MEB Şube müdürlüğü sınavına doğru

MEB Şube müdürlüğü sınavına doğru

Oğlum 3-4 yaşlarında iken onunla geçirdiğimiz kaliteli zamanlarda oynadığımız oyunlar çok eğlenceli olurdu. Hiç unutmuyorum; oğlumla satranç oynuyorduk.

Daha ona taşların isimlerini, hareketlerini, kuralları yeni yeni öğretiyordum. O ise kuraldan çok benimle vakit geçirmeye önem veriyordu. Oyun başladığında da kuralları kendi koyuyor; benim bile bile göz yummalarıma karşılık oyunu hep o kazanıyordu. Sonuçta ikimiz de mutlu oluyorduk.

Yine aynı yıllarda unutamadığım oyunlarımızdan bir de yap-boz oyunlarımız vardır. Yaşına göre biraz zor da olsa yap-bozları benim yardımımla yerine yerleştirmek çok hoşuna gidiyordu. Benim bir süreliğine ayrıldığım bir yap-boz yerleştirmede oğlum yine sonuca ulaşmış, yap-bozu kendi kurallarına göre tamamlamıştı. Nasıl mı? Muhteşem bir buluşla tabii ki. Yap bozun yerine oturmayan, fazla gelen kısımlarını kopararak tüm parçaları yap-boza yerleştirmişti.

MEB 2000 yılında şube müdürlüğü sınavı açmış ve bu sınava dayanarak 2012 yılına kadar kazanan adaylar arasından şube müdürlüklerine atama yapmıştır. Bu tarihten sonra MEB şube müdürlüğü için sınav yapmamıştır. Bu tarihten sonra şube müdürlüğüne yapılan atamalar ya  657 sayılı devlet memurları kanununun 67. maddesi uyarınca ya da bir üst görevde bulunan kamu görevlilerinin bir alt kademe olan kadrolara atanması ile kadrolu olarak gerçekleştirilmiştir. Fakat MEB’deki şube müdürlüklerinin çoğunluğu ise bu tarihten günümüze “görevlendirme” olarak yerine getirilmektedir.

Bilindiği gibi devlet memurluğunda “görevlendirme”; asaleten atanabilecek memurun niteliklerine sahip olmamakla birlikte, o görevi yürütmek üzere görevlendirilen memuru tanımlamaktadır. Bu nedenle haklı olarak bu tür atamalar elzem olsa da en çok tartışılan konuların başında gelmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na Nabi Avcı’nın gelmesi ile birlikte yıllar içerisinde var olan kuralların işletilmemesi veya çıkarılan yönetmeliklerin sürekli mahkemelere taşınması ve mahkemeden dönmesi nedeniyle yeni MEB müsteşarı Yusuf Tekin döneminde yeni bir uygulama başlatıldı. Çıkarılacak yönetmeliklerin taslağı, Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde yayınlanıyor ve paydaşlar Mebbis sisteminden kendi şifreleri ile sisteme girip taslak yönetmeliği okuyabiliyor. Okumakla kalmıyor, taslakta hatalı, eksik gördüğü yönleri sistem üzerinden bakanlığa iletiyor. Birçok kişi bu işin göstermelik olduğunu, bakanlığın yine de kendi bildiğini okuyacağını düşünse de MEB müsteşarı Yusuf Tekin, dün twitter hesabından şu ana kadar gelen binin üzerindeki tüm uyarıları okuduklarını buna göre düzenlemelerin yapıldığını ilân etti.

Evet konumuza döner isek, MEB geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği ile Yer Değiştirme” yönetmeliği taslağını yayınladı. Son yapılan uygulamalara göre, MEB çok kısa sürede taslağa son hâlini verecek ve ardından da yönetmeliği yayınlayacaktır. MEB şube müdürlüğü sınavı da Kasım ayı sonu veya Aralık ayı başı gibi gerçekleşecektir.

Taslak yönetmeliğe göre MEB şube müdürlüğü sınavına girebilmek için şu şartları taşıyor olmak gerekmektedir.

“1) En az dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak, 2) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı veya eğitim uzmanı kadrolarında iki; okul müdürü görevinde iki, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda dört; şef kadrosunda altı veya öğretmen kadrosunda on ya da bu kadrolarda toplam sekiz yıldan az olmamak üzere asaleten görev yapmış olmak.”


Şube müdürlüğü yazılı sınavında taslak yönetmeliğe göre şu konulardan sorular çıkacaktır. “
a) Türkçe dil bilgisi: % 10, b) Yönetimde insan ilişkileri ve iletişim: % 4, c) Yönetim, liderlik ve organizasyon: %10, ç) İnsan hakları ve demokrasi: %5, d) Yönetimde etik: %4, e) Türk idare sistemi: %10, f) Protokol kuralları: %2, g) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi: %2, ğ) Genel kültür: %8, h) T.C. Anayasası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile bunlara bağlı mevzuat ve görevin gerektirdiği diğer mevzuat: % 45.”

Yazılı sınavdan 100 puan üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar sınavı kazanmış olacaktır. Yazılı sınavda başarılı olanlardan duyuruda ilan edilen kadro sayısının üç katına kadar aday da puan üstünlüğüne göre sözlü sınava alınacaktır. Tahminime göre sözlü sınav en çok eleştiriyi alan madde olmaya devam edecektir.

Kuralların baştan belirlenmesi, taraflar açısından iyi bir durumdur. Şimdiden sınava hazırlanan, girecek tüm arkadaşlara başarılar dilerim. (07.10.2013)

Ekrem Aytar

www.twitter.com/ekremaytar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.