MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği

MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği

MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği Üzerine

Bilindiği üzere MEB teşkilat yasasında yapılan değişiklikle beraber 4 Ağustos 2013 tarihinde çıkan MEB Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hem yasanın değişmesi ile huküki dayanağını yitirdi hem de fiili olarak uygulanamaz hale geldi.

         Son yasa değişikliği ile beraber görevi sona erecek olan yöneticiler için ise 13 Haziran gününe kadar , başlıkta geçen Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ( Artık atama olmayacağı, 4 yıllığına görevlendirme olacağı için isim bu olsa gerek) çıkarılıp hızlı bir şekilde görevlendirmeleryapılmalıdır. Aksi durumlarda telafisi zor aksaklıklar eğitim camiasını bekliyor olacak. Öyle ki bazı kurumlarda tüm yöneticiler 4 yılını dolduracağından imza yetkisi 13 Haziran gününde sona erecek bu da kurumları çalışamaz hale sokacak.

          Milli Eğitim Bakanımız Sayın Avcı’nın bu hafta içi yapması beklenen açıklama ile yeni yönetmeliğin detayları belli olacak.

Yönetmelik ile ilgili kehanette bulunacak değilim ancak yapılacak çalışmaların Görevlendirme esaslı olacağından fazla bir kriter içermeyeceği, kazanılmış hak vermeyeceğinden de eskisi kadar rağbet görmeyeceği kanaatindeyim.  Olayın bir başka boyutu da yapılacak görevlendirmeler sonrasında görevlendirmesi yapılmayacak olan hali hazırdaki yöneticilerin “öğretmen” olarak görevlerine devam edecekleri kurumun neresi olacağı.

           Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çok hassas davranmalıdır. Okul ve kurumlarda iç barışı ve huzuru bozacak şekilde bir uygulamadan kaçınmalıdır. 

            Şöyle ki , bir  okulda göreve devam edemeyecek okul müdürü ve aynı okuldan 1 müdür baş yardımcısı  2 müdür yardımcısını aynı okula öğretmen olarak verdiğimiz zaman , bu durum hem göreve devam etmeyecek okul müdürü açısından sıkıntıya sebep olur, hem de yeni görevlendirme yapılacak kişi açısından sıkıntı oluşturur.                        

             Yıllarca okul müdürlüğü yada müdür yardımcılığı yaptığı okula kişinin öğretmen olarak görevlendirmesi okul ve kurumların iç dengelerinde huzur ve barışında  sorunlara neden olabilir.

            Milli Eğitim Bakanlığının yönetici görevlendirme yönetmeliğini hazırlarken bu durumu asla göz ardı etmemesi gerekir. Yine göz ardı etmemesi gereken nokta da; hali hazırda kadrolu olan okul yöneticileri için geçerli olan ekders esaslarının da görevlendirme olacak yeni okul yöneticileri için revize edilmesi olacak. Üç ayı geçen görevlendirmelerde (vekalet)  asli makamın tüm haklarından yararlanan görevlendirme sahiplerinin bu tarz bir görevlendirme ile aynı haklara sahip olup olmayacağı açıklığa kavuşturulmalı.

           Sizler de farkındasınız tüm eğitim yöneticileri şu an yönetmelik için ekranlara kilitlenmiş durumda. On gün yirmi gün sonra durumlarının ne olacağının bilinmemesi de onları fazlası ile tedirgin ediyor. Ülkemizde bir günün bile birşeylerin değişmesi için çok uzun zaman dilimi olduğu düşünülünce okul yöneticisi olarak sahip olduğu ekders gelirine bakarak ev araba alan vs şekillerde borca giren kıymetli eğitimci arkadaşlarım kara kara düşünüyorlar.  Okullarda başarılı olan okul yöneticilerinin devam edeceği söylenmekle birlikte kimse kendisinin başarısız olduğunu düşünmeyecek  yada ne kadar başarılı olduğu konusunda yapılacak değerlendirmelere mesafeli yaklaşacak.

           Umulur ki bu tarz köklü değişiklikler, yenilenmeler,  MEB camiasının üzerindeki ataletin giderilmesine vesile olur. Yeni heyecanlar, yeni ufuklar açar. Sonucun tüm camiamıza hayırlar getirmsini temenni ediyorum

            Görelim Mevla neyler neylerse güzel eyler….

                Kalın sağlıcakla.

Muhammet ÇİFTCİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.