MEB Yetkilerine Norm Fazlası Yönetici Uyarısı

MEB Yetkilerine Norm Fazlası Yönetici Uyarısı

Norm Fazlası İdareciler Konusunda Son Uyarı

Milli Eğitim Bakanlığı 01/07/2014 tarihli ve 903/101708 sayılı yazıyla Norm Fazlası İdarecilerin ne olacağı konusunda ayrıntılı bir açıklama yapmıştır. Bu yazısıyla daha önceki 24/06/2014 tarihli yazısının birçok hükmü de geçersiz kılınmıştır. Fakat bazı il müdürlüklerinin yanlış yaptığı haberleri gelmektedir.

Norm fazlası idarecileri bazı okul ve kurum müdürleri hiçbir yetkisi olmadığı halde şifahen görevden ayırmaya çalışmaktadır. Hatta daha da ileri giderek bu insanlara ek ders ödemesi yapmamaktadırlar. Konuyla alakalı; MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ve il yöneticileriyle görüşmüş bununla da yetinmemiş birçok sendikanın hukuk bürolarıyla ve hukukçu yazarlarımızla konu istişare edilmiştir.

1) Okul müdürünün kişileri görevden alma yetkisi bulunmamaktadır. Kaldı ki bu işlerin şifahen olmayacağını salıncakta sallanan çocuklar dahi bilecek durumdadır.

2) 652 sayılı KHK de “hiçbir işlem yapılmayacağı” lafzı bulunmaktadır. Bu yüzden görüştüğümüz il yetkilileri kararname düzenlemediklerini belirtmektedir. Bu açıklama abesle iştigaldir. Bu maddeyle tüm yöneticilerin görevi sona ermiştir. Fakat aynı yöneticiler tekrar görevlerine devam etmiştir. KHK ile sözü edilen bu kişilere kararname düzenlenmeyeceğidir.

3) İnsan Kaynakları yetkilileri bu kişileri çalıştırmanın takdirinin illerde olduğunu istenirse geçici 1 e göre görevlerine devam edeceklerini belirtmekle beraber tarafımızca hangi ilde sorun olduğunu belirttiğimizde onlar yanlış yapıyorlar şeklinde açıklama yapmaktadırlar.

4) Ek ders ödenmeyen idarecilerimiz kesinlikle görevden ayrılmamalı ek ders ödemeleri için ay sonuna kadar bekleyip dava yoluyla ek derslerini yasal faiziyle beraber istemelidirler. Ek ders ödemeyen idarecilerin yasal sorumluluğu bulunduğu gibi bu hukuksuz uygulamayı uygulamaya çalışan idarecilere ileride ya da şimdi mobbing davaları da açılıp tazminat davaları da açılabilecektir. Ayrıca idarenin rücu hakkı her zaman saklıdır. Ek ders ödenmeyen bu idarecilerimiz kazanacaklarına emin olabilirler. İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili dava dilekçesi tarafımızca sunulacaktır. Bu insanlara neye göre ve kime göre işe gelme denilebilmektedir. İlerde doğacak sorunlarda bu insanları müstafi sayma durumu olursa bu vebali ya da bu durumun yasal sorumluluğunu kim üstlenebilecektir.

5) Kaldı ki memurların; tayin, görevden alınma, görevlendirme vb. işlemlerinin hepsi idari işlemlerle gerçekleştirilir. İdari işlemde bulunmadan memurun harekette bulunması da bulunmasını istemekte yasal değildir.

6) Bir diğer önemli hususta yönetici görevlendirme yönetmeliğine göre okul müdürlüklerinin, ilçe müdürlüklerinin vb. uygulama yetkisi bulunmamaktadır. Yönetmeliğin yürütücüsü Milli Eğitim Bakanlığı uygulayıcısı ise valiliklerdir. Valilik emri olmadan kimse görevlendirilemeyeceği gibi görevinden de alınamaz.

Son olarak bugünlerde bu tür haksızlığa uğrayan idarecilerimize tavsiyemiz sabırlı olmalarıdır. Şuanda bir fırtına esmektedir ve bu fırtına dinecektir. Sabır ve tevekkül her şeyin ilacıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum