündeme getirmesi gereken Eğitim Birsen’den ise ses çıkmamaktadır. Adeta onlarda attıkları imzanın arkasında durmamışlardır.

Bakanlığımız maalesef 3-5 ilde görev yapan, yerlerinden ayrıldıklarında il/ilçelerin batacağını düşünen imtiyazlı taşra yöneticilerinin etkisinde kalmıştır. Meseleyi sadece şurada burada çalışmak gibi algılayan bu zihniyetin olumsuz propagandasının etkisinde kalınmıştır. Rahatının bozulmasını istemeyen beyaz yöneticiler, küçük yerleşim yerlerinde görev yapan siyah yöneticilerin yerlerini almasından korkmaktadırlar. Küçük yerleşim yerlerinde görev yapan siyah yöneticilerin büyük yerleşim yerlerini yönetemeyecekleri endişesi ile hareket etmişlerdir.

Sonunda imtiyazlı ve kerameti kendinden menkul yöneticiler, MEB in ve sendikaların sözünde durmamasında etkili olmuşlardır. Sözlerini unutanlar, unutulmayacaktır!

Cengiz ŞAHİN

Editör

PERSONEL MEB NET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.