MEB, Taşra Teşkilatı Yönetmeliğini çıkaramadı!

MEB, Taşra Teşkilatı Yönetmeliğini çıkaramadı!

MEB, Taşra Teşkilatı Yönetmeliğini çıkaramadı!

“652 sayılı KHK yayınlandıktan bir yıl sonra yönetmeliğin yayınlanacağını bekleyen taşra yöneticileri hayal kırıklığına uğramıştır. İdare kendi yayınladığı KHK nin hükümlerini yerine getirmemektedir. Bu durum MEB gibi değişimlere öncülük etmesi gereken bir bakanlığa yakışmamıştır.”

652 sayılı KHK yayınlanmasının üzerinden tam bir yıl geçti. KHK nin geçici 6. Maddesinde “ uygulamaya ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konur” hükmüne rağmen taşra yöneticileri ile ilgili yönetmelik yayınlanmadı. Yani idare kendi yayınladığı KHK nin gereğini yapamadı. Oysa taşra yöneticilerinin birçoğu yönetmeliğin yayınlanmasını bekliyordu.

Her alanda büyük değişimin yaşandığı MEB’de, taşra yöneticilerinin yönetmeliğinin KHK’deki hüküme rağmen yayınlanmaması, yazılı kuralların uygulanmadığının göstergesidir. Bu durum çalışma barışını bozmaktadır. Yöneticileri bu kadar beklenti içerisinde bırakmak, çalışma ortamını olumsuz etkilemektedir. MEB taşra yöneticileri, aylarca yönetmelik yayınlanacak yer değiştireceğim psikolojisi ile görev yapmak zorunda bırakılmışlardır.

Oyunun kurallarını önceden belirleyip, kurallarına uygun davranmamak birçok yöneticiyi mağdur etmiştir. KHK yayınlandığı tarihten yaz aylarına kadar geçen süreçte yöneticilerin heyecanı tavan yapmıştır. Her ay çıktı çıkacak denilen yönetmelik ile ilgili umutlar, Genel Müdürümüz Sayın Hikmet ÇOLAK’ın Haziran ayında yaptığı açıklamalar ile tavan yapmıştı. Ancak daha sonra yapılan açıklamalar ve geçen süreç, yer değiştirmeyi bekleyen yöneticileri tam anlamıyla sükûtu hayale uğratmıştır.

KHK de açık ve net hüküm olmasına rağmen ısrar ile düzenleme yapılamıyor olması başka soruları akla getirmektedir. Bu kadroları diğer ilçe yöneticilerinden farklı bir değerlendirmeye tutmak adaletsizliktir. Mal müdürleri, müftülerin yer değiştirme usulleri belirli iken, MEB taşra teşkilatı yöneticilerinin yer değiştirme usullerinin olamaması düşündürücü olduğu kadar MEB’e yakışmamaktadır. Her alanda diğer bakanlıklardan bir adım önde olan MEB’in, taşra yöneticilerinin atama ve yer değiştirme iş ve işlemlerini kurallara bağlamaması adaletsiz uygulamaları da beraberinde getirmektedir.

Bu sene tam anlamıyla beklenti içerisine giren ama beklentileri boşa çıkan taşra yöneticilerinin psikolojisi bozulmuştur. Bundan bir yıl önce yayınlanan KHK nin

37. Maddesinin 7.bendi aşağıdaki gibidir

(7) İl millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı, il eğitim denetmeni, ilçe millî eğitim müdürü, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri şube müdürü, okul ve kurum müdürü ile okul ve kurum müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

KHK de yukarıda zikredilen hüküm yayınlanmamış olsaydı, hiçbir yöneticide bir beklenti olmayacaktı. Ama KHK da yer değiştirmeleri gerçekleştireceğim deyip gerçekleştirmemek, MEB gibi bir bakanlığa yakışan tutum değildir.

Davut ÇALIŞKAN

Ueyder Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.