MEB, Şube Müdürlüğünde İnandırıcı Olamadı!

MEB, Şube Müdürlüğünde İnandırıcı Olamadı!

MEB, Şube Müdürlüğünde İnandırıcı Olamadı!

TBMM’ye 16/01/2015 tarihinde verilen Torba Kanun Teklifinde MEB Görevde Yükselme Sürecinde mağdur olmuş 5900 kişiyi ilgilendiren torba yasa maddeleri mevcut. Torba Yasayı incelediğimizde MEB tarafından sadece sözlü sınav puanına göre yapılan şube müdürü atamalarına Danıştay 2. ve 5. Dairelerinin verdiği Yürütmeyi Durdurma Kararlarını uygulamamak, sadece Sözlü Sınav Puanına göre yapılan atamaları meşru göstermek için Torba Yasa çıkarıldığını üzülerek görmekteyiz. Ataması iptal edilen şube müdürlerini korumak için daha önce de kanun çıkarma girişimleri olmuş ama gelen tepkiler üzerine geri çekilmişti. Yönetmeliğe YD geldiğinden Kanun çıkartarak bir anlamda yargı kararları arkadan dolanılacak, Danıştay kararları by-pass edilmiş olacak.
 
Kanun teklifinin gerekçeleri incelendiğinde “Sadece sözlü ile atanan şube müdürlerinin evlerini taşıdıkları, çocuklarının okullarını değiştirdikleri” gerekçeleriyle güya mağdur olacakları iddia edilmiş. Milli Eğitim Bakanlığının personelini bu derece düşünmesi bize manidar geldi. İdare mahkemesi atamaları hukuksuz bulmasının kabinde Şube Müdürlerinin Yüzlercesi bu belirsizlik nedeniyle istifa etmiştir. Ak Partili vekillerin torpil ifadelerini içeren maillerini Sözcü Gazetesi ve bazı ulusal basın kurumlarının haberinden öğrenmişti. Mahkeme iptal ettiğinden pek çoğu görevine başlamamıştır.
 
Bakanlığa soruyoruz:
 
2005 Yılında çıkarılan bir genelgeyle Anadolu liselerine yaptığınız sınavsız öğretmen atamaları 2008 yılında Danıştay tarafından iptal edilmişti. Türkiye genelinde Anadolu Lisesi olan 350 düz liseye yapılan 6 bin 297 öğretmen eski görev yerlerine dönmüştü. 6297 lise öğretmeninin günası neydi. Tamamı evlerini taşımız, çocuklarının okulunu değiştirmişti. Eşleriyle birlikte 8000 Lise öğretmeninin günahı neydi? Onları neden B planlarıyla korumadınız?
 
Bakanlığıma bir başka soru: 
 
4+4+4 yeni eğitim sisteminin uygulanmaya başlaması ile birlikte, ilkokulların 4 yıla indirilmesi çok sayıda sınıf öğretmeninin norm kadro fazlası durumuna ve çok sayıda branş öğretmeni açığının oluşmasına neden olmuştu. MEB, bünyesinde oluşan bu durumu pratik bir işlemle mezuniyetlerinde yan alanı olan sınıf öğretmenlerini branş öğretmenliğine geçirerek çözümleme yoluna gitmişti.
 
MEB bu işlemleri 2012 Alan Değişikliği Kılavuzu’na göre yapmıştı. 21-26 Eylül 2012 tarihlerinde alan değiştirmek isteyen sınıf öğretmenlerinin başvurularını kabul etmiş, 27 Eylül 2012 tarihinde de başvuru sonuçlarını açıklamıştı. Akabinde 28 Eylül 2012 tarihinden itibaren de branşa geçen sınıf öğretmenlerinin atamalarını gerçekleştirmişti.
 
Başvuru şartlarını taşıyan 42 bin sınıf öğretmeni alan değiştirmişti. 4270 kişi Beden Eğitimi, 3400 kişi Fen ve Teknoloji, 1400 kişi Görsel Sanatlar, 3200 kişi İngilizce, 1000 kişi Matematik, 3330 kişi Müzik, 3500 kişi Okul Öncesi, 5120 kişi Rehberlik, 580 kişi Tarih, 1460 kişi Türk Dili ve Edebiyatı, 4037 Türkçe, 2728 kişi Sosyal Bilgiler, 2941 kişi Teknoloji ve Tasarım ve 760 kişi Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği alanına geçiş yapmıştı.
 
2012 yılında yapılan sınıf öğretmenlerinin branş öğretmenliğine atamaları konusu kamuoyunda çok tartışıldı. MEB’in uygulamasını uygun bulanlar veya uygun bulmayanlar vardı. Biz de günün şartlarına göre uygulamanın uygulanabileceğini yazılarımızda dile getirmiştik. Tartışılmaların ötesinde bu konu yargıya da taşındı.Yargı kararları sonucu; Danıştay İkinci Dairesinin 12/04/2013 tarihli ve Esas No: 2012/12121 sayılı kararı ve yine Danıştay İkinci Dairesinin 19/04/2013 tarihli ve Esas No: 2012/1775 sayılı kararı ile; Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği ile Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine atanan sınıf öğretmenlerinin atamaları iptal edilmiştir.
 
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün tüm il valiliklerine gönderdiği, 14.08.2013 tarih ve 2082209 sayılı yazıları ile; sınıf öğretmenlerinden 2012 yılında il içinde alan değişikliği yoluyla Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliğine ya da Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine geçirilenler ile diğer alan öğretmenlerinden Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine geçirilenler önceki alanlarına ve görev yerlerine döndürüldüler.
 
Teknoloji ve Tasarım ve 760 kişi Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği alanına geçiş yapan toplamda 3 bin 700 sınıf öğretmeni de evlerini, işlerini taşımıştı. Alan değiştiren binlerce öğretmenleri neden korumadınız?
 
Öğretmenler arasında ayrımcılık yapmak, sen benim adamımızsın, referansın var o nedenle senin hakkını korurum demek insafa, vicdana sığmaz. İçinde zerre kadar adalet duygusu olanlar bu tür çifte standart, ötekileştirme içeren çaba içerisine girmez. Yargı kararlarını uygulamamak için Mahkemeleri By-Pass edecek torba kanun girişimleri kamuoyu vicdanını zedelemiş, halkın idareye karşı güvenini düşürmüştür.
 
Milli Eğitim Bakanlığından söz konusu torba yasa maddesini geri çekmesini ve yargıya saygı duyarak  mahkeme kararları doğrultusunda Şube Müdürlüğü atamalarını iptal ederek yeniden yapmasını istiyoruz.
 
MÜLAKAT MAĞDURU EĞİTİM-BİR-SEN’LİLER PLATFORMU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum